StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNakon sjednice

Plenković o uhićenju Zulima: Nemam komentara, mi imamo nultu stopu tolerancije na korupciju; oglasio se i njegov odvjetnik: ‘Ne smatra se krivim‘

Piše dv
25. listopada 2022. - 19:35

HDZ je u 16 sati održao sjednicu šireg Predsjedništva nakon čega je predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković dao izjavu novinarima. Plenković je prvo kratko izvijestio o čemu su razgovarali na sjednici, a zatim je odgovarao na novinarska pitanja, piše Jutarnji list. 

- Zadovoljni smo s procjenama rasta koje smo najavili u dokumentu proračunskog plana za 2023. Prvi put smo izašli s dokumentom koji rade članice europodručja. On je prihvaćen prošli tjedan kao i prijedlog rebalansa. Očekujemo raspravu u Saboru u četvrtak, kazao je Plenković.

Razgovarali su, kaže, i o daljnjim pregovorima sa sindikatima državnih i javnih službi. "Sutra popodne u 17 sati bit će nastavak razgovora u Vladi. Vjerujem da ćemo, kao što smo uvijek do sada uspijevali, pronaći rješenje kojim će biti zadovoljni i predstavnici Sindikata, a prije svega i državni i javni službenici", istaknuo je Plenković.

Novinari su ga pitali hoće li se on uključiti u pregovore sa sandikatima, ali rekao je samo kako vjeruje da će se sutra ići "prema dogovoru".

- Neovisno o tome jesam li ja tamo ili ne. Vjerujem da ćemo sutra ići ka dogovoru. Mislim da smo mi izlazili u susret maksimalno koliko smo mogli. Moramo uvijek gledati cjelinu slike. Mi smo pokazali da smo toliko podizali plaću, da smo radili na tome da se dižu mirovine, da Vlada ima kumulirane rezultate, rekao je Plenković na pitanje hoće li dati sindikatima ono što traže.

Upitan zašto Vlada ovaj tjedan nije intervenirala u cijene goriva, kazao je:

- Do jučer smo držali cijene goriva na istoj razini cijene goriva tri tjedna. Dakle, da smo prošli tjedan izašli sa prosječnim cijenama od dva tjedna, prošlog bi ponedjeljka narasle više nego što su narasle danas. Činimo sve ono što možemo. U poziciji smo da smo do sada već smanjivali trošarine nekoliko puta. Gledat ćemo da opskrba bude osigurana. Moraju svi sada biti solidarni kao što mi to radimo cijelo vrijeme. Da vam sada suspendiramo mjere za plin, mjere za struju, mjere za gorivo, onda bi ljudi vidjeli koliko su teške i korisne mjere Vlade, rekao je.

Na pitanje o uhićenom HDZ-ovcu Vinku Zulumu, Plenković je rekao:

- Nemam nikakvih informacija osim ovoga što sam vidio. Nemam komentara, mi imamo nultu toleranciju na korupciju, rekao je.

Imate li vi kontrolu nad strankom, pitali su ga novinari. - Kako vi mislite da mi možemo znati što netko radi...? Svatko tko se bavi ozbiljnom politikom mora znati da je u fokusu i tako se ponašati.

Koliko vam to šteti, pitali su novinari Plenkovića, no on je počeo nabrajati uspjehe Vlade, napomenuvši kako je to ono što je važno.

Upitan o izjavi predsjednika Zorana Milanovića koji je rekao kako se on nije mogao sastati s Amerikancima, a onda je i izvrijeđao Nancy Pelosi, Plenković je rekao:

- Ovakav događaj je dobar za Hrvatsku. Ove teme mene uopće ne zanimaju, to nije predmet mog interesa, rekao je Plenković.

- Mislim da ste svjesni koliko je za ispravnu i moralnu vanjsku politiku kakvu vodi Vlada, ovakav događaj koji smo organizirali bitan je, koristan i dobar. Ove teme, je li netko otišao u Makarsku, to nije predmet moga interesa. Valjda se tu vidi tko što govori u proteklih godina. Ne znam na koji će on skup ići u Krimu, možda da ga Rusija organizira, istaknuo je Plenković.

Nediljko Ivančević, odvjetnik Vinka Zulima, bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a i dugogodišnjeg načelnika Općine Seget kojeg su danas uhitili djelatnici PNUSKOK-a, potvrdio je da je Zulim trenutno u pritvoru te da se sutra očekuje odluka Uskoka o tome hoće li zatražiti određivanje istražnog zatvora.

“Gospodin Zulim je trenutno kod pritvorskog nadzornika u PU splitsko-dalmatinskoj. Stavlja mu se na teret da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, i to da je navodno tijekom 2018. i 2019. godine trošio odobrenu reprezentaciju unutar proračunskih sredstava reprezentacije”, rekao je odvjetnik Nediljko Ivančević.

“Ne znam hoće li Uskok zatražiti određivanje istražnog zatvora, ali ako i zatraži to će biti tek sutra tijekom jutra”, dodao je.

Na novinarsku opasku da postoji informacija da je Zulim na reprezentaciju trošio šesterostruko više od uobičajenog iznosa za reprezentaciju u proračunu nekog grada, odvjetnik je istaknuo da mu se ne stavlja na teret da je trošio izvan odobrenih proračunskih srestava.

“Ne smatra se krivim. Osjeća se relativno dobro iako je inače čovjek s dosta bolesti”, rekao je Ivančević.

Vezano uz istražni zatvor kazao je i da se vjerojatno istražni zatvor neće zatražiti zbog mogućnosti bijega pa nema niti mogućnosti jamčevine.

“Ako Uskok zatraži istražni zatvor to će biti ili zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela ili zbog utjecaja na svjedoke. Osobno ne vidim razloge da bi mogao ponoviti kazneno djelo s obzirom da više nije općinski načelnik. Kazneno djelo se navodno počinilo 2017./2018. godine, a osim toga sve je sadržano u nekim ispravama pa ne vidim na koji način bi mogao on utjecati na bilo kojeg svjedoka”, obrazložio je Zulimov odvjetnik.

Vezano uz drugi slučaj koji se veže uz Zulima a koji se tiče prijetnji jednom novinaru, Ivančević je rekao da je taj slučaj u fazi da su podignute optužnice te Općinski sud u Splitu treba odlučivati o njima.

“Isto tako mogu reći, kada već pitate o novinarima, da se ovo famozno trošenje reprezentacije Vinku Zulimu pripisuje već godinama i navodno su kod njega bile razne inspekcije i nisu utvrdile ništa nezakonito”, rekao je.

18. travanj 2024 18:36