StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVELIKA ŠKRTICA|

Policija uvijek može provjeriti imate li vozačku. Zašto vam onda mogu uzeti 300 kuna ako je zaboravite?

Piše Dora Koretić/JL
14. lipnja 2021. - 11:01

Odlična je ovotjedna odluka da građani više neće morati plaćati biljege kad vade putovnicu i vozačku dozvolu, no ne treba se previše prepustiti slavljeničkom raspoloženju jer naša birokracija obiluje tonama besmislica na čijem bi ukidanju također trebalo ozbiljno poraditi, donosi Jutarnji list.

Jedna koja je posebno iritantna odnosi se na besmislenu obvezu nošenja vozačke dozvole i dužnost je vozača da je u trenutku upravljanja vozilom obavezno ima kod sebe jer će u suprotnome biti dužan platiti 300 kuna kazne.

Zašto besmislenu?

Pa, zato što vozačka dozvola vozaču služi kako bi prometnoj policiji dokazao da je ovlašten upravljati vozilom, no u 21. stoljeću, kad policija jednim uvidom u informacijski sustav na temelju podataka iz osobne iskaznice ionako može utvrditi da vozač ima važeći dokument, postavlja se pitanje - kakav se to prekršaj čini ako se upravlja automobilom, a važeća je dozvola građaninu ostala kod kuće?

Prije pisanja ove teme ipak sam s Ministarstvom unutarnjih poslova provjerila može li policija doista na temelju podataka iz osobne iskaznice provjeriti ima li čovjek važeću vozačku dozvolu.

I ispalo je, pogađate - da može.

“Pa zašto nas onda gnjavite da ih stalno nosimo sa sobom?” ispitujem ih dalje, a onda stiže poprilično neobično obrazloženje.

Pazi sad ovo - ispalo bi, tvrde u policiji, da bi oslobađanje obveze nošenja vozačke dozvole hrvatskih građana bilo diskriminacija prema svim strancima zatečenim za volanom u našoj zemlji.

“Naime, policijski službenik može utvrditi posjeduje li hrvatski državljanin vozačku dozvolu u informacijskom sustavu MUP-a nakon što provjeri identitet te osobe uvidom u njenu javnu ispravu s fotografijom, međutim takva provjera putem IS MUP-a nije moguća za strane državljane. U slučaju kada bismo osobe koje posjeduju hrvatske vozačke dozvole oslobodili obveze da je kod sebe imaju dok upravljaju vozilom, opisano bi postupanje bilo diskriminatorno prema osobama koje posjeduju strane vozačke dozvole”, pojasnili su iz Ministarstva.

Ima tu još argumenata koji se navode, a najbolji među njima jest da je vozač mora imati kod sebe jer je tako propisano Zakonom o sigurnosti na cestama, onim istim koji je pisan u vrijeme kad na ovim prostorima još nije bilo interneta pa je obveza nošenja fizičkog dokumenta imala i neki konkretni smisao.

Dalje se navodi kako policija iz fizičkog dokumenta može iščitati kojom kategorijom osoba smije upravljati i ima li kakva ograničenja, poput obveze nošenja naočala (na naše naknadno pitanje mogu li i te informacije iščitati iz sustava na temelju osobne, nisu odgovorili), a posebno je zanimljivo što se tumači da predočenje fizičke dozvole postupak provjere čini ekonomičnijim i jednostavnim, što vozači iz prakse dobro znaju da baš i nije slučaj.

Kad vas je to zaustavio policajac, vi ste mu predali dozvolu - a on nije s njom otišao u automobil kako bi točnost podataka provjerio u sustavu?

Bit će ipak da se tajna inzistiranja na nošenju ovog dokumenta krije u financijama: naime, propisana kazna za ove slučajeve iznosi 300 kuna, a iz MUP-a doznajemo kako je u 2020. godini utvrđeno 12.150 prekršaja koji se odnose na nenošenje vozačke, na ime čega se u proračun slilo 2,2 milijuna kuna.

Stručnjaci koje smo kontaktirali prilikom pisanja ove teme slažu se kako je doista došlo vrijeme da se promisli o ukidanju obveze nošenja ovog dokumenta, iako upozoravaju i na neke olakotne okolnosti koje idu u korist policijskog stava.

image
.
Niksa Stipanicev/Cropix

“Točno je da je odredba zakona bila pisana u vrijeme prije digitalizacije, ali i dalje se na licu mjesta može dogoditi niz problema u radu službenika koji im mogu otežati utvrđivanje činjenica relevantnih za kažnjavanje, kao što je nemogućnost pristupa umreženoj bazi podataka ili činjenici da baza nije ažurirana. No, u svakom slučaju, iako postoji niz zapreka za uvođenje potpune digitalizacije, u 21. stoljeću svakako bi trebalo raditi na tome da se ukinu vozačke dozvole u obliku u kojem sada postoje”, rekao nam je odvjetnik Tomislav Strniščak te upozorio da se odredba o obvezi nošenja vozačke dozvole nije mijenjala, usprkos činjenici da je Zakon o sigurnosti prometa na cestama mijenjan 2008., 2010., dva puta 2013., 2014., 2015., 2017., 2019. i 2020. godine.

Izvanredni profesor na Katedri za upravno pravo zagrebačkoga Pravnog fakulteta i autor udžbenika “Policijsko upravno pravo” Frane Staničić upozorava kako policija građanima za nepredočavanje vozačke dozvole može izreći i samo opomenu, a postoji mogućnost izricanja blaže kazne od samo 100 kuna, no slaže se kako bi cijelu priču trebalo modernizirati.

“S obzirom na to da je danas uistinu moguće, pod uvjetom da se može nepobitno utvrditi identitet vozača, praktički odmah utvrditi posjeduje li vozač važeću vozačku dozvolu, smatram da bi se moglo razmisliti o brisanju ovog prekršaja, ali ne i u slučaju kada vozač ima vozačku dozvolu, ali je odbija dati na uvid. Svaka promjena koja umanjuje gomilanje dokumenata koje građani moraju uvijek imati sa sobom predstavlja dobrodošlu promjenu. Danas je tehnički vrlo jednostavno integrirati vozačku dozvolu u neki drugi dokument, uz dužnu pažnju glede zaštite osobnih podataka, a u nekim državama se vozačka dozvola koristi i kao osobna iskaznica”, kaže Staničić.

Kad je u pitanju diskriminacija stranih vozača, ovaj stručnjak upozorava kako bi Sud EU mogao donijeti odluku o tome bi li izuzeće od obveze nošenja vozačke dozvole za domaće građane doista bila diskriminacija stranaca, podsjećajući kako i danas postoje situacije u kojima je moguće ograničiti slobodu kretanja, ali samo onda kad je to razmjerno, odnosno isti cilj se ne može postići blažim sredstvom.

“Osim toga, Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisuje se da se vozačka dozvola izdana u državi članici Europskog gospodarskog prostora može zamijeniti za jednakovrijednu hrvatsku vozačku dozvolu bez polaganja vozačkog ispita. Stoga bi i strane osobe koje su zamijenile vozačku dozvolu za našu bile u evidenciji, pa ne bi morale nositi sa sobom ovaj dokument ako bi se propisalo izuzeće za vlasnike hrvatskih vozačkih dozvola”, zaključuje Staničić, piše Jutarnji list iz kojeg pozivaju čitatelje da ukoliko imaju Imate prijedlog za Veliku škrticu pišu na velika.skrtica@gmail.com

18. travanj 2024 18:57