StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetU narednim godinama

Poznati američki meteorolog posjetio Hrvatsku pa objavio što nas čeka: ‘Doći će do velike promjene u temperaturi, biti će pogubno za turizam, ali i vaše zdravlje!‘

Piše dv
19. prosinca 2022. - 16:04

Američka meteorološka zvijezda John Morales prošli tjedan je posjetio Hrvatsku, a svoj je boravak podijelio s pratiteljima na društvenim mrežama. U Hrvatskoj je ‘obišao‘ Zagreb, Nacionalni park Plitvička jezera, Rovinj i Pulu, a imao je što reći glede očekivane klime u ‘Lijepoj Našoj‘, prenosi N1.

- I vi u Hrvatskoj, kao i cijelom Sredozemlju, svakako trebate očekivati da će ovo područje postati toplije. I da, to zaista znači da ćete se početi osjećati kao da ste u tropima. S udaljavanjem od obale temperature će sve više rasti, jer more ipak barem malo hladi, no u zaleđu će postati vrlo teško i vruće. To možete očekivati sredinom stoljeća, otprilike 2050. ili 2070. godine, rekao je poznati meteorolog i dodao: 

- Imat ćete više toplijih mjeseci, ali u isto vrijeme, kada bude najtoplije, u srpnju i kolovozu, postat će vrlo teško za turiste, čak toliko da će prijetiti bolesti zbog vrućina. Moguće je da će u određenim gradovima u tim mjesecima postati prevruće za razvoj turizma, prenosi Slobodna Dalmacija.

Dotakao se John i efekta kojeg će klimatske promjene imati na more i njegove žive organizme: - Zbog klimatskih promjena temperatura mora se mijenja i raste pa bilježimo migracije raznih morskih vrsta. Pored toga treba uzeti u obzir i podizanje razine mora. Plaže će se smanjiti, bit će ih manje, to će utjecati na turiste jer će imati i manje mjesta za uživanje. No, istovremeno, more će ipak malo ublažavati visoku temperaturu na obali. Pritisak će na nju stoga biti još veći jer će mnogi htjeti pobjeći od vrućine, prenosi N1.

18. travanj 2024 21:29