StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRat se širi

Prema Kijevu se kreće ruski konvoj dugačak 27 kilometara, a na udaru je i niz drugih ukrajinskih gradova

Piše PSD/JL/Hina
28. veljače 2022. - 14:51

Ruski napad na Ukrajinu na portalu Slobodne Dalmacije pratimo iz trenutka u trenutak. 

NOVO 20:35 Konvoj ruskih tenkova i drugih vojnih vozila koja idu prema Kijevu proteže se na čak 27 kilometara, javlja Reuters.

Satelitske snimke konvoja otkrivaju da se nalazi blizu aerodroma Antonov, za koji su se prošlih dana vodile oštre bitke. Ako je to točno, to znači da se sam konvoj, to jest njegov prvi dio, nalazi na 30-tak kilometara od samog Kijeva.

image
AFP PHOTO/Satellite image Maxar Technologies

20:25 Ruska vojska danas je objavila da su njezine oružane snage pogodile 1146 ukrajinskih vojnih objekata od početka invazije, priopćio je general-bojnik Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane.

Konašenkov tvrdi da je uništeno 311 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 42 zrakoplova i helikoptera, 51 višecjevni raketni sustav, 147 pješadijskog topništva i minobacača, 263 jedinice specijalnih vojnih vozila.

Ne postoji službena potvrda točnosti iznesenih podataka.

20:08 Švicarska je odlučila odustati od neutralnosti, a i Finska, nesvrstana članica Europske unije, odlučila je poslati oružje Ukrajini.

Švicarci su objasnili da privremeno odustaju od neutralnosti, koju čuvaju još od 1815. godine, "zbog vojnog napada bez presedana Rusije na suverenu europsku državu".

19:55 Ponovno su oglašene i sirene za zračnu uzbunu u Lavovu.

19:54 Osim Kijeva, pod udarom ruskih snaga je i niz drugih gradova u Ukrajini.

Tako Oleg Svist, IT stručnjak koji se nalazi u Černihivu, za BBC kaže da je grad pod paljbom sa svih strana.

- Svud oko sebe čujem eksplozije, kao da su formirale krug oko nas. Bombardiraju centar grada - rekao je Svist.

19:45 U Poljsku je stiglo 326 tisuća Ukrajinaca, navodi poljsko ministarstvo na Twitteru.

19:42 Čečenski lider Ramzan Kadirov poručio je danas ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da u Ukrajinu pošalje svoje zloglasne trupe kako bi "dokrajčili naciste". 

19:37 Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov ponudio je svim ruskim vojnicima koji sudjeluju u invaziji amnestiju i novčanu kompenzaciju (5 milijuna rubalja) ako polože svoje oružje i prekinu borbu.

19:35 Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko objavio je da je u najnovijim ruskim napadima na području ukrajinske prijestolnice život izgubilo 9 osoba, a 37 ih je ranjeno, uključujući i troje djece.

19:24 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov telefonski je u ponedjeljak razgovarao s čelnikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, a jedna od tema bila je provedba dogovora koji su u prosincu prošle godine imali on i Vladimir Putin, potvrđeno je iz ruskog veleposlanstva u Sarajevu. 

19:06 Premijer Andrej Plenković rekao je kako je hrvatska vojska podigla stupanj pripravnosti od uobičajenog stanja s obzirom na globalna zbivanja, a posebno se prate ona u našem susjedstvu.

- Nikako ne bismo željeli da dođe do destabilizacije niti u jednoj zemlji - poručio je Plenković nakon današnje sjednice.

18:56 Dvojica najistaknutijih ruskih oligarha podigli su svoj glas protiv Putinove "specijalne vojne operacije", odnosno invazije na Ukrajinu, što predstavlja ključnu prekretnicu kad je u pitanju reakcija javnosti na rat. 

18:40 Sjedinjene Američke Države u ovom trenutku "ne vide razlog za promjenu" razine nuklearne pripravnosti, objavila je Bijela kuća nakon što je Vladimir Putin stavio nuklearne snage u borbenu pripravnost kao odgovor sankcije sa Zapada.

18:38  FIFA i UEFA izbacile su Rusiju i ruske klubove iz svih natjecanja.

FIFA je priopćila da izbacuje Rusiju iz doigravanja kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se ove godine održati u Kataru, a i UEFA se oglasila kratkim priopćenjem u kojem potvrđuje suspenziju svih ruskih nogometnih klubova u međunarodnim natjecanjima pod njezinom kapom. 

18:45 Harkov je zasut razornim projektilima, Rusi su gađali i stambene zgrade.

18:40 Stanovnici Kijeva, mahom dobrovoljci, organiziraju svoju obranu. Uz ceste u gradu osvanuli su jumbo plakati na ruskom, s porukama poput: "Ruski vojnici, je**te se", "Nemojte postati ubojice", "Vratite se kući".

18:34 Ukrajinska strana se sada počela oglašavati sa svojim viđenjem pregovora na bjelorusko-ukrajinskoj granici. Savjetnik predsjednika Zelenskog Mihailo Podoljak na Twitteru je napisao da su pregovori, kao što to oni obično i jesu, teški.

"Nažalost, ruska je strana i dalje jako pristrana u pogledu destruktivnih procesa koje je pokrenula", napisao je.

18:29 Sto devedeset tri članice Opće skupštine UN-a minutom šutnje su odale počast žrtvama ruske invazije na Ukrajinu, na početku veoma rijetke "izvanredne hitne sjednice" tog tijela.

Abdulla Shahid, maldivski bivši ministar vanjskih poslova, koji je na svom položaju u UN-u u rangu predsjednika države, pozvao je na "prekid nasilja".

Odmah nakon njega, UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres istaknuo je da "borbe u Ukrajini moraju prestati".

- One bjesne diljem zemlje, iz zraka, na kopnu i s mora. To odmah mora prestati. Što je previše, previše je. Vojnici se moraju vratiti u vojarne - rekao je.

- Čelnici moraju ići prema miru. Civili moraju biti zaštićeni - dodao je UN-ov glavni tajnik, istaknuvši da ništa ne može opravdati uporabu nuklearnog oružja.

- Sada govori oružje, ali put dijaloga mora uvijek biti otvoren. Nikad nije kasno za pregovore u dobroj vjeri i za mirno rješavanje svih pitanja - rekao je Guterres.

Više od sto govornika prijavilo se za govor na sjednici Opće skupštine, prve takve u zadnjih 40 godina. Očekuje se da će se sjednica produljiti na utorak, nakon čega - možda u srijedu - dolazi glasovanje o rezoluciji koju su predložili Europljani, u kojoj se poziva na prekid neprijateljstva.

U prvoj inačici teksta, koju je AFP dobio na uvid, "najoštrije se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu".

Europa bi na sjednici trebala biti jedinstvena sa Sjevernom Amerikom u osudi Rusije. I velik dio afričkih i južnoameričkih zemalja trebao bi se očitovati protiv ruske invazije na Ukrajinu, navode diplomati koji žele premašiti sto glasova 'za', koliko je dobiveno 2014. nakon aneksije Krima.

18:20 Nedugo nakon završetka pregovora, čiji se epilog još čeka, Rusija je pokrenula novi snažan napad na Kijev.

18:16 Rusija se požalila SAD-u zbog, kako kažu, "neprijateljskih prosvjeda" ispred njenih diplomatskih predstavništva u Sjedinjenim Američkim Državama. Zatražili su od SAD-a garancije da će osigurati sigurnost ruskog diplomatskog osoblja, prenosi Sky News.

18:12 Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

U kontaktu s Ukrajinom smo diplomatskim putem, rekao je Plenković.

- Oni znaju na kojoj je strani Hrvatska - poručio je.

18:10 Jedan od predstavnika ruske delegacije na pregovorima s ukrajinskom stranom u Bjelorusiji iznio je nove detalje o tijeku razgovora.

Leonid Slucki kazao je nakon razgovora da postoji nada u pozitivan epilog.

- Da nije tako, pregovori se ne bi nastavljali. Ukrajinska delegacija bila je spremna saslušati i sudjelovati u najdetaljnijem razgovoru o pitanjima koja su bila na dnevnom redu - kaže Slucki.

18:01 Kijevom opet odjekuju sirene za zračnu uzbunu, čuju se i velike eksplozije, upozorava Kyiv Independent.

18:00 Prema najnovijim američkim procjenama, koje je objavila agencija Reuters, dužnosnici u Pentagonu na temelju podataka s terena očekuju da bi Rusi u sljedećih nekoliko dana mogli pokušati okružiti Kijev i time učiniti svoj pokušaj osvajanja glavnog ukrajinskog grada znatno agresivnijim od dosadašnjih.

17:55 Od početka krize u Ukrajini do ponedjeljka ujutro u Hrvatsku su ušle 202 izbjeglice, uključujući 50 od jučer, a očekuje se da će, za razliku od ranije izbjegličke krize, trajnije ostati u Hrvatskoj. 

17:50 Ujedinjeno Kraljevstvo planira Rusiji nametnuti i sljedeće sankcije:

- Zamrzava se imovina još tri ruske banke i onemogućuje se ruskim bankama da vrše plaćanje u funtama

- Onemogućuje se Rusiji i ruskim tvrtkama zaduživanje na britanskom tržištu kapitala

- Uvodi zabrana izvoza u Rusiji za niz proizvoda, naročito onih više tehnološke složenosti.

17:35 AFP javlja da je Ujedinjeno Kraljevstvo odlučilo ruskim brodovima uskratiti pristup svim svojim lukama, a Reuters navodi kako je London pokrenuo inicijativu da se Rusiju izbaci iz Interpola.​

17:29 Ukrajinska i ruska delegacija vraćaju se u svoje glavne gradove na konzultacije, objavio je AFP.

Ukrajinska strana nakon pregovora poručila je sljedeće:

Ukrajina i Rusija su na razgovorima identificirali niz tema o kojima su izneseni prijedlozi i rješenja.

Kako je priopćio šef ruske delegacije Vladimir Medinski, sljedeća runda pregovora bit će održana na poljsko-bjeloruskoj granici.

17:26 Po prvi puta većina Finaca želi da njihova zemlja pristupi NATO-u, pokazuje anketa izrađena za finsku javnu televiziju Yle.

Od 1382 ispitanika, 53 posto ih je odgovorilo kako bi Finska trebala pristupiti NATO-u. Protiv je bilo 28 posto ispitanika, dok ih je 19 posto neodlučno.

17:23 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na svom je Telegram kanalu upravo objavio da je potpisao zahtjev za primanjem Ukrajine u Europsku uniju.

17:20 Nakon što se Ruska Federacija našla na udaru ekonomskih sankcija kakav se ne pamti u suvremeno doba, iz Kremlja je u ponedjeljak stigao prvi protuudar Zapadu. 

17:17 Pregovori između ruskih i ukrajinskih dužnosnika na bjeloruskoj granici su završeni, javlja ruska državna agencija TASS.

17:12 ​- Ukrajina je odgovorna za uzroke ove trenutne krize - rekao je ruski veleposlanik pri UN-u, Vasilij Nebenzia.

- Korijeni ove krize leže u potezima Ukrajine. Niz godina oni su ili ignorirali ili sabotirali svoje obveze prema Sporazumima iz Minska. Nedavno se javila nada da će se Kijev ipak predomisliti i da će zaista početi provoditi ono na što su pristali 2018. godine - rekao je Nebenzia i dodao da Ukrajina nije bila voljna voditi dijalog i dodijeliti regiji Donbas posebni status.

- To nas je definitivno uvjerilo da više nemamo pravo dozvoliti daljnju patnju građana Donbasa - rekao je Nebenzia.

17:00 Poljska u ponedjeljak pokušava olakšati ulazak u Europsku uniju za otprilike četvrt milijuna Ukrajinaca koji čekaju na europskim graničnim prijelazima na velikim hladnoćama nakon što su pobjegli od ruske invazije na njihovu zemlju.

16:55 Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock izrazila je u ponedjeljak u Berlinu, nakon susreta sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Anžetom Logarom, skepsu glede brzog primanja Ukrajine u Europsku uniju.

- Svima nam je jasno da ulazak u Europsku uniju nije nešto što se može provesti u nekoliko mjeseci - rekla je Baerbock. Pojasnila je da članstvo u EU iziskuje "intenzivni i duboki transformacijski proces".

16:42 Putin je iznio svoja tri uvjeta za završetak rata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u telefonskom je razgovoru svojem francuskom kolegi Emmanuelu Macronu poručio da je Moskva otvorena za razgovore s Kijevom, priopćio je Kremlj.

"Tijekom dugog telefonskog razgovora, na inicijativu francuske strane, predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Francuske Emmanuel Macron obavili su ozbiljnu i sadržajnu razmjenu mišljenja o svim aspektima situacije oko Ukrajine", navodi se u priopćenju iz Kremlja.

Putin je Macronu rekao da je rješenje krize u Ukrajini moguće samo ako se bezuvjetno uzmu u obzir legitimni interesi Rusije u sferi sigurnosti koji uključuju: priznanje ruskog suvereniteta nad Krimom, demilitarizaciju i denacifikaciju ukrajinske države i osiguranje neutralnog statusa Ukrajine, naveli su u Kremlju.

Iz priopćenja se može zaključiti da Putin ne odustaje od suštine svojih motiva zbog kojih je i pokrenuo, kako on to naziva, "specijalnu operaciju" u Ukrajini.

Kako pak javlja Elizejska palača, Macron je u sat i pol vremena dugom razgovoru s Putinom zatražio od njega da odmah prekine napade na civile i da se osiguraju cestovni putevi u Ukrajini, a on mu je "potvrdio svoju volju da se na to obveže", objavila je Elizejska palača.

Macron je također razgovarao s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim "nekoliko puta u proteklih nekoliko sati", dodaje se u priopćenju Macronova ureda.

16:28 Fifa ozbiljno razmatra suspenziju Rusije iz svih njenih natjecanja, što bi značilo da Rusija neće nastupiti u dodatnim kvalifikacijama SP-u u Katru ove godine, javlja BBC. 

16:25 Europska unija priprema se ukrajinskim izbjeglicama dati pravo da ostanu i rade u EU-u do tri godine, rekli su u ponedjeljak visoki europski dužnosnici, dodajući da će zemlje koje graniče s Ukrajinom dobiti pomoć za prihvat izbjeglica.

Najmanje 400 tisuća ukrajinskih izbjeglica ušlo je od početka ruske invazije u Europsku uniju - kazala je Ylva Johansson, povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove te dodala da se treba pripremiti za milijune.

16:21 Mađarska neće poslati ni vojsku niti oružje u Ukrajinu i neće dopustiti da se ubojito oružje prevozi preko njezina teritorija, kako bi zemlja ostala sigurna, rekao je u ponedjeljak na Kosovu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

- Razlog za donošenje ove odluke je što bi pošiljke takvog oružja mogle postati mete neprijateljskih vojnih akcija. Moramo zajamčiti sigurnost Mađarske - rekao je Szijjarto nakon susreta s kosovskom ministricom vanjskih poslova Donikom Gervallom.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u subotu da će njegova zemlja podržati sve sankcije Europske unije protiv Rusije i neće ništa blokirati, obrativši se novinarima s ukrajinsko-mađarske granice.

- Mađarska je jasno dala do znanja da podržava sve sankcije i da ne kani ništa blokirati. Sve o čemu se premijeri EU-a dogovore mi prihvaćamo i podupiremo - kazao je Orban.

16:20 Sjedinjene Države preporučile su u ponedjeljak Amerikancima da "odmah" napuste Rusiju budući da je Moskva prije nekoliko dana pokrenula invaziju na Ukrajinu.

- Američki državljani moraju razmotriti da odmah napuste Rusiju opcijama za komercijalna putovanja koje su još dostupne, priopćio je State Department koji je već preporučio američkim državljanima da ne putuju u Rusiju.

16:18 Reuters javlja da je EU zatražila da se Ukrajini omoguće obavještajni podaci koji se pribave putem satelita, kako bi mogli pratiti kretanje ruskih trupa.

16:13 Generalni tajnik UN-a António Guterres pred Općom skupštinom UN-a poručio je da "borbe u Ukrajini moraju prestati".

16:08 Predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron razgovarao je u ponedjeljak telefonom s liderima Rusije i Ukrajine, Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim, potvrdio je glasnogovornik Kremlja ​Dmitrij Peskov​.

15:49 "Pregovori Rusije i Ukrajine nastavljaju se, počinje treća runda", priopćio je savjetnik predsjednika Ukrajine Mihail Podoljak.

15:30 U Bjelorusiji se nastavljaju razgovori između izaslanstava Rusije i Ukrajine, objavio je televizijski kanal Rossiya 24 (VGTRK), a javlja ruska agencija Interfax.

"Procurila je informacija kako su pregovori navodno završili. Međutim, mi, osobe koje smo sada ovdje, ne znamo ništa o tome. Sve se još nastavlja", izvijestio je dopisnik TV postaje s mjesta razgovora.

15:10 Završeni su razgovori između ukrajinskog i ruskog izaslanstva, rekao je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Heraščenko, a javlja ruska agencija Interfax.

"Pregovori između Ukrajine i Rusije su gotovi", objavio je na Telegramu.

15:09 Neutralna Švicarska usvojit će sankcije Europske unije protiv Rusa uključenih u invaziju na Ukrajinu te će zamrznuti njihovu imovinu, objavila je vlada u ponedjeljak, što predstavlja oštar raskid s tradicijom te neutralne zemlje.

"S obzirom na kontinuiranu vojnu intervenciju Rusije u Ukrajini, Savezno vijeće donijelo je odluku 28. veljače da usvoji pakete sankcija koje je EU uvela 23. i 25. veljače", stoji u vladinom priopćenju.

Švicarska je također usvojila financijske sankcije protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, premijera Mihaila Mišustina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. Te sankcije odmah su stupile na snagu.

14:51 Izvori su otkrili da je ukrajinski predsjednik Zelenski bio prisiljen prekinuti telefonski razgovor s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom u petak navečer jer se činilo da je njegova lokacija napadnuta.

"Predsjednik je morao prekinuti razgovor i rekao je: 'Charles, Charles, Charles, moram prestati, pod paljbom smo", prisjetio se dužnosnik EU, a javlja Guardian.

14:28 - Pregovori o prekidu vatre između Rusije i Ukrajine koji su počeli u ponedjeljak u Bjelorusiji, prvi između dvije zemlje od početka ruske invazije na Ukrajinu, i dalje traju dok se Rusija suočava sa sve snažnijom ekonomskom izolacijom.

Pregovori su počeli s ciljem trenutnog prekida vatre i povlačenja ruskih snaga, objavio je ured ukrajinskog predsjednika.

Savjetnik Kremlja Vladimir Medinski predsjeda ruskim izaslanstvom dok Kijev predvodi ministar obrane Oleksij Reznikov.

Možete se osjećati potpuno sigurno, rekao je domaćin pregovora, šef bjeloruske diplomacije Vladimir Makej.

"Dragi prijatelji, predsjednik Bjelorusije zatražio je od mene da vam izrazim dobrodošlicu i olakšam vaš rad koliko je god moguće. Kao što je dogovoreno s predsjednicima (Volodimirom) Zelenskim i (Vladimirom) Putinom, možete se osjećati potpuno sigurni", rekao je na početku susreta Makej, po prijevodu izjave objavljene na Twitteru.

Kremlj je, preko svog glasnogovornika Dmitrija Peskova, poručio da ne želi tijekom pregovora objaviti svoje "stajalište".

"Pregovarati se mora u tišini. Neću obznaniti naša stajališta", rekao je na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak.

Pregovori se odvijaju u jednoj od rezidencija bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, na ukrajinsko-bjeloruskoj granici u Gomeljskoj oblasti, nedaleko od Černobila.

Nije jasno može li se očekivati ikakav napredak nakon što je u ponedjeljak rusko ministarstvo obrane objavilo da je nuklearne snage podiglo u borbenu pripravnost.

14:24 - Rusija je potvrdila da još uvijek u Europu šalje velike količine plina cjevovodima koji prelaze preko teritorija Ukrajine.

Prema ruskoj državnoj kompaniji Gazprom, u ponedjeljak bi u Europu trebalo biti isporučeno 105,8 milijuna prostornih metara plina, objavila je novinska agencija Interfax.

Na Zapadu strahuju da bi Rusija mogla obustaviti isporuku plina u Europu zbog sankcija bez presedana koje su joj uvedene nakon invazije na susjednu zemlju.

Rusija je naglasila da je i u dosadašnjim krizama bila pouzdan dobavljač plina, navodi njemačka agencija dpa.

14:15 - Rusija je zatvorila svoj zračni prostor za 36 zemalja, javlja agencijs TASS. Među njima su Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija i Canada.

13:58 Vlada će pred europskih tijelima inzistirati da joj se da šansa za sanaciju Sberbanka Hrvatske, no dođe li i do likvidacije te banke u proračunu je dovoljno novca za isplatu osiguranih depozita njezinim klijentima, rekao je u ponedjeljak na sjednici Vlada ministar financija Zdravko Marić.

"Inzistirat ćemo da se Hrvatskoj da šansa za mogućnost sanacije Sberbanka Hrvatske", rekao je Marić i podsjetio da je u Hrvatskoj uspješno provedeno sedam sanacija banaka, a zadnja je bila sanacija Jadranske banke.

Marić je ipak upozorio da je alternativni scenarij, "koji može također biti aktualan" - likvidacija, ali da tada dolazi do aktivacije sustava osiguranja depozita odnosno štednje.

Izvijestio je da je u Sberbanku Hrvatska do izbijanja kriza bilo gotovo 70 tisuća deponenata, od kojih je, kako je rekao "velika većina u sustavu osiguranih štednih uloga", pri čemu je prag osiguranih depozita sto tisuća eura, a u iznimnim okolnostima 130 tisuća.

"Svi deponenti imaju svoje štedne uloge osigurane", rekao je Marić i rekao da je, dođe li do likvidacije "Hrvatska agencija za osiguranje štednih uloga, odnosno proračun opće države, dovoljno jak i sposoban za isplatu kompletno osigurane štedne uloge u roku sedam do deset dana.

Ukupni iznos tih uloga je 3,82 milijarde kuna, rekao je Marić.

Kvaliteta bilance Sberbanka Hrvatska p njegovim riječima nije upitna, ali evidentno trpi pritisak, prije svega likvidnosni, zbog čega su Europska središnja banka i HNB reagirali te je proglašen dvodnevni moratorij nakon kojega će se odlučiti o sljedećem koraku, a do tada će hrvatski građani i poduzeća - klijenti Sberbanka Hrvatska moći raspolagati s iznosom do 7280 kuna dnevno.

Hrvatska je po njegovim riječima aktivna i u donošenju europskih odluka o isključenju ruskih banaka iz sustava SWIFT, iz kojega je trenutno isključena samo ruska središnja banka, ali, kako je rekao,  moguće proširenje te sankcije je pitanje sati.

Kada je riječ o Fortenova grupi, koja u vlasničkoj strukturi ima ruske banke, rekao je da je njezino poslovanje stabilno.

13:55 Vitalne zalihe kisika za liječenje pacijenata oboljelih od Covida i drugih kritičnih bolesti te ratnih ozljeda opasno su pri kraju u Ukrajini, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Kamioni nisu bili u mogućnosti prevesti zalihe iz pogona u bolnice unutar zemlje, uključujući glavni grad Kijev, što znači da bi raspoloživih zalihe mogle ponestati u sljedeća 24 sata.

- Situacija s opskrbom kisikom bliži se vrlo opasnoj točki, rekli su generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus i regionalni direktor SZO-a za Europu Hans Kluge.

WHO je rekao da se nekoliko proizvodnih pogona u Ukrajini suočava i s nedostatkom zeolita – ključnog, uglavnom uvezenog kemijskog proizvoda koji je potreban za proizvodnju sigurnog medicinskog kisika.

13:45 Premijer Andrej Plenković sazvao je za ponedjeljak sastanak parlamentarne većine u Banskim dvorima, nakon čega je pozvao na sastanak oporbene čelnike u Hrvatskom saboru kako bi ih informirao o mjerama koje vlada planira poduzeti u vezi ukrajinske krize.

Nakon sastanka premijer je izvijestio da je konstatirano jedinstveno stajalište parlamentarne većine i oporbe o podršci Ukrajini te osudi ruske invazije i agresije.

Nakon konsenzualno usvojene Deklaracije o Ukrajini u Hrvatskom saboru, čelnicima parlamentarne oporbe predstavljamo mjere pomoći i solidarnosti s Ukrajinom te plan zbrinjavanja izbjeglica, provedbe restriktivnih mjera, opskrbe energentima i osiguravanja financijske stabilnosti Hrvatske, napisao je Plenković na Twitteru.

Konstatirano je jedinstveno stajalište parlamentarne većine i oporbe o podršci Ukrajini te osudi ruske invazije i agresije, dodao je, a tweet završio sa #StandWithUkraine (stojimo uz Ukrajinu).

13:42 Nema dalje! Sjećate se Splićanina koji je volontirao na Baniji pa se do ušiju zaljubio u djevojku iz Petrinje? Već su dobili priznanje Ponos Hrvatske, a sada u podstanarski dom primaju Ukrajince! Cijelu priču pročitajte OVDJE

13:40 Svaki okupator u Ukrajini dobit će metak u glavu, poručio je u ponedjeljak ukrajinski veleposlanik u Srbiji Oleksandar Aleksandrovič.

On je za beogradsku TV Prva naglasio kako Ukrajina nema drugog izbora osim boriti se i da neće odustati, jer bi u suprotnome to značilo genocid za ukrajinski narod.

Na pitanje nije li Ukrajina prepuštena sama sebi, Aleksandrovič je rekao da „što se duže Ukrajina bori, jača je podrška“ međunarodne zajednice i da Ukrajinci osjećaju "solidarnost cijelog svijeta", ali da ne mogu računati i na vojno angažiranje Sjevernoatlanskog saveza.

Istaknuvši da Ukrajina nije članica NATO i da je željela ostati vojno neutralna, Aleksandrovič je rekao da ju je politika ruskog predsjednika Vladimira Putina potaknula da se okrene Alijansi,  ali da je od članstva dijele brojne reforme.

"Bez ruske agresije od prije osam godina Ukrajina nije ni namjeravala učlaniti se u NATO", rekao je Aleksandrovič, podsjetivši na vojnu neutralnost njegove zemlje.

"Rusija ratuje protiv nas već osam godina. Svaki okupator na našem teritoriju dobit će metak u glavu",  rekao je ukrajinski veleposlanik.

Na opasku voditelja nije li to preoštar rječnik za jednog diplomata, ukrajinski veleposlanik je naglasio kako je on najprije u ovakvoj situaciji državljanin Ukrajine, pa tek onda diplomat.

13:37 U tijeku je izvanredni sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina s najbližim suradnicima na kojemu se raspravlja o sankcijama koje su EU, Velika Britanija i SAD nametnuli Rusiji.

Na tom je sastanku zapadne sile nazvao "carstvom laži".

13:35 Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je nuklearne snage podiglo u borbenu pripravnost, unatoč mirovnim pregovorima koji traju između ruske i ukrajinske strane na bjeloruskoj granici.

Ministar obrane Sergej Šojgu informirao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da je provedena njegova zapovijed o stavljaju snaga za odvraćanje u borbenu pripravnost. 

Snage za odvraćanje postrojbe su koje bi trebale obeshrabriti napad na Rusiju, uključujući i rat koji bi implicirao upotrebu nuklearnog oružja, priopćilo je ministarstvo obrane. 

Opremljene su projektilima, strateškim bombarderima, podmornicama i brodovima s nuklearnim naoružanjem. 

Putin je jučer zapovjedio je da se ruske snage s nuklearnim oružjem podignu na visok stupanj pripravnosti pozivajući se na agresivne izjave NATO-a i ekonomske sankcije protiv Moskve. 

On je nakon početka invazije na Ukrajinu upozorio da će se oni koji Rusiju pokušaju spriječiti "suočiti s posljedicama kakve nisu vidjeli u svojoj povijesti". Mnogi su to protumačili kao prijetnju nuklearnim oružjem. 

Podizanje pripravnosti nuklearnim snagama je upozorenje. Ono omogućuje brže lansiranje nuklearnih projektila, ali to ne znači da postoji namjera da ih se koristi, objašnjava BBC. 

Rusija ima najveću svjetsku zalihu nuklearnog naoružanja, ali također zna da ga NATO ima sasvim dovoljno da je uništi. 

13:32 Čini se da je nekoliko web stranica ruskih medija hakirano, a najmanje tri trenutno prikazuju antiratnu poruku.

- Poštovani građani. Pozivamo vas da zaustavite ovo ludilo, ne šaljite svoje sinove i muževe u sigurnu smrt. Putin nas tjera da lažemo i dovodi nas u opasnost, stoji u poruci napisanoj na ruskom na stranicama Forbes Russia, Fontanka, Takie Dela.

- Izolirani smo od cijelog svijeta, više se ne trguje naftom i plinom. Za nekoliko godina živjet ćemo kao u Sjevernoj Koreji, dodaje se.

13:28 Velika analiza: ovo je šest scenarija raspleta ukrajinskog rata - od brzog primirja do globalnog nuklearnog armagedona. A nečega se svi jako boje. Cijelu analizu Damira Pilića pročitajte ovdje

13:15 Deseci ljudi ubijeni su u raketnim napadima ruskih snaga na ukrajinski grad Harkiv u ponedjeljak ujutro, objavio je ukrajinski savjetnik u ministarstvu unutarnjih poslova Anton Heraščenko.

"Harkiv je masivno napadnut raketama. Deseci mrtvih i stotine ranjenih", napisao je na Facebooku.

Eksplozije su se u ponedjeljak prije zore čule u glavnom gradu Kijevu, prekinuvši nekoliko sati tišine, i u Harkivu, priopćila je ukrajinska Državna služba za posebne komunikacije i zaštitu informacija.

Uznemirujuća snimka s ulica Harkiva objavljena je na Twitteru.

13:00 Visoki povjerenik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je, u intervjuu za španjolsku javnu televiziju TVE u ponedjeljak, kako Europska unija neće dopustiti da pregovori između Rusije i Ukrajine završe "uspostavljanjem marionetske vlade" u Kijevu.

"Svi ratovi završavaju, ali je potrebno vidjeti na koji način. Ne smije se dogoditi, i nećemo dopustiti, da ovo završi gušenjem sloboda Ukrajinaca i njihove legitimne vlade, koja bi bila zamijenjena marionetskom vladom, kao što se događalo u vremenu kada je Rusija bila dio Sovjetskog Saveza", izjavio je Borrell, bivši španjolski ministar vanjskih poslova.

"Bojimo se da bi moglo biti još sukoba, primjerice na granici Moldavije ili da bi se ponovo moglo dogoditi nešto na Balkanu. To nas brine. Ili u Gruziji, gdje je Rusija već 2008. bila izvršila agresiju. Ja sam osobno zabrinut", rekao je. 

"Ovaj tjedan ću se približiti granici Moldavije i Ukrajine kako bi smo iskazali svoju zabrinutost i solidarnost s Moldavcima, a također i kako bismo izbliza vidjeli kako možemo pomoći valu izbjeglica koje dolaze i koje će dolaziti", dodao je.

12:50 Bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makei poželio je dobrodošlicu delegacijama Ukrajine i Rusije na razgovore u ponedjeljak, uvjeravajući delegate da se trebaju osjećati "potpuno sigurnima".

- Dragi prijatelji, predsjednik Bjelorusije me je zamolio da vam poželim dobrodošlicu i da osiguram sve za vaš rad, kako je dogovoreno s predsjednikom Zelenskim i predsjednikom Putinom. Ovdje se možete osjećati potpuno sigurno. To je naša sveta dužnost, rekao je Makei.

- Predsjednik Lukašenko se iskreno nada da će tijekom današnjih razgovora biti moguće pronaći rješenja za sva pitanja ove krize. Svi Bjelorusi se mole za ovo. Svi prijedlozi, u smislu organizacije današnjeg sastanka, bit će razmotreni i apsolutno ispunjeni”, dodao je. 

image
by Alexandr Kryazhev/Sputnik/AFP

12:45 Novinar Alec Luhn na svojem Twitteru je objavio snimku s početka pregovora. 

12:14 - Moram reći da svaki sat ovog sukoba donosi samo nove žrtve među ukrajinskim vojnicima. Definitivno želimo postići bilo kakav sporazum, što prije. No taj dogovor treba odgovarati objema stranama, rekao je Vladimir Medinski, član ruske delegacije. 

image
Foreign Ministry Of Belarus/AFP

12:10 Sankcije Europske unije ruskoj središnjoj banci stupile su na snagu u ponedjeljak ujutro nakon objave u službenom glasilu EU-a, a i Švicarska je poručila da će "vrlo vjerojatno" uskoro zamrznuti rusku imovinu.

One uključuju i zabranu transakcija sa ruskom financijskom institucijom, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Sva imovina banke u EU također će biti zamrznuta kako bi se blokiralo financiranje rata ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini.

Mjera se smatra jednako značajnom kao i planirano isključivanje ruskih financijskih institucija iz bankarske mreže SWIFT.

Sankcija EU-a i kaznene mjere partnera Unije u skupinini G7 zamrznut će otprilike polovinu financijskih rezervi ruske središnje banke, izjavio je u nedjelju navečer šef europske diplomacije Josep Borrell.

Prema mišljenju stručnjaka, time će Rusiji biti onemogućeno korištenje deviza za stabilizaciju rublja.

Ruska valuta već je oslabila, što će stvoriti daljnje probleme građanima Rusije.

Ne mogu se blokirati sve rezerve ruske središnje banke, kazao je Borrell, budući da nisu sve na Zapadu. EU ne može blokirati rezerve u Moskvi ili u Kini, rekao je, dodavši da ih je Rusija u posljednje vrijeme počela skrivati u zemljama u kojima ih se ne može blokirati.

Očekuje se da će Rusija tijekom dana biti isključena iz međunarodnog platnog sustava SWIFT, a EU također planira uvesti dodatne sankcije ruskom savezniku Bjelorusiji i ruskim oligarsima, poslovnim ljudima i političarima.

Švicarski predsjednik Ignazio Cassis izjavio je da je "vrlo vjerojatno" da će njegova vlada u ponedjeljak donijeti odluku o zamrzavanju ruske imovine u Švicarskoj, izvijestila je tamošnja novinska agencija SDA.

Također će se razmatrati mogućnost da se slijedi primjer drugih zemalja u sankcijama Putinu, kazao je Cassis, naglasivši i da će konačna odluka o zamrzavanju kapitala morati uzeti u obzir neutralan status Švicarske.

Cassis se prije tog istupa pozivao na švicarsku neutralnost, rekavši da Bern neće uvoditi sankcije Rusiji unatoč invaziji na Ukrajinu, podsjeća agencija Dpa.

11:53 Moskovska burza neće biti otvorena u ponedjeljak, objavila je ruska središnja banka, nakon što je valuta te zemlje naglo pala nakon zapadnih sankcija.

11:27 Pregovori Rusije i Ukrajine počeli su u ponedjeljak na bjeloruskoj granici, objavio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak. Ukrajinsko izaslanstvo kojeg vode Podoljak i ministar obrane Oleksij Reznikov objavilo je uoči početka da će tražiti trenutni prekid vatre i povlačenje ruskih vojnika s ukrajinskog teritorija.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nije želio objaviti koja je ruska polazišna točka u razgovorima. "Pregovarati se mora u tišini. Neću obznaniti naša stajališta", rekao je na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak.

11:22 Nekoliko je državljana Ukrajine angažirano u splitskom teatru. Što kažu o stanju u njihovoj zemlji pročitajte OVDJE

11:20 Predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj izjavio je u ponedjeljak da su koalicijski partneri na sastanku u Banskim dvorima dali potporu Vladi u vezi sankcija Rusiji i slanja pomoći Ukrajini.

"Premijer je koalicijske partnere izvijestio o planovima Vlade vezao za sankcije prema Rusiji i dobio je njihovu potporu”, izjavio je nakon sastanka Čuraj novinarima.

Što se tiče pitanja slanja pomoći Ukrajini, humanitarne i druge vrste, to će biti tema zatvorenog dijela sjednice Vlade, dodao je Čuraj ne otkrivajući što će točno Hrvatska slati u Ukrajinu.

„Poslati ćemo sve što su oni tražili, a što je u našoj mogućnosti da možemo poslati vodeći računa o sposobnosti vlastitih oružanih snaga”, kazao je.

Vezano za situaciju s bankom Sberbank Čuraj je poručio kako je ona apsolutno stabilna i likvidna, a za građane je najbitnije da su njihovi depoziti osigurani.

Povlačenjem depozita došlo je do udara na likvidnost, zato je uveden moratorij od dva dana kako bi se riješilo to pitanje.

„Sberbank ima oko 2,3 posto udjela na hrvatskom tržištu, što je oko 11 milijardi kuna aktive, mislimo da tu u dogovoru s Jedinstvenim financijskim odborom postoji mogućnost provedbe sanacije kako bi posljedice bile što manje”, kazao je Čuraj i izrazio uvjerenje da će Europska komisija prihvatiti prijedlog sanacije.

Ne očekuju se poremećaji u poslovanju Fortenova grupe

Na sastanku se razgovaralo i o Fortenova grupi, za koju Čuraj kaže da njezino poslovanje nije toliko izloženo niti su većinski vlasnici ruske banke pa ne očekuju poremećaje u poslovanju niti likvidnosti.

Izvoznici će pretrpjeti određene štete zbog sankcija Rusiji, no hrvatski robni izvoz u Rusiju, kada se makne plin, iznosi oko dva posto ukupnog robnog izvoza, rekao je.

„Ne možemo imati figu u džepu, govoriti jedno a raditi drugo, nije 'business as usual', ovo su izvanredne mjere i to ćemo, nažalost, svi osjetiti”, poručio je Čuraj.

Planira se osnivanje međuresornog povjerenstava za prihvat izbjeglica, najavio je dodavši kako je osobno predložio pomoć obiteljima koji će prihvatiti te ljude u vidu socijalne naknade po svakom članu.

Čuraj je također rekao da je otvorio pitanje proljetne sjetve, da se što više površina u Hrvatskoj posije i osigura otkup.

10:56 Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice kaže da dobiva izvješća o ljudima koji su blokirani da uđu u vlakove u Ukrajini.

Glasnogovornica je na Twitteru objavila da UNHCR ima informaciju da je 422.000 ljudi pobjeglo iz Ukrajine u susjedne zemlje.

Više od 100.000 ljudi sada je raseljeno unutar Ukrajine, dodaje. 

image
Dimitar Dilkoff/AFP

10:52 NATO saveznici opskrbit će Ukrajinu raketama za protuzračnu obranu i protutenkovksim naoružanjem, objavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na Twitteru u ponedjeljak, dodajući da je održao još jedan telefonski razgovor s ukrajinskim predsjednikom.

"Upravo sam razgovarao s predsjednikom @ZelenskyyUa (Volodimirom Zelenskijem) i pohvalio ga za hrabrost naroda i oružanih snaga #Ukrajine", kaže Stoltenberg u tvitu.

"#NATO saveznici pojačavaju potporu s raketama protuzračne obrane, protutenkovskim oružjem, kao i humanitarnom i financijskom pomoći", napisao je glavni tajnik Saveza.

10:44 Ukrajinski predsjednik Volodimr Zelenski pozvao je ruske vojnike da polože oružje i dezertiraju.

10:38 Glavna povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet rekla je u ponedjeljak da su najmanje 102 civila, uključujući sedmero djece, ubijena u Ukrajini otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju prije pet dana, upozoravajući da su stvarne brojke vjerojatno daleko veće

10:36  Šef Delegacije Europske unije u BiH Johann Sattler pozvao je u ponedjeljak vlasti te zemlje da slijede politiku Unije u odnosu na ukrajinsku krizu odnosno da podupru sankcije koje su zbog agresije nametnute Rusiji.

"Tražimo od BiH da se pridruži politici EU", kazao je Sattler u intervjuu za banjolučke Nezavisne novine podsjećajući kako obveza usklađivanja s vanjskom politikom EU proistječe iz odluke BiH da traži članstvo u Uniji.

BiH je uz Srbiju jedina država u regiji koja do sada nije uvela sankcije Rusiji po uzoru na one koje su usuglasile članice EU. Za razliku od službenog Beograda, koji je razmatrao mogućnost uvođenja sankcija ali je to odbio pravdajući se potrebom zaštite svojih nacionalnih interesa, u Sarajevu o tome nije niti vođena rasprava jer tri člana Predsjedništva BiH imaju popuno suprotstavljena stajališta o ukrajinskoj krizi odnosno ruskoj agresiji.

Predsjedatelj i bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović rusku su invaziju na Ukrajinu odmah oštro osudili, no srpski član državnog vrha izbjegao je bilo kakve kritike Moskve inzistirajući na tvrdnji da BiH u ovoj situaciji mora ostati neutralna.

"Ja smatram da mi trebamo ostati bez suvišnih komentara o tome, najkorisnije je za nas da ostanemo potpuno neutralni, te da se da takav nalog kompletnom diplomatskom sustavu", kazao je ranije Dodik pojašnjavajući kako će osobno glasati protiv uvođenja sankcija Rusiji kada i ako to pitanje dođe na dnevni red neke od sjednica Predsjedništva BiH, koje je jedino nadležno za vođenje vanjske politike u toj zemlji.

No diplomatska mreža BiH reagira od slučaja do slučaja pa tako diplomatske misije i veleposlanici koje je postavio Dodik dosljedno provode njegovu politiku šutnje, dok drugi bosanskohercegovački veleposlanici djeluju na tragu politike koju vodi Zapad.

Veleposlanik BiH pri Ujedinjenim narodima Sven Alkalaj tako je podržao izjavu EU kojom je UN osudio agresiju Rusije na Ukrajinu, a veleposlanik pri Vijeću Europe Ivan Orlić glasao je za suspenziju članstva Rusije u toj organizaciji.

Unutarnji prijepori o odnosu prema ukrajinskoj krizi traju dok istodobno raste zabrinutost zbog mogućeg prelijevanja te krize ne samo u BiH.

Sattler je kazao kako za sada nema naznaka da se to zbiva ali je istaknuo kako se mora "pažljivo planirati" za svaki mogući razvoj događaja.

"To je dio objašnjenja zašto smo praktično udvostručili broj vojnika EUFOR-a u BiH sa 600 na 1.100 ljudi. Mislim da je to pravi signal u pravo vrijeme. Ovu odluku donijeli smo iz predostrožnosti zato jer ne vidimo nikakvu trenutnu prijetnju, ali signal je došao u pravo vrijeme", kazao je Sattler.

Komentirajući unutarnje probleme u BiH šef Delegacije EU je kazao kako je već činjenica da se o tome u Uniji razgovara i dok traje ukrajinska kriza dokaz ozbiljnosti pristupa Bruxellesa.

10:25 Ruska vojska najavila je u ponedjeljak "otvoreni i siguran" koridor za ukrajinske civile koji će napustiti glavni grad Kijev.

- Apeliramo na stanovnike Kijeva. Svi civili u gradu mogu slobodno napustiti glavni grad Ukrajine duž autoceste Kijev-Vasilkov . Ova ruta je otvorena i sigurna, rekao je general-major Igor Konašenkov, glasnogovornik Ruskog ministarstva obrane.

10:15 Zelenski je zatražio hitno članstvo u EU, saznaje AFP.

10:05 Iz ureda predsjednika Zelenskog objavljeno je da Ukrajina traži hitan prekid vatre i povlačenje ruskih trupa. Ukrajinsko izaslanstvo stiglo je u ponedjeljak ujutro na mjesto pregovora s Rusijom kako bi zatražilo trenutni prekid vatre i povlačenje ruskih vojnika, priopćilo je ukrajinsko predsjedništvo.

- Ukrajinsko izaslanstvo stiglo je u ukrajinsko-bjelorusko pogranično područje kako bi sudjelovalo u pregovorima, navodi predsjedništvo.

 Ključno pitanje je trenutni prekid vatre i povlačenje vojnika s ukrajinskog teritorija, stoji u priopćenju.

U izaslanstvu su, među ostalima, ministar obrane Oleksij Reznikov i predsjednikov savjetnik Mihajlo Podoljak.

Petog dana svoje ofenzive Moskva je rekla da želi postići "sporazum" s Kijevom tijekom razgovora u ponedjeljak, dok se čini da njezina ofenziva nailazi na veći otpor nego što se očekivalo.

- Svakog sata dok se sukob odugovlači, ukrajinski građani i vojnici ginu. Složili smo se da trebamo postići sporazum, ali to mora biti u interesu obiju strana, rekao je ruski pregovarač i savjetnik Kremlja Vladimir Medinski.

10:00 Gradske vlasti u Kijevu pozvale su građane da ne izlaze iz svojih domova osim u slučaju prijeke potrebe.

Borbe se i dalje vode u praktički svim dijelovima grada, navode vlasti u priopćenju podijeljenom u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Ljudima je savjetovano da napuštaju domove samo kako bi nabavili zalihe hrane ili lijekove.

U nedjelju navečer bilo je relativno mirno u Kijevu, iako je bilo borbi s diverzantskim i izviđačkim skupinama.

Grad je uglavnom bio zauzet pripremama za obranu, stoji u priopćenju.

Trgovine i javni prijevoz otvoreni su ujutro, a vlakovi podzemne željeznice prometuju rjeđe nego inače.

Policijski sat ostaje na snazi ​​između 22 i 7 sati ujutro. Vlasti su također pozvale javnost na brigu o susjedima, posebice starijima i onima čiji članovi obitelji brane zemlju.

Također su zamolili javnost da pripazi na domove onih koji su napustili grad kako bi spriječili pljačku.

9:41 Ukrajinska delegacija stigla je na pregovore s ruskom stranom, potvrdio je Kijev, a prenosi AFP. Predvođena je ministrom obrane Oleksijem Režnikovim i zastupnikom Davidom Arahamijom, čelnikom stranke predsjednika Volodimira Zelenskog.

Ranije je objavljeno da se razgovori odgađaju zbog logističkih i sigurnosnih problema.

U svom obraćanju u nedjelju, ukrajinski predsjednik Zelenski je rekao da ne očekuje iskorak ovih pregovora.

No, dodao je, trebali bi pokušati iskoristiti ovu šansu čak i ako je mala, kako nitko ne bi mogao kriviti Ukrajinu što nije pokušala zaustaviti rat.

09:39 Više od 400 ruskih plaćenika djeluje u Kijevu s naredbom iz Kremlja da ubiju predsjednika Zelenskog i njegovu vladu i pripreme teren da Moskva preuzme kontrolu, doznaje The Times.

Wagner Group, privatna policija koju vodi jedan od najbližih saveznika predsjednika Putina doletjela je s plaćenicima iz Afrike prije pet tjedana u misiju obezglavljivanja vlade Zelenskog u zamjenu za lijepi financijski bonus.

09:37 Glavnina ruskih kopnenih snaga još uvijek je više od 30 kilometara sjeverno od Kijeva, objavilo je britansko Ministarstvo obrane u tweetu u ponedjeljak.

Napredovanje Rusije usporile su ukrajinske snage koje su branile aerodrom Hostomel, ključni ruski cilj prvog dana sukoba, priopćilo je ministarstvo.

09:13 Pomoćnik ruskog predsjednika rekao je da se očekuje da će razgovori između Rusije i Ukrajine započeti u ponedjeljak u podne po moskovskom vremenu (4 ujutro po istočnom vremenu), izvijestila je ruska državna novinska agencija TASS.

Pomoćnik ruskog predsjednika Vladimir Medinski, koji predvodi izaslanstvo Kremlja, rekao je da je njegov tim spreman za pregovore odmah nakon njihova (ukrajinske strane) dolaska.

09:08 Vatikan je spreman "olakšati dijalog" između Rusije i Ukrajine kako bi se okončao rat, rekao je u ponedjeljak vatikanski visoki dužnosnik.

Državni tajnik kardinal Pietro Parolin, drugi čovjek u vatikanskoj hijerarhiji, rekao je talijanskim novinama da je unatoč ratu koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine uvjeren da uvijek postoji prostor za pregovore.

Ukrajinski veleposlanik u Vatikanu Andrij Juraš rekao je Reutersu u intervjuu 14. veljače da je Kijev otvoren za posredovanje Vatikana u sukobu s Rusijom, nazivajući Vatikan "vrlo utjecajnim, vrlo duhovnim mjestom za sastanak".

Parolin je talijanskim novinama rekao da je dijalog jedini "razuman i konstruktivan" način rješavanja razlika.

"Sveta Stolica, koja je ovih godina neprestano, diskretno i s velikom pozornošću pratila događaje u Ukrajini, ponudila je da olakša dijalog s Rusijom i uvijek je spremna pomoći objema stranama da nastave takvim putem", rekao je on prema transkriptu na službena stranica Vatikanskih novosti.

Papa Franjo u nedjelju je pozvao na uspostavu humanitarnih koridora kako bi se izbjeglicama pomoglo da napuste Ukrajinu.

Također je rekao da se oni koji ratuju ne smiju zavaravati da je Bog na njihovoj strani.

09:00  iz Ureda UNICEF-a za Hrvatsku u ponedjeljak su pozvali građane da, posebno zbog potrebe za pitkom vodom te zdravstvenih i higijenskim potrepština, pošalju pomoć obiteljima u Ukrajini gdje ruska vojna agresija predstavlja neposrednu prijetnju za živote i dobrobit 7,5 milijuna djece.

U priopćenju su naveli da s terena raspolažu informacijama o velikoj nestašici vode, kao i o potrebama za psihosocijalnom podrškom te su otvorili stranicu "Pomozite djeci Ukrajine" https://www.unicef.hr/ukrajina/ na kojoj se može donirati humanitarnu pomoć.

Donirati se može i na UNICEF-ov broj računa: HR9223600001501092532, kao i pozivom na broj 2263-98

Potrebe su, ističu, velike, te su dodatno pojačali napore kako bi odgovorili na rastuće potrebe za pitkom vodom, zdravstvenom skrbi, obrazovanjem i zaštitom.

Osigurali su prijevoz pitke vode kamionima do područja pogođenih sukobima, dostavljaju nužne zdravstvene,  higijenske i obrazovne potrepštine u  blizini linije razgraničenja te neposredno pomažu djeci i obiteljima u potrebi.

08:52 Kijevljani su jutros pohrlili u dućane radi nabavke osnovnih namirnica. Završio je policijski sat, koji su građani proveli u podzemnim skloništima.

Ukrajinski glavni grad u nedjelju je imao mirnu noć, priopćilo je gradsko vijeće Kijeva u ponedjeljak ujutro - ali vlasti su upozorile stanovnike da trebaju ostati kod kuće dok traju borbe. 

- Generalno gledano, prošla je noć bila mirna, isključujući neke okršaje i tučnjave s diverzantsko-izviđačkim skupinama. Međutim, grad je uglavnom bio zauzet pripremama za obranu. Dakle, ako ćete slučajno otići u grad nakon 8 sati, Vidjet ćete utvrde, tenkove zamke i druge obrambene strukture koje su se pojavile na ulicama Kijeva, navodi se u priopćenju Vijeća.

8:28 Prema najnovijem operativnom izvješću koje je jutros objavila ukrajinska vojska, Rusija je usporila svoju ofenzivu nakon što je gađala vojne i civilne zračne luke, vojne kontrolne točke, objekte protuzračne obrane i ključnu infrastrukturu.

U ukrajinskoj topničkoj vatri, uništeno je više od pet kolona neprijateljske opreme, iste procjene odnose se i na gubitke u ljudstvu.

- Neprijatelj je demoraliziran i podnio je velike gubitke, izvijestio je glavni stožer Oružanih snaga.

- Zabilježeni su česti slučajevi dezerterstva i neposluha. Neprijatelj je shvatio da su propaganda i stvarnost različite stvari.

Vojska je priopćila da je oko 5300 ruskih vojnika poginulo od početka invazije, da je uništen 191 tenk, 29 aviona, 29 helikoptera te 816 oklonih borbenih vozila. The Guardian napominje da nije uspio iz neovisnog izvora provjeriti te brojke.

Prema izvješću glavnog stožera, Putinove snage i dalje se nalaze na udaljenosti od 30 kilometara od centra Kijeva. Teške borbe nastavljaju se u blizini Černihiva i Harkiva, iako su oba grada i dalje pod kontrolom ukrajinskih snaga. Njihov napredak usporile su ukrajinske snage braneći zračnu luku Hostomel, gdje se vodila jedna od najvažnijih bitaka od početka invazije.

8:25 Japanski premijer Fumio Kishida rekao je u ponedjeljak da bi bilo neprihvatljivo da Tokio sklopi sporazum o dijeljenju nuklearne energije nalik NATO-u sa Sjedinjenim Državama kao sigurnosno jamstvo nakon ruske invazije na Ukrajinu.

- To je neprihvatljivo s obzirom na stav naše zemlje o održavanju tri nenuklearna principa, rekao je Kishida japanskom parlamentu.

8:18 - Južna Koreja postrožit će kontrolu izvoza u Rusiju, zabranom izvoza strateških artikala i pridružiti se potezima zapadnih zemalja da isključe neke ruske banke iz međunarodnog sustava plaćanja SWIFT, priopćilo je u ponedjeljak južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

Korejska vlada također je odlučila promicati dodatno oslobađanje strateških rezervi nafte za stabilizaciju međunarodnog energetskog tržišta i dodatno preispitati druge mjere poput preprodaje LNG-a Europi, priopćilo je ministarstvo.

"Korejska vlada osudila je rusku oružanu invaziju na Ukrajinu i, kao odgovorna članica međunarodne zajednice, odlučila je aktivno sudjelovati u naporima međunarodne zajednice, uključujući gospodarske sankcije, za mirno rješavanje situacije", stoji u priopćenju.

Među strateškim stavkama koje će se kontrolirati su zalihe elektronike, poluvodiča, računala, informacija i komunikacija, senzora i lasera, navigacije i avionike te opreme za brodove i zrakoplovstvo.

Južna Koreja pojačat će humanitarnu pomoć Ukrajini, dodalo je ministarstvo, rekavši da je o svojim odlukama službeno obavijestilo američku vladu diplomatskim kanalima.

8:15 Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro u nedjelju se na konferenciji na novinare narugao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom rekaovši da su Ukrajinci sve svoje nade položili u ruke jednom komičaru.

Odbio je osuditi rusku invaziju na Ukrajinu rekavši da će Brazil ostati neutralan, dodajući da su Brazil i Rusija 'praktički bratski narodi'.

- Ostat ćemo neutralni, ali ćemo pomoći koliko god je to moguće. Veliki dio ukrajinskog naroda govori ruski jezik, rekao je.

Najprije je ustvrdio da je u nedjelju dva sata razgovarao s Putinom, ali je onda brazilski šef diplomacije pojasnio da je govorio o posjetu Moskvi početkom mjeseca.

08:02 Ministarstvo vanjskih poslova Bjelorusije na svojem Twitter profilu objavilo je fotografiju sobe gdje će se odvijati današnji pregovori. 

- U Bjelorusiji je sve spremno za doček pregovora Rusije i Ukrajine. Čeka se dolazak delegacija, napisali su. 

07:07 Ruska ofenziva na glavni grad Ukrajine Kijev nastavljena je u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, priopćila je ukrajinska vojska.

Sjeverno od Kijeva ruska vojska pokušala je izgraditi pontonski most za prelazak preko rijeke Irpin, objavio je glavni stožer ukrajinske vojske na Facebooku. Također je neuspješno pokušala zauzeti grad Irpin nedaleko od Kijeva, dodao je stožer.

Ruska novinska agencija Interfax izvijestila je da su ruske trupe napredovale iz južnog ukrajinskog grada Hersona prema Mikolajivu.

U međuvremenu, ukrajinske vlasti objavile su na Telegramu da je projektil pogodio stambenu zgradu u ukrajinskom gradu Černihivu u blizini granice s Bjelorusijom.

Pojedinosti o vojnom razvoju događaja nisu se mogle neovisno provjeriti.

Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je o 352 smrtna slučaja civila, uključujući 14 djece, otkako je Rusija započela svoj napad u ranim jutarnjim satima u četvrtak. Još 1684 osobe, uključujući 116 djece, ranjene su do nedjelje navečer, prema podacima ministarstva.

Ukrajinska vojska priopćila je da su gubici ruske vojske do sada oko 4500 vojnika, te da su ruski helikopteri, tenkovi i druga vojna vozila uništeni.

Rusija je priznala da je među njenim vojnicima bilo mrtvih tijekom borbi u Ukrajini, ali nije dala broj.

U ponedjeljak bi se trebali održati mirovni pregovori između Moskve i Kijeva na granici s Bjelorusijom.

Nagađalo se da bi se Bjelorusija mogla službeno pridružiti ratu na strani Rusije, pošto je ukrajinska novinska agencija UNIAN izvijestila da su bjeloruski padobranci dobili naredbu za let u Ukrajinu, pozivajući se na informacije Andreja Strižaka iz bjeloruske nevladine organizacije Bysol.

Zapadne sile odgovorile su oštrim sankcijama, a američki predsjednik Joe Biden trebao bi u ponedjeljak telefonom razgovarati sa saveznicima i partnerima o najnovijem razvoju krize.

6:38 Ruski rubalj pao je u ponedjeljak 26% što je najniža razina u povijesti u odnosu na američki dolar. Naime, tržišta su se otvorila prvog dana nakon najave međunarodnih sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Sankcije uključuju i blokiranje nekih ruskih banaka iz međunarodnog platnog sustava Swift.

6:25 U ponedjeljak, petog dana invazije na Ukrajinu, sirene za uzbunu odjekuju Kijevom. TIjekom noći čule su se eksplozije u prijestolnici i u obližnjim gradovima.

Ukrajinska vojska tvrdi da su njezine snage uspjele odbiti nekoliko napada ruskih vojnika koji su pokušavali upasti u predgrađe Kijeva.

- Pokazali smo da se možemo zaštiti od nepozvanih gostiju, rekao je zapovjednik Oružanih snaga general pukovnik Aleksandar Sirski u priopćenju objavljenom tijekom noći.

TIjekom noći objavljena je videosnimka požara u stambenoj zgradi u Černihivu. Prema prvim izvješćima, zgradu je pogodila ruska raketa, izbio je požar na dvije etaže. Zasad nema podataka o stradalima. Eksplozije su se čule i u Harkivu.

Sjeverno od Kijeva ruska vojska pokušala je izgraditi pontonski most za prelazak preko rijeke Irpin, objavio je glavni stožer ukrajinske vojske na Facebooku. Također je neuspješno pokušala zauzeti grad Irpin nedaleko od Kijeva, dodao je stožer.

Ruska novinska agencija Interfax izvijestila je da su ruske trupe napredovale iz južnog ukrajinskog grada Hersona prema Mikolajivu.

6:23 Na londonskom je tržištu u četvrtak, odmah nakon napada Rusije na Ukrajinu, cijena barela nafte skočila znatno iznad 100 dolara, po prvi put nakon više od sedam godina, no u petak se ponovno spustila ispod te psihološki važne razine.

Nakon velikih oscilacija na kraju tjedna, cijena barela na londonskom tržištu zabilježila je na tjednoj razini rast od 4,7 posto, na 97,93 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,6 posto, na 91,59 dolara.

U četvrtak, nakon napada Rusije na Ukrajinu, cijena barela na londonskom tržištu dosegnula je u jednom trenutku 105,79 dolara, najvišu razinu od kraja 2014. godine.

6:15 Očekuje se da će mirovni pregovori između izaslanstava kijevske i moskovske vlade oko ruske invazije na Ukrajinu započeti u ponedjeljak ujutro, prema izvješćima Ukrayinske Pravde i ruske novinske agencije TASS, prenosi dpa.

Pregovori su trebali početi u nedjelju, no TASS je citirao anonimni izvor koji kaže da su razlog odgode logistički problemi za ukrajinsko izaslanstvo.

Rusko izaslanstvo već je napustilo bjeloruski glavni grad Minsk i otputovalo na ukrajinsko-bjelorusku granicu, u blizini rijeke Pripjat, gdje bi, prema izvješćima, trebao biti održan sastanak.

Ukrajina je pristala pokrenuti mirovne pregovore s Rusijom u nedjelju, čak i dok su bitke bjesnile u ključnim gradovima, a ruski predsjednik Vladimir Putin podigao spremnost nuklearnih snaga.

"Ne vjerujem u rezultate ovog sastanka, ali pokušajmo", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

18. travanj 2024 07:54