StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZAPLJENA U PLOČAMA

Pola tone kokaina bilo je namijenjeno tržištu u BiH! Droga vrijedna vrijedna 500 milijuna kuna danima je čekala da je netko pokupi, gdje je ‘zapelo‘?

Piše stanislav soldo/ sd
14. travnja 2021. - 19:57

Narkobanda u dolini Neretve je obezglavljena. Samo nekoliko mjeseci trebalo je policiji da razbije uhodane krijumčarske lance kokaina preko Luke Ploče, koja je s obzirom na veliki broj kontejnera banana i zastarjele sustave kontrole idealna za šverc kokaina, piše Slobodna Dalmacija.

Pošiljatelji kokaina očito nisu čuli da su lokalni narkobosovi u pritvoru još od kraja siječnja pa kokain i dalje pristiže, ali umjesto dilerima uredno zapakiran pada u ruke policiji. Tako je više od pola tone kokaina (točnije 575 kilograma) stiglo u Ploče 30. ožujka, ali nije završilo na odredištu. Kako bi priča bila još zanimljivija po taj kokain koji je u Ploče došao uhodanom rutom u kontejneru banana nitko nije ni došao. Kokain je više dana čekao da ga se pokupi, a policija je za to vrijeme radila svoj posao.

Da narkolanac u dolini Neretve nije prekinut, zasigurno bi se našao netko tko bi kokain uzeo. Ovako, bosovi su u zatvoru pa nižerangirane dilere nije imao tko koordinirati, a oni sami ili nisu znali ili se nisu usudili prići kontejneru. Tako je pošiljka, čija je vrijednost procijenjena na fantastičnih 500 milijuna kuna, umjesto na tržištu BiH, kojem je bila namijenjena, završila u policiji.

Pratili ih mjesecima

Iako iz policije tvrde da ova najnovija zapljena kokaina nije povezana s nedavne dvije policijsko-uskočke akcije, u kojima je uhićeno osam pripadnika narkomiljea, teško je povjerovati da slučajevi nemaju ama baš nikakve veze.

Još od prošlog ljeta kada je u Baćini kod Ploča "pao" talijanski državljanin A.M. s 25 kilograma kokaina, policija je počela plesti mrežu u koju su krajem siječnja upali supružnici M.J. i S.J iz Metkovića, te njihov susjed R.G., koji je kasnije postao pokajnik. Nedugo zatim, uhićen je i carinik Z.E. koji je propuštao kontejnere banana u kojima je bio kokain.

Policija ih je mjesecima prisluškivala i pratila pa su tako zabilježeni zanimljivi razgovori u kojima drugooptužena S.J. koordinira gdje će, kome i po kojoj cijeni predati kokain. Policijski istražitelji su uhvatili razgovor prvooptuženog M.J. i carinika Z.E. također o pošiljkama kokaina.

Prema optužnici USKOK-a, prvookrivljeni M.J. tijekom 2020. godine, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, osim s R.G. (44) te S.J. (55) i talijanskim državljaninom A.M. (50), povezao se i s petooptuženim carinikom Z.E. radi kontinuirane nabave najmanje 146 kilograma kokaina i njegova krijumčarenja preko Luke Ploče te daljnje prodaje na području Hrvatske i Italije.

U okviru podjele zaduženja, M.J. je sa za sada nepoznatim osobama dogovarao nabavu kokaina u cilju daljnje prodaje, dok je okrivljenog carinskog službenika zadužio da osigura siguran i neometan provoz kontejnera kroz Luku Ploče do dogovorenog odredišta.

Drogu trpali u torbe

Nakon iskrcavanja s teretnih brodova Z.E. je obavještavao prvookrivljenog M.J. o kretanju kontejnera u kojima se nalazio kokain. Potom je prvookrivljeni M.J. skupa s drugookrivljenim prebacivao kokain iz kontejnera u njegovo vozilo, koji je drogu zatim odvozio do kuće u Metkoviću gdje ju je skrivao.

Također je drugookrivljeni R.G. po uputi M.J. u najmanje šest navrata kokain predavao kupcima. Osim toga, R.G. je kokain predavao i državljaninu Italije A.M. (50) koji je drogu u posebno prerađenom prostoru vozila prevozio do za sada nepoznatih krajnjih kupaca u Italiji. Postoji osnovana sumnja da su stavili u promet najmanje 146 kg kokaina, od čega su stekli imovinsku korist od najmanje 32 milijuna kuna.

No akcija policije tu nije stala. Nedugo nakon ovih uhićenja, u ranim jutarnjim satima 7. ožujka policija je u skladištu privatne firme koja se bavi uvozom banana zatekla O.Č. (47) iz Zagreba, A.O. (35) iz Ploča te G.B. (41) iz Metkovića koji su "razmontirali" kontejner te su gotovo 73 kilograma kokaina "utrpavali" u torbe.

Osnovano se sumnja da su se okrivljenici, prema prethodnom planu i dogovoru, povezali u zajedničko djelovanje sa za sada nepoznatom osobom iz Ekvadora, s točno određenim zaduženjima i ulogama radi nabave i kupovine najmanje 72.900 grama kokaina te njegova krijumčarenja u Hrvatsku preko Luke Ploče kao i daljnje preprodaje na području Hrvatske. Protiv njih je podnesena kaznena prijava zbog počinjenja kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja, piše Slobodna Dalmacija.

Ukupna zapljena - 700 kilograma

Od kraja siječnja, kada je započela intenzivna uskočko-policijska akcija razbijanja udružene zločinačke organizacije narkodilera kokaina, pa do danas dolazimo do bilance više od 700 kilograma kokaina koliko se našlo u "kokainskim pošiljakama" na jugu Hrvatske.

Uhićeno je ukupno osam osoba, od kojih se pet povezuje s udruženom zločinačkom organizacijom u Metkoviću, a tri sa slučajem zapljene kokaina u jednom privatnom poduzeću u Opuzenu kamo je kokain dospio u kontejneru banana.

Strepnja za pošiljke iz dalekog Ekvadora

Otkako je početkom ožujka sedamdesetak kilograma kokaina završilo u frigo kontejneru punom banana u jednoj privatnoj firmi, trgovci banana ne spavaju mirno.

Strepe hoće li im u kontejneru s kupljenim bananama iz Ekvadora stići i pošiljka kokaina, te će kao kolateralne žrtve biti uvučeni u narkolanac krijumčara kokaina.

Na svu sreću, policija je ovaj put bila brza, kontejner nije napustio terminal u Luci Ploče pa je izbjegnuta moguća šteta za kupca banana koji ih je kupio u dobroj vjeri.

FBI i DEA? Bez komentara

U Pločama se ne događa ništa što se ne događa u drugim europskim teretnim lukama – rečeno je na tiskovnoj konferenciji u PU dubrovačko-neretvanskoj, na kojoj unatoč očekivanjima i najavama nisu iznosili previše detalje oko ove najnovije policijske akcije. Više su puta ponovili da se kriminalistička akcija nastavlja.

– U lukama zapadne Europe zaplijene se deseci tona kokaina i jedan krak se premjesti u južnu Europu, ne samo u Hrvatsku već i u Italiju i Grčku – rekao je načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević.

Također je istaknuto da mobilni rendgen nije svemoguć i da njegova učinkovitost u otkrivanju kokaina ovisi o obučenosti onoga koji s njim rukuje.

Policija također nije željela potvrditi, a niti demantirati informaciju da u ovim akcijama zapljene kokaina sudjeluju FBI i DEA (Drug Enforcement Administration je policijsko-obavještajna agencija za suzbijanje droge).

‘Odoka‘ kontrola kontejnera

Posljednjih mjeseci Luka Ploče je zbog slabih kontrola postala ulazna vrata narkodilerima za uvoz kokaina. Do sada se kontrola kontejnera provodila "odoka", po sistemu slučajnog izbora i osobnog dojma carinika, što su očito koristili i lokalni i svjetski narkobosovi.

Nažalost, Luka Ploče uopće nema odgovarajuću opremu za kontrolu tereta, što je čini se prijeko potrebno nakon ovih zapljena kokaina. Za razliku od carinske uprave u Rijeci koja je nabavila mobilni RTG uređaj za kontrolu roba, carina u Pločama nema takav uređaj.

Bez RTG skeniranja kontejnera, doslovno je nemoguće otvoriti svaki pojedinačni kontejner, jer u Luku Ploče godišnje dođe oko 1200 kontejnera punih banana.

Kako doznajemo, carina je ipak odlučila nabaviti RTG skener koji će koštati oko dva milijuna kuna, što je ipak neusporedivo manje od vrijednosti kokaina koji prođe preko Ploča.

18. travanj 2024 08:12