StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOČINJE PROVEDBA

Pokrenut projekt LGBT centra, jedinog takve vrste na području južne Hrvatske: ‘Na ovaj način nastoje se nadoknaditi sve manjkavosti socijalnih i kulturnih politika‘

Piše SPLIT SD
7. studenog 2022. - 10:33

Projekt "LGBT centar Split" - partnerski je projekt udruga "queerANarchive", "Queer Sport" Split i "Split Pride", kojim se želi osigurati stabilnost i kontinuitet kulturnih i društvenih programa te programa socijalnih usluga za potrebitu a zapostavljenu skupinu LGBTIQ osoba, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, ta manjinska skupina još uvijek nije u fokusu ni Grada Splita, niti javnih (socijalnih i kulturnih) ustanova koje djeluju na lokalnom području, tako da se njezinim socijalnim i kulturnim potrebama samoinicijativno već godina bave isključivo organizacije civilnog društva.

- Spomenute udruge, poglavito kroz izgradnju LGBT centra Split, jedinog takve vrste na području cijele južne Hrvatske, ovim projektom nastoje nadonaknaditi sve manjkavosti socijalnih i kulturnih politika, kojima se ni na nacionalnom niti na lokalnom nivou ne predviđa i ne konkretizira inkluzija LGBTIQ populacije u skorije vrijeme. Projekt financiran sredstvima ACF-a (Active Citizens Fund-a) u provedbu je krenuo s početkom listopada ove godine - najavili su iz spomenutih udruga.

Premda se LGBT centar Split od 2018. godine sustavno razvija kao društveno-kulturni centar, prvenstveno za jednu diskriminiranu i marginaliziranu skupinu sa splitskog područja i to u prostoru koji je u gradskom vlasništvu, Grad Split još uvijek ne prepoznaje njegovu važnost kao mjesta prihvaćanja i podrške za LGBTIQ osobe. 

-A i ne uzima u obzir mogućnost da se problemi i izazovi jedne diskriminirane i marginalizirane skupine rješavaju kroz suradnju i partnerstvo angažiranih građana s jedne te javne vlasti s druge strane - istaknuli su i takve navode potkrijepili činjenicom da Grad Split trenutno u razvoju LGBT centra Split sudjeluje jedino kao iznajmljivač prostora.

- Baš stoga, realizacijom ovog projekta zacrtano je jačanje udruga "queerANarchive-a", "Split Pride-a" i "Queer Sport" Split, okupljenih u neformalnu platformu LGBT centra Split, kako bi sustavno i stručno mogli provoditi kampanje i druge javne akcije usmjerene prema Gradu Splitu s ciljem promjena javnih politika, prema medijima pak s ciljem promjene javnog mnijenja, te prema LGBTIQ populaciji s ciljem stvaranja i osnaživanja zajednice oko LGBT centra Split - naveli su.

Naime, udruge će svoje javno djelovanje temeljiti na rezultatima provedenih znanstvenih istraživanja kojima će se s jedne strane analizirat strateški dokumenti i proračunski rashodi Grada Splita kako bi se utvrdilo kako se tretiraju pripadnici LGBTIQ populacije i s koliko javnog novca se financiraju njihovi programi i projekti, dok će se s druge strane ispitati LGBTIQ osobe kako bi se ustanovilo koje su njihove socijalne i kulturne potrebe, odnosno što one očekuju da im društvo i politika osiguraju kako bi mogli rješavati probleme s kojima se svakodnevno suočavaju te kako bi mogli slobodno razvijati svoje identitetske posebnosti i potrebe u skladu sa svojim afinitetima.

- Na tim temeljima izradit će se smjernice za inkluzivne javne politike Grada Splita, što je naročito važno ako najveći grad Dalmacije daljnjim razvojem svojih politika želi osigurati čvrstu poziciju na mapi inkluzivnih gradova Europske unije - objasnili su.

Pored svega navedenog, važno je istaknuti da će se projektom razvijati međugeneracijska solidarnost i suradnja. Naime, kako bi se populacija mladih u dobi od 15 do 29 godina potaknula na aktivno sudjelovanje u kulturnom i društvenom životu Splita, projektom su osigurana sredstva za njihove ideje odnosno pruža im se mogućnost da kreiraju eventove po svojoj mjeri te time pridonesu razvoju programa za sebe i druge u okvirima LGBT centra.

Ovim putem dobit će priliku da uz podršku starijih i iskusnijih članova udruga stječu znanja i vještine, zapravo, razvijaju kompetencije koje im zacijelo mogu poslužiti u budućem poslovnom i privatnom životu. Ujedno, ovakvim uključivanjem mladih stvorit će se baza za održivi razvoj ovim projektom okupljenih udruga, ali i LGBT centra, te logičnu smjenu generacija u budućnosti.

Projekt “LGBT centar Split” je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EPG grantovova

25. travanj 2024 17:25