StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOČETAK 7. RUJNA

Predstavljene upute za početak školske godine, poznato je i tko sve mora nositi maske!

Piše Jutarnji.hr, Hina
24. kolovoza 2020. - 15:55
Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, predstavili su upute za početak školske godine. Ministar je još ranije najavio da oko početka škole nema dvojbe, ona će početi 7. rujna u cijeloj Hrvatskoj, prenosi Jutarnji list.
- Ova uputstva odnose se na djecu predškolske i školske dobi.. Osnovno pravilo je da u školu ne ide onaj koji ima simptome ili ima saznanja da je zaražen. Treba održavati razmak, treba odvajati druge i smanjiti kontakte. Ono što je važno je da su upute pisane tako da svaka škola i vrtić treba iz njih napraviti ono što može, ali prilagoditi svojim specifičnostima jer su diljem RH različiti uvjeti. Važno je da svi budu upoznati s ovim uputama. Osnovno pravilo: u školu ne ide onaj tko ima simptome zarazne bolesti, tko je u samoizolaciji ili onaj tko zna da je zaražen. Treba održavati razmak, smanjiti fizički kontakt među grupama, pojačati higijenu prostora i osobnu, i redovito provjetravati. Upute se odnose i na razrednu i na predmetnu nastavu. Razradili smo neke mogućnosti koje mogu pomoći organizacije nastave. Potrebno je organizirati predmetnu nastavu da što manje dolaze u kontakt sa što manjim brojem nastavnika tijekom jednog dana, predlaže se dvosatna ili trosatna nastava. Ne počinje nastava za sve u isto vrijeme. Razlomit će se dolasci i odlasci i vrijeme odmora. Tu je pitanje zamjenskog prostora za slučaj da u nekoj učionici ima veći broj učenika. Za učenike od 5. do 8. razmaka je poželjna distanca 1,5 metar, a za srednjoškolce i do 2 metra. U razredima gdje bude bilo previše djece u odnosu na veličinu prostora, može se razmišljati o turnusnoj nastavi, da imamo alteracije kroz 1 tjedan ili režim 3+2 ili 2+3 dana. Maske su obavezne u samo nekim situacijama. Medicinska maska je važna za nastavnika ako dijete oboli i on čeka roditelje. Za to treba biti poseban prostor u školi - rekla je Ivana Pavić Šimetin.

- Maske su obavezne i za pomoćnike u nastavi, njegovatelje i zdravstvene radnike, za tzv. 3. odgajatelja, obavezne maske su i za učitelje, isto tako se odnose na nastavnike u slučaju da nema razmaka u učionici od 1.5 ili 2 metra za srednjoškolce. Ako se može postići takav razmak, onda neće biti potrebne maske za učenike, a za nastavnike na hodniku, u zajedničkim prostorijama da. Ako je negdje dobra epidemiološka situacija, može se dogoditi da se ovo i ukine i sva djeca budu zajedno na nastavi.

- Maske su obavezne za učitelje ostalih predmeta na razrednoj nastavi, npr. engleskog jezika, ali i u vrijeme kada se kontaktira s drugim odraslim osobama. Kad se u školama i vrtićima nose maske, trebaju se nositi pravilno i na tome će se trebati puno raditi. Važno je praćenje znakova bolesti i temperature. Mjerenje temperature kod ulaza djece u škole se pokazalo kao nepraktično, ali apelira se na roditelje da izmjere temperaturu prije kretanja djeteta u školu, a stariji učenici to trebaju raditi sami.

Kako razlikovati Covid-19 od obične prehlade?
- Važno je da, ako se kod kuće dijete razboli, da dijete ni ne dolazi u školu, a ako se razboli u školi, dijete se odvaja od drugih i zove se roditelja. Epidemiologu se treba javiti svako grupiranje osoba gdje ima sumnje na Covid-19. Ne treba raditi paniku od pojedinačnih slučajeva i odmah pretpostaviti da se radi o Covidu jer ni druge bolesti nisu nestale. Ako se radi o pojedinačnom učeniku ili nastavniku, nastava se i dalje odvija, a liječnik procjenjuje ima li elemenata i potrebe za testiranjem ili nema. Kod grupiranja dvije ili više osoba sa simptomima, ravnatelj treba odmah to javiti nadležnom epidemiologu i tada započinje epidemiološki nadzor. Moramo biti svjesni da će to za školu i vrtić rezultirati samoizolacijom svih koji su bili u kontaktu s pozitivnim djetetom ili nastavnikom, što će biti jedan razredni odjel ili vrtićka grupa.

- Kod putovanja u školu trebaju se primijeniti mjere za javni prijevoz, trebaju putovati zajedno u istim grupama u kojima sjede u razredu. Rizik od zaraze za djelatnike se nije pokazao veći od rizika zaraze u nekim drugim djelatnostima. Djelatnici s kroničnim bolestima svakako trebaju nositi maske.

- Za izrazito vulnerabilne osobe, potrebno je pojedinačno razmotriti tko je taj tko ne može raditi ili pohađati nastavu. Izostanci su uvijek bili za one koji su bolesti uobičajena stvar i za to se dobivalo opravdanje od liječnika. Tu će se primjenjivati isti princip. Postoji i mogućnost nastave kod kuće i drugih oblika nastave i nekim slučajevima.

Tko će nabaviti maske?
- Ja sam rekao da mi očekujemo da se oko toga potrude lokalne uprave i samouprave, osnivači škola, a ako zapne, uskočit ćemo mi. Ako mi sada krenemo distribuirati pola milijuna maski, trajalo bi predugo. Jedna platnena maska košta 8 kuna. Po djetetu bih uzeo 4 maske, 2 za jedan dan, operu se i drugi dan se uzmu druge dvije. Ali mi smo tu i Ministarstvo će pomoći, rekao je ministar Fuchs.

Kako organizirati da se učenici ne druže s drugim skupinama?
- Ondje gdje nema miješanja đaka, npr. ako učitelj vjeronauka ili nekog izbornog predmeta, ako čitav razred ima taj predmet, učitelj će doći s maskom, ali ako se nastava ne može održati pa treba spojiti 2-3 razreda, ta će nastava ići online.

Razredne podjele - znači li da će nastavnici biti preopterećeni? Hoće li učenici sjediti u klupama zajedno?
- Ako se podijeli razred, ima dovoljan broj klupa da u njoj sjedi jedan učenik. Nitko neće ostati neplaćen što se tiče dodatnih angažmana. Oni koji su kod kuće, prate nastavu online, ali iskomunicirat ćemo to s ravnateljima i školama.

Fakulteti?
- Postoje upute i za visokoškolske institucije. Akademska godina kreće nešto kasnije pa će se još malo doraditi jedno uputstvo. Tu su opće epidemiološke mjere, a akademske institucije sukladno autonomiji i znanju, mogu same na osnovu načela organizirati svoju nastavu, piše Jutarnji list.
19. travanj 2024 19:08