StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNOVOSTI ZA ŠKOLARCE |

POČETAK NASTAVE SVE JE BLIŽE: Prvi dan bez priredbi, samo jedan roditelj može biti 15 minuta s prvašićem

Piše Jutarnji list
31. kolovoza 2020. - 19:12
Hrvatska će se 7. rujna suočiti s novim izazovom u proklamiranom “suživotu s koronavirusom”: povratkom učenika u školske klupe. Stoga je Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) jučer objavilo dokument pod nazivom “Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s Covidom-19 u pedagoškoj/školskoj godini 2020./2021.”, piše Jutarnji list.

“Iza nas je pedagoška i školska godina koju ćemo dugo pamtiti, a pred nama je godina puna izazova. Prvi od njih je početak nove pedagoške i školske godine te stvaranje uvjeta za kvalitetan rad ustanova… Budimo svjesni promjena koje ćemo vidjeti u vrtiću i školi te na njih ne gledati kao na prepreke već kao izazov. Poštujmo upute i mjere vezane za poštivanje fizičkog kontakta, dezinfekciju ruku, nošenje maski jer svako od nas ima važnu ulogu u očuvanju sebe i zajednice”, poručio je, između ostalog, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Donosimo vam najvažnije naglaske iz dokumenta koji je objavilo Ministarstvo, a koji se nadovezuje na “Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije Covida-19 vezano uz rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021.” što ih je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio 24. kolovoza.

1) Koji su modeli odgoja i obrazovanja predviđeni u školskoj godini 2020./2021.?
- Planiraju se tri: Model A: nastava u školi, Model B: mješoviti oblik nastave (dijelom u školi, dijelom na daljinu), Model C: nastava na daljinu. O primjeni pojedinog modela škola odlučuje u suradnji s osnivačem i nadležnim lokalnim stožerom. Koji će od modela i u kojem trenutku biti primijenjen, uvelike ovisi o zdravstvenim preporukama koje se odnose na epidemiološku situaciju u Hrvatskoj na nacionalnoj i lokalnoj razini na početku ili u bilo koje vrijeme tijekom školske godine.

2) Koje su osobitosti Modela A?
- Ovaj model podrazumijeva da se svi učenici obrazuju u školi uz pridržavanje epidemioloških uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Za učenike koji spadaju u izrazito vulnerabilnu skupinu, o čemu potvrdu izdaje nadležni liječnik, kao i za učenike koji su odsutni iz škole jer su pozitivni na koronavirus SARS-CoV-2 organizira se nastava na daljinu.

3) Koje su osobitosti Modela B?
- Ovaj model podrazumijeva da učenici prate nastavu dijelom u školi, a dijelom na daljinu. U okviru ovog modela, za učenike od prvog do četvrtog razreda nastava se održava u školi uz pojačanu osobnu higijenu, dezinfekciju ruku i poštivanje najvećega mogućega razmaka, dok učenici od petog do osmog razreda kao i srednjoškolci nastavu prate dijeljenjem razrednog odjela na dvije skupine. To podrazumijeva da jedna skupina nastavu prati u školi, a druga na daljinu. Nastava se odvija u turnusima u trajanju od jednog tjedna ili režimu 3+2/2+3 dana.

4) Koje su osobitosti Modela C?
- Ovaj model podrazumijeva to da svi učenici s početkom nastavne godine prate nastavu na daljinu koja, između ostalog podrazumijeva dvosmjernu komunikaciju na daljinu na relaciji učenik-učitelj/nastavnik, kao i samostalni rad učenika od kuće.

5) Kakav će biti prvi dan za učenike prvog razreda osnovne škole?
- Uobičajeno je da se za prvoškolce organiziraju priredbe te da s djecom dolaze roditelji, no zbog epidemije Covida-19 ne preporučuje se održavanje priredbi. No, moguće je planirati zajednički dolazak učenika i jednog roditelja u školu radi upoznavanja djece i roditelja s učiteljem, i to za svaki razredni odjel u posebnoj prostoriji ili na otvorenom. Roditelji se u prostoru škole ne bi trebali zadržavati dulje od 15 minuta.

6) Kakav će biti prvi dan za ostale učenike osnovnih i srednjih škola?
- Prije 7. rujna, prvog dana nastavne godine, učenici trebaju biti obaviješteni o vremenu dolaska u školu te pridržavanju svih uputa, kao i o učionici u kojoj će se za njih izvoditi nastava. Sve učenike nastavnici su dužni upoznati s pravilima i obvezama kojih se moraju pridržavati vodeći pritom računa o dobi učenika kao i njihovim specifičnostima, osobito ako se radi o učenicima s teškoćama u razvoju.

7) Koje su najvažnije preporuke za roditelje?
- Preporučuje im se da sa svojom djecom, bez obzira na dob djeteta, što češće razgovaraju o onome što trebaju činiti da zaštite svoje, ali i zdravlje članova obitelji, vršnjaka i drugih. Djecu treba poučiti da, koliko je to moguće i primjereno dobi, ne dijele svoj pribor i osobne stvari s ostalom djecom. Roditelji su dužni svaki dan prije odlaska u školu izmjeriti temperaturu djetetu mlađe dobi te u slučaju povišene tjelesne temperature ne smiju ga dovoditi u školu već se javljaju ravnatelju škole ili vrtića i izabranom pedijatru/liječniku.

Nadalje, roditelji trebaju imati na umu da dijete treba ostati kod kuće ako je zaraženo Covidom-19, ima izrečenu mjeru samoizolacije ili ima simptome zarazne bolesti kao što su povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev i povraćanje.

8) Kako će se odvijati ulaz u odgojno-obrazovnu ustanovu?
- U škole i vrtiće zabranjen je ulaz osobama koje su bolesne ili su u samoizolaciji. Nadalje, u vanjske prostore (dvorište i unutarnje prostore tih ustanova ne mogu ulaziti osobe koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja ili kratkog daha ili oni koji su pod rizikom da su bili u kontaktu s osobama pozitivnima na koronavirus. Ustanova vodi evidenciju o ulasku i izlasku, a ovlaštena osoba nadzire ulazak i izlazak te pazi da djeca drže razmak od najmanje metar i pol međusobno (po mogućnosti prema oznaci na podu). Na ulazu je obavezna dezinfekcija ruku.

9) Tko će nositi maske?
- Učenici od prvog do četvrtog razreda ne nose maske. Učenici od petog do osmog razreda osnovne škole, učitelji predmetne nastave/ nastavnici te stručni suradnici moraju nositi maske ako se u učionici ne može osigurati razmak među učenicima od 1,5 metra. Također, maske moraju nositi i učenici srednjih škola te njihovi profesori ako se učionici ne može osigurati razmak od dva metra među učenicima.

10) Što je s prehranom u školi i vrtiću?
- Prema Uputama HZJZ-a, prehranu treba organizirati u sobi/ razredu u kojoj borave djeca i učenici na način da se hrana unaprijed podijeli u porcije ili kao pakirane obroke. Ako se prehrana organizira u blagovaonici, nužno je izraditi raspored boravka u njoj. Pritom razmak među djecom/učenicima treba biti dva metra, a moguće je i postavljanje pregrada na stolovima.

11) Hoće li nastavnici biti u zbornicama?
- Ne. Odgojitelji, učenici, nastavnici i stručni suradnici ne okupljaju se u zbornicama. Preporučuje se izbjegavanje nepotrebnih kontakata među odgojno-obrazovnim i drugim djelatnicima kako bi se smanjio rizik zaraze. Komunikacija među njima treba biti redovita, ali se sastanci preporučuju online putem.

DJEČJI VRTIĆI
Ulazak s maskama i navlakama za obuću
- Roditelj može ući u dječji vrtić samo uz pridržavanje epidemioloških mjera (mora se preobuti ili imati plastične navlake za obuću, obavezan je imati masku na licu, dezinficirati ruke itd.)
- Roditelj može boraviti s djetetom u dječjem vrtiću maksimalno 15 minuta dnevno
- Ravnatelj je dužan izraditi rasporede za boravak roditelja u vrtićkim skupinama i o tome ih na vrijeme obavijestiti
- Ne preporučuje se istodobno veći broj roditelja u jednoj prostoriji
- Veći broj roditelja i djece jedne odgojno-obrazovno skupine može dulje od 15 minuta boraviti samo na otvorenom prostoru, ali pri čemu roditelji obavezno moraju imati maske, piše Jutarnji list.
 
19. travanj 2024 20:33