StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetAMERIČKI DEMOKRATI U PANICI

Pogledajte novi bizarni gaf Joea Bidena pred povijesne izbore: ‘Ups, gazim po... tu je! Crno je! Bilo kako bilo...‘

Piše Damjan Raknić/jl
8. studenog 2022. - 11:37

Dok je govorio na političkom skupu potpore guvernerki savezne države New York uoči nadolazeći međuizbora koji se u nedjelju održao u jednom od auditorija fakulteta Sarah Lawrence, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden spotaknuo se o žicu koja se nalazila odmah do govornice, piše The Telegraph.

- Ups, gazim po... tu je... crno je. Bilo kako bilo - rekao je 79-godišnji Biden, na što su se okupljeni na skupu nasmijali. Američki se predsjednik od tog sitnog gafa brzo oporavio te nastavio s govorom.

image

 Joe Biden 

Nathan Howard/Afp

Kada je došao red da Biden govori o energetskoj politici, jedan ga je sudionik skupa optužio da potiče bušenje nafte.

- Nema više bušenja. Nisam odobrio nova bušenja - rekao je američki predsjednik. Sudionik skupa mu je zatim rekao da je odobrio "dodatnih pet godina odobalnog bušenja".

- Ne, ja... - rekao je Biden, međutim osoba ga je prekinula: "U Atlantskom i Tihom oceanu, ali u Antarktiku i Meksičkom zaljevu."

- To je odobreno prije nego što sam postao predsjednik. Pokušavamo raditi na tome, riješiti to - rekao je Biden i zaključio govor na skupu.

Zbog takvih i sličnih gafova koji mu se znaju potkrasti te povijesno niske potpore među Amerikancima, stratezi Demokratske stranke Bidena su držali podalje od ključnih predizbornih skupova, donosi Jutarnji list. 

Međuizbori za Zastupnički dom i Senat Kongresa SAD-a koji će se održati u srijedu figuriraju kao referendum o prve dvije godine mandata nekog predsjednika. Demokratska stranka u Zastupničkom domu trenutno ima tanku većinu, 220 od 435 zastupnika dok je u Senatu praktički izjednačeno - 48 zastupnika Demokratske stranke i dva nezavisna nasuprot 50 zastupnika Republikanske stranke. U slučaju da glasanje u Senatu završi izjednačeno, tada presudni glas daje potpredsjednica Kamala Harris, članica Demokratske stranke.

Na međuizborima obično bolje prolazi oporba pa je zato demokratima bilo važno da Biden sa svojih 40 posto popularnosti među Amerikancima ne našteti nijednom kandidatu koji se nalazi u tijesnoj utrci. Ako demokrati izgube kontrolu nad Kongresom, Biden najvjerojatnije neće moći realizirati svoje političke i druge planove. Primjerice, u pitanje bi mogla doći pomoć koju SAD od početka ruske invazije na Ukrajinu šalje Kijevu.

- Biden tijekom posljednjih nekoliko mjeseci nije bio učinkovit glasnogovornik. Zabijamo si previše autogolova - rekao je za The Telegraph jedan bivši visoki dužnosnik Bijele kuće.

- Vraćamo se na pitanje je li Biden spreman za prilično tešku i dugačku izbornu kampanju uoči predsjedničkih izbora 2024. godine - dodao je dužnosnik te ustvrdio da će ishod međuizbora biti "katastrofalan" te da će doći do mnogo preispitivanja.

- U konačnici, doći će se do zaključka da Biden Demokratsku stranku neće moći voditi na izborima 2024. - rekao je dužnosnik.

O tome koliko se demokrati muče svjedoči i činjenica da nije sigurno da će demokratska guvernerka savezne države New York Kathy Hochul, države koja je tradicionalno naklonjena Demokratskoj stranci, uspjeti pobijediti republikanca Leeja Zeldina. Izbori će pokazati je li joj Biden pomogao ili odmogao.

The Telegraph piše da Biden sa svojim savjetnicima već razgovara o kampanji za izbore 2024. Jedan bivši član njegova osoblja rekao je Telegraphu da sumnja da ga itko može odgovoriti od kandidature na idućim predsjedničkim izborima.

Osim njegove dobi - 80 godina napunit će 20. studenog - Bidena bi 2024. skupo mogao koštati zakonodavni krkljanac koji će ga neminovno snaći ako republikanci zagospodare Kongresom. Bidenov program koji počiva na podizanju poreza koje plaćaju bogati i velike korporacije kako bi se mogle financirati mjere za borbu protiv klimatskih promjena i ekspanzija sustava zdravstvenog osiguranja u tom će slučaju ostati tek djelomično realiziran.

image

 Joe Biden u izbornoj kampanji

Mandel Ngan/Afp

Ako republikanci zauzmu većinu u Kongresu, Biden neće moći ni pokušati pristup pobačaju pretvoriti u zakon, a slična sudbina snaći će i njegove reforme izbornog sustava te nove mjere za ograničavanje pristupa vatrenom oružju.

Istina, Biden će moći uložiti veto na svaki republikanski zakon koji se kosi s njegovim politikama, a Telegraph piše da je obećao da će ga koristiti, donosi Jutarnji list. 

Ako republikanci postanu dominantni u Senatu, vođa većine postat će senator iz Kentuckyja Mitch McConnell. On je pak već rekao da će blokirati svaki Bidenov pokušaj da popuni neko upražnjeno mjesto u Vrhovnom sudu SAD-a.

Biden će nadu pronaći u činjenici da su se i Barack Obama i Bill Clinton oporavili od teških poraza na međuizborima te osvojili drugi mandat.

Međutim, jedan poznavatelj prilika u Demokratskoj stranci rekao je da su mnogi frustrirani Bidenom te da su međuizbori prilika da se u prvi plan gurne nekog mlađeg.

16. travanj 2024 12:00