StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZADNJI RADNI DAN PRIJE LJETNE STANKE

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner: ‘ Dobro jutro, poštovane kolegice i kolega. Ima vas samo troje pa vas ne mogu drugačije pozdraviti‘

Piše Hina
15. srpnja 2022. - 12:36

 

Posljednji dan rada Hrvatskog sabora uoči ljetne stanke koja traje od 15. srpnja do 15. rujna otvorio je potpredsjednik Sabora Željko Reiner pozdravom zastupnicima. Kamere su zabilježile da su 9.30 sati u sabornici bila tek tri zastupnika, među kojima Peđa Grbin i Andreja Marić iz SDP-a.

"Dobro jutro, poštovane kolegice i kolega", obratio se Željko Reiner okupljenima, odnosno dvjema zastupnicama i jednom zastupniku.

Potom se nasmijao i rekao: “Ima vas samo troje pa vas ne mogu drugačije pozdraviti.”

 

 

Hrvatski sabor bi danas trebao potvrditi Marka Primorca za novog ministra financija te ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića za potpredsjednika Vlade.

 

Primorac i Butković u četvrtak su dobili povjerenje na nadležnim saborskim odborima na kojima su saslušani.

Sabor će glasovati i o povjerenju ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, čiji su opoziv tražila 32 oporbena zastupnika.

 

Zastupnici će glasovati i o Zakonu o sigurnosti na cestama koji je bio na čekanju zbog žestokih kritika liječnika. Vlada je u četvrtak prihvatila amandmane te tako uvažila argumente liječničke struke koji su se usprotivili da liječnici zbog privremenih bolesti pacijentima vozačima oduzimaju vozačke dozvole.

Amandmanima se predlaže da se u konačnom prijedlogu Zakona izmijene odredbe koje u bitnom propisuju obvezu svim liječnicima, odnosno liječniku koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabranom liječniku da o privremenoj nesposobnosti upozori vozača te dano upozorenje evidentira u medicinskoj dokumentaciji.

 

Saborski zastupnici će također glasovati i o drugim raspravljenim prijedlozima zakona te o prijedlogu da se pristupi promjeni Ustava u dijelu koji se tiče referenduma, koji su potpisala 92 zastupnika te ga poslali u daljnju proceduru.

Nakon što Sabor potvrdi tu odluku, na sjednici u rujnu krenulo bi se s izradom nacrta promjena Ustava i usuglašavanju te potom usvajanju promjene Ustava, za što je potrebna dvotrećinska podrška svih zastupnika.

 

Također, među inim, glasovat će i o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju kojima se redefinira model obiteljskih mirovina te izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima se uvodi očinski dopust i povećava roditeljska naknada.

Zastupnici će glasovati i o ratifikaciji Protokola o pristupanju Švedske i Finske u NATO.

Nakon glasovanja u petak saborski zastupnici odlaze na ljetni odmor, odnosno ustavnu stanku koja traje do 15. rujna. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković međutim ne isključuje mogućnost sazivanja izvanredne sjednice.

23. travanj 2024 22:31