StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTRAŽITE POVRAT

Pregled je hitan, a naručeni ste tek za 2026.? Ako odete privatniku HZZO pokriva troškove, evo kako do novca

Piše Dorotea Hrastić/JL
17. rujna 2022. - 12:19

Hernija diska L5-S1. To je dijagnoza koja je Andreju otežavala kretanje, a počeo je gubiti i osjet u nozi. Uzrok tome bilo je ispupčenje od 14 mm i direktni pritisak na živac noge, a liste čekanja u bolnicama su mu bile preduge. Magnetsku rezonancu odradio je stoga u privatnoj poliklinici. Nalaz je pokazao da njegovo stanje zahtijeva operaciju, a pritom je saznao da ima pravo na povrat troškova u narednih desetak dana.

- Nakon obavljene operacije i izlaska iz bolnice, kopirao sam račun od magnetske rezonance, nalaz, otpusno pismo i naravno obrazac zahtjeva za povrat troškova. Zahtjev sam predao na Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i nakon desetak dana dobio rješenje kako je utvrđeno da je pregled bio nužan te sam dobio povrat novaca. U mom slučaju radilo se o 700 kuna, jer sam magnetsku rezonancu platio 1400 kuna, tako da se svakako isplati prijaviti trošak- govori nam Andrej o svom slučaju, zbog kojeg kako kaže i danas ima problema s kralježnicom.

Zadovoljan je što mu je barem nešto vraćeno, ali najvažnije mu je da je reagirao što prije. S obzirom na ispupčenje, bolovi su mu bili prejaki a i danas osjeća posljedice. Za nogu u kojoj je osjećao pritisak na živac kaže da danas kao da je i nema.

- Vidim da je tu, ali osjet sam u potpunosti izgubio.

Andrej je tek jedan među tisućama građana kojima su liste čekanja u bolnicama jednostavno preduge. Mnogi ne mogu čekati da dođu na red pa odu kod privatnika, obave potrebno i to plate iz vlastitog džepa. A samo rijetki znaju da možda mogu opravdati taj trošak, piše Jutarnji list.

image

Ilustracija

Biljana Gaurina/Cropix

A to ima u slučaju kada, pojednostavljeno, usluge zdravstvene zaštite koje su mu neophodne mora platiti kod privatnika. Zahtjev za povrat novaca se podnosi u pisanom obliku nadležnom regionalnom uredu, odnosno područnoj službi Zavoda koji je nadležan za određeno mjesto.

Unatoč mogućnosti povrata troškova, postoje slučajevi gdje uvjeti za povrat novaca nisu stečeni jer je povjerenstvo utvrdilo da nema osnova za povrat te da slučaj nije bio hitne naravi. Da raspetljamo zavrzlamu pitali smo HZZO da nam pojasni uvjete povrata.

Potvrdili su nam da svaka osigurana osoba kod obavljanja pregleda u privatnim poliklinikama može ispuniti zahtjev za refundaciju troškova. Ipak pozitivan odgovor se dobiva samo kada se radi o utvrđenom hitnom medicinskom slučaju.

- Osnova za povrat troškova su nalaz, mišljenje i ocjena liječničkog povjerenstva HZZO-a o tome da se u konkretnom slučaju radilo o zdravstvenoj zaštiti iz obveznog zdravstvenog osiguranja koja je pružena u hitnom slučaju – javlja glasnogovornica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje s objašnjenjem koji slučajevi su prioritetni i izvedivi.

Međutim, podatke o broju predanih zahtjeva za povrat troškova za korištenu zdravstvenu zaštitu u neugovorenim ustanovama glasnogovornica ne posjeduje budući da se zahtjevi u prvom stupnju rješavaju u regionalnim uredima i područnim službama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Stoga smo potražili izvješće o poslovanju HZZO-a za 2021. godinu gdje pod stavkom "Obveze" stoji kako su obveze za novčane naknade povećane za 154.300.464 kn i iznose 356.830.550 kn te se gotovo u cijelosti odnose na dospjele obveze za refundaciju naknade korisnicima. U to povećanje osim primjerice profesionalnih bolesti, ubrajaju se naknade isplaćene osobama koje su izostale s posla zbog bolesti, osobe koje su imale ozljedu na radu i naknada braniteljima.

Točni podatak o tome koliko je novca isplaćeno korisnicima koji su bili primorani otići kod privatnika, u HZZO tvrde da- nemaju.

19. travanj 2024 13:44