StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet"S.O.S. za zdravstvo"

Počeo veliki prosvjed, liječnici iz svih krajeva Hrvatske stigli u Zagreb, oglasio se ministar Beroš

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
18. ožujka 2023. - 11:09

11:01 Prosvjednici su krenuli s Trga dr. Franje Tuđmana.

10:47 Ministar zdravstva Vili Beroš uputio je prosvjednicima koji su se danas okupili u Zagrebu pismo koje prenosimo u cijelosti:

‘Tko to tamo protestira?

Čelnica jedne od udruga liječnika obiteljske medicine na jednoj od konferencija za medije, nakon održanog sastanka u Ministarstvu zdravstva, nastojala je uvjeriti medije u „ispravak netočnog navoda“ da plaća i primanja nisu istoznačnice. No, neosporno je da kućni proračun pune primanja, ne samo plaće, piše Jutarnji list.

Opširnije pročitajte OVDJE

10.36 U 15-ak autobusa na Trg dr. Franje Tuđmana stigli su liječnici iz cijele Hrvatske koji će u povorci proći središtem Zagreba te doći do Trga sv. Marka gdje će u 12 sati i pet minuta održati prosvjed protiv zdravstvene politike Vlade, za spas hrvatskog zdravstva, javlja Hina.

Stigli su odjeveni u bijele kute s balonima i bedževima na kojima piše "S.O.S. za zdravstvo" i transparentima "Rane nastale zbog nerada, liječnici ne mogu sanirati", "Nema odmora dok traje obmana", "Zadovoljni liječnici - zadovoljni pacijenti".

Liječnici, nezadovoljni svojim statusom i uvjetima rada, očekuju da će njihove zahtjeve čuti oni koji donose odluke, s premijerom Andrejem Plenkovićem na čelu.

Stigli su odjeveni u bijele kute s balonima i bedževima na kojima piše "S.O.S. za zdravstvo" i transparentima "Rane nastale zbog nerada, liječnici ne mogu sanirati", "Nema odmora dok traje obmana", "Zadovoljni liječnici - zadovoljni pacijenti".

"Ministar Vili Beroš više nema vizije što raditi s vojskom koju treba voditi", izjavila je uoči prosvjeda Nataša Ban Toskić, predsjednica Hrvatske koordinacije obiteljske medicine (KoHOM), koja je jedan od organizatora prosvjeda. 

"Mi Beroša nismo birali, pa ga nećemo ni smjenjivati, ali ovaj prosvjed će pokazati koliko su liječnici nezadovoljni", ističe Ban Toskić te dodaje da je Beroš putem medija dao do znanja da se danas neće pojaviti na Trgu sv. Marka.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Renata Čulinović Čaić izjavila je kako organizatori očekuju da će ispuniti Trg sv. Marka i okolne ulice liječnicima svih generacije, i svih onima koji ih podržavaju.

Odbila je izlaziti s prognozama, te poručila da su rokovi za ispunjenje njihov zahtjeva jasno definirani i da je na Vladi potez.

Nakon što je sindikat liječnika prije mjesec dana upozorio da "zdravstvena kuća gori", nitko nije poduzeo ništa. Prekipjelo im je pa je u organizaciji Hrvatskog liječničkog sindikata, Hrvatske liječničke komore, Hrvatske udruge bolničkih liječnika, Koordinacije hrvatske obiteljske medicine i Inicijative mladih liječnika u centru Zagreba za danas organiziran prosvjed "S.O.S. za zdravstvo". I sve to pod budnim okom zagrebačke policije koja je najavila da će, temeljem čl.79 Zakona o policijskim ovlastima audio-video snimati sva mjesta okupljanja, trasu kretanja i prilazne pravce.

Prosvjednici u bijelim kutama i narančastim prslucima te s adekvatnim transparentima su se počeli okupljati prije 10 sati na dogovorenom mjestu na Trgu Franje Tuđmana odakle u 10.45 sati prosvjedna povorka kreće kroz Ilicu prema Trgu bana Jelačića pa sve do Trga svetog Marka.

I u tom periodu sve do 11.45 sati bit će obustavljen tramvajski promet Ilicom od Ulice Republike Austrije do Trga bana Josipa Jelačića, Jurišićevom i Račkog, zatim Zrinjevcem, Frankopanskom i Savskom do Vodnikove.

Koliko se može primijetiti, a ako je suditi po transparentima, medicinsko osoblje pristiglo je iz raznih hrvatskih gradova. Na Trg dr. Franje Tuđmana pristižu organizirani i autobusi. Podršku dolaze dati i građani u pratnji djece i kućnih ljubimaca.

Medicinska struka, podsjetimo, želi zadovoljne pacijente no njih bez zadovoljnih liječnika, kako naglašavaju, nema, piše Jutarnji list.

A njihovi zahtjevi su jasni i glasni:

1. Zakon o radnopravnom statusu liječnika s ugrađenim značajnim povećanjem osnovne plaće za sve liječnike

2. Podizanje koeficijenata svih specijalista na razinu koeficijenta užih specijalista, povećanje koeficijenata za specijalizante i liječnike bez specijalizacije

3. Ukidanje robovlasničkih ugovora

4. Rad po vremensko-kadrovskim normativima

Inače, uoči najave prosvjeda nabrojali su 10 činjenica koje govore o slomu hrvatskog javnozdravstvenog sustava:

- svaki treći mladi liječnik napušta zemlju, mnogi odmah nakon završetka fakulteta

- u više od 50 općina na kopnu i na otocima nema liječnika primarne zdravstvene zaštite

- u sve više hrvatskih bolnica nedostaje i liječnika specijalista i liječnika obiteljske medicine

- u zdravstvenom sustavu trenutno nedostaje 2000 liječnika i 4000 medicinskih sestara

- svaki treći liječnik u sustavu stariji je od 50 godina i za nekoliko godina neće nas imati tko liječiti

- pacijenti na pojedine pretrage čekaju i po 600 dana

- liječnici dnevno prime od 80 do 100 pacijenata i mogu im se posvetiti tek nekoliko minuta

- liječnici se dnevno administracijom bave više od 60 posto vremena, dok su čekaonice prepune

- liječnike se tjera da krše zakone odrađuju suludi broj prekovremenih sati

- mladi liječnici su u posebno teškoj situaciji jer ih vežu robovlasnički ugovori

24. travanj 2024 03:17