StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetREAKCIJA NA NOVE MJERE|

Poslodavci predstavili svoje zahtjeve za obeštećenje, drže da se Vlada za to ne želi zadužiti zbog uvođenja Eura

Piše dv
26. studenog 2020. - 15:53
Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca te drugih ugostiteljskih i udruženja poslodavaca na konferenciju za novinare predstavili su svoje zahtjeve za obeštećenje zbog odluke o zabrani rada pojedinih djelatnosti u cilju zaustavljanja širenja virusa COVIDA-19, a koju je danas predstavio premijer Andrej Plenković.

- Nama je pao prije svega pao jedan veliki kamen sa srca što mi više nećemo biti' izvor zaraze', ali dolazimo do točke, ako ne budemo imali obeštećenja, naši zaposlenici neće umirati od Covida, nego će umirati od gladi- pojasnio je Marin Medak te dodao kako su za razgovore u Vladi, koji su najavljeni za sutra,. pripremili dvije prihvatljive opcije.

Prvi model obeštećenja je dugoročnijeg karaktera i između ostalog se temelji na smanjenju PDV-a na 5 posto na razdoblje do 1. siječnja 2024. te dugoročno na 13 posto, obeštećenju od 10 eura po metru kvadratnom za najam...

Drugi model obeštećenja se između ostalog bazira na osiguranju prihoda samim poduzetnicima, ne samo za radnike i njihove plaće, oslobođenju od svih obaveza za vrijeme lockdowna na svim razinama vlasti...

Marin Medak drži kako se Vlada neće zadužiti za obeštećenje ugostitelje jer onda ne bi mogli uvesti euro kako je planirano.
- Kovid krediti su bili dobra mjera, ali se čekalo predugo do 6 mjeseci, a to nije rješenje, mi ne možemo čekati 6 mjeseci. Bez mogućnosti plaćanja davanja iz tih kredita - rekao je Medak te dodao kako će tražiti oslobođenje od svih obveza za vrijeme trajanja lockdowna, a to podrazumijeva i najamnine te režije.

Naglasio bi kako bi smanjenje PDV-a na 5 posto učinilo razliku od 1,4 milijardi u godini dana, dok oni imaju oko milijardu eura uloženih u svoje biznise. Da ih propadne samo pola, dodao je, radi se o pola milijarde eura, ili gotovo 4 milijarde kuna.

 - Ako nas se dotuče, imat ćemo situaciju kao s trgovačkim lancima. Ako nas se dotuče dogodit će nam se da će doći strane korporacije i preuzeti ugostiteljstvo u Hrvatskoj - zaključio je Medak.


Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika pak zapitao se kako to da se zatvaraju teretane i kasina, a crkve ne?
-Očekujemo adekvatne mjere, mjere za očuvanje radnih mjesta nisu dovoljne. Većina ugostiteljskih objekata koje imaju grijalice i prostor vani mogle bi naći modalitet rada. Bitno je, privatni sektor je rekao dosta, i mi želimo čuvati zdravlje, nadoknadite ono što nam treba da uspijemo preživjeti. Ispred nas je dugih pet ili pest mjeseci do cjepiva. Ovo će biti samo kratkoročni C vitamin- istaknuo je  Bujas te poručio kako zaposlenici privatnog sektora nisu građani drugog reda. 
25. travanj 2024 01:47