StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet20 GODINA DUBROVAČKOG MOSTA

Premijer Andrej Plenković: Ovaj most je arhitektonski i građevinski biser, njegovu obljetnicu slavimo uoči stotog rođendana prvog hrvatskog predsjednika

Piše Kristina Filičić
11. svibnja 2022. - 16:06

Na Mostu dr. Franja Tuđmana poslijepodne je upriličena prigodna svečanost u povodu obilježavanja 20 godina od završetka izgradnje ovog infrastrukturnog projekta. Na svečanosti je sudjelovao predsjednik Vlade Andrej Plenković. 

image
Božo Radić/Cropix

Most je nazvao arhitektonskim i građevinskim biserom, te naglasio kako obljetnicu slavimo nekoliko dana uoči 100-tog rođendana prvog hrvatskog predsjednika čije ime most nosi.

- Ova simbolika mosta, imena mosta, stvaranja države, činjenice da je projekt krenuo 1989. godine pa je stao zbog razaranja Dubrovnika, zbog okupacije dijela našega teritorija i njegova izgradnja u tri godine od strane Hrvatskih cesta u razdoblju kada smo kretali prema europskom putu su zaista važne faze razvoja Hrvatske i razvoja naše prometne infrastrukture - kazao je Plenković. Naglasio je kako 'u ovoj godini konačno svečano otvaramo Pelješki most koji spaja državni teritorij jednom i zauvijek'.

- To su kapitalni i veliki trenuci za jedan narod, ogroman doprinos cijelog našeg građevinskog sektora strateškim, državnim interesima Hrvatske. Mostovi osim što su funkcionalni važni su u geopolitičkom smislu, važni su za bolje povezivanje juga Hrvatske i stavljanja ovog dijela Dubrovačko-neretvanske županije u ravnopravan položaj sa svim drugim dijelovima Hrvatske - kazao je premijer. 

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je kako je Most dr. Tuđmana najznačajniji infrastrukturni projekt s početka ovog stoljeća: 

- Ponosni smo na ono što ulažemo u prometnu infrastrukturu, jer je vrijednost svih tih investicija veća od 25 milijardi kuna - podsjetio je Butković, te spomenuo kako je ova proslava uvod u ono što slijedi krajem srpnja a to je otvaranje 'projekta svih projekata - Pelješkog mosta'.

- Temeljem zaključka Vlade RH pripremamo i nove projekte na ovom području to su brza cesta prema zračnoj luci i autocesta prema Dubrovniku. Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste vrijedno rade na tim projektima. Vrijednost svih tih projekata je oko 3,5 milijarde kuna i najveća zadaća i Vlade i Ministarstva će biti pripremiti realizaciju tih velikih infrastrukturnih projekata - kazao je ministar Butković.  

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković istaknuo je kako je Most dr. Franja Tuđmana promijenio nabolje život stanovnika Grada, skratio put do grada, donio je rasterećenje prometnice kroz Rijeku dubrovačku:

- Zvuči gotovo nevjerojatno tadašnja izjava gradonačelnika Vida Bogdanovića da se ovaj most gradi za Crnogorce jer je isti građanima Grada Dubrovnika nepotreban. Vrijeme kao i uvijek pa tako i sada da svoj najbolji sud. Izgradnja mosta omogućila je i daljnji razvoj ovog područja pa je Grad nastavljajući raditi na stvaranju novih mogućnosti za svoje građane upravo u neposrednoj blizini prije godinu dana napravio spojnu cestu prema Osojniku - kazao je Franković.  Zahvalio je Hrvatskim cestama na kontinuiranoj podršci Gradu Dubrovniku kroz ulaganja u cestovnu infrastrukturu i dodao kako s nestrpljenjem očekuje nova ulaganja posebno ono od Mosta dr. Franja Tuđmana prema Ilijinoj Glavici.

image
Božo Radić/Cropix

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić je rekao da je ovo godina mostova u našoj Županiji. Spomenuo je važnost mostova u približavanju prostora i ljudi, pa je rekao kako je ovaj most približio Dubrovačko primorje Dubrovniku, 'most svih mostova' Pelješki most dva dijela Hrvatske povezuje u jedan, a 'most Ston koji je veličinom gotovo jednak mostu čiju 20 obljetnicu postojanja danas obilježavamo, Dubrovniku je približio Pelješac i Korčulu'. 

Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta kazao je kako i ovaj most, poput Pelješkog, 'nije imao punu potporu i razumijevanje svih zainteresiranih strana prije početka izgradnje'.

- Na sreću njegovu svrhu i vrijednost je prepoznao i podržao prvi hrvatski predsjednik dr. FranjoTuđman po kojem danas most, sukladno odluci Hrvatskih cesta, ponosno nosi ime – kazao je Škorić i naglasio kako je ovaj projekt puno više od same građevine.

Na svečanosti su dodijeljena priznanja zaslužnim pojedincima za realizaciju projekta Mosta dr. Tuđmana: arhitektu Zlatku Šavoru, glavnom projektantu mosta, predstavniku izvoditelja radova Tomislavu Zoviću, predstavniku nadzora projekta Hrvoju Macanu i predstavniku investitora i direktoru projekta Dominiku Brigoviću.

Na prigodnoj svečanosti, među ostalim, istaknuto je i kako Hrvatske ceste trenutačno rade na modernizaciji dekorativne opreme dubrovačkog mosta koji će biti osvjetljen LED rasvjetom, a za praznike i blagdane 'prosvijetlit' će posebnom blagdanskom rasvjetom.

Među uzvanicima bili su i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, državni tajnik Frano Matušić, saborski zastupnik Branko Bačić. 

Podsjetimo Most Dubrovnik, od 2004. na inicijativu Gradskog vijeća Grada Dubrovnika službeno Most dr. Franja Tuđmana, pušten je u promet 11. svibnja 2002. godine. Izgradnja 32,3 milijuna eura vrijednog infrastrukturnog objekta koji je skratio put u Dubrovnik za 12 kilometara, obavljena je prema projektu arhitekta Zlatka Šavora. Radove su izveli njemačka tvrtka Walter Bau AG i splitski Konstruktor, a investitor projekta bile su Hrvatske ceste.

Spomenimo još, u listopadu 1998. kamen temeljac položio je Franjo Tuđman, tadašnji hrvatski predsjednik, da bi 2002. građevinu otvorio tadašnji premijer Ivica Račan. Dvije obale zaljeva Rijeke Dubrovačke povezane su mostom duljine 518 metara.

16. travanj 2024 11:33