StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPremijer na suđenju

Plenković na sudu: ‘Nismo to htjeli objaviti, ni mi ni TV kuća koja je to snimila, ali znam tko je na snimci...‘

Piše DV/Dušan Miljuš/ JL
7. veljače 2023. - 10:02

Andrej Plenković stigao je u utorak nešto prije devet sati na sisački Općinski sud koji je pod posebnim režimom osiguranja gdje će svjedočiti na suđenju Đuri Čehuliću (65), koji je uhićen 17. listopada 2020. godine u Kletištu kod Kutine i kojem je suđenje počelo krajem studenoga prošle godine, a danas će se kao svjedok-oštećenik pojaviti predsjednik Vlade i HDZ-a. Čehulić, koji je kum Danijela Bezuka, rekao je kako "mašta" o tome da ubije premijera, piše Jutarnji.

image
Nera Simic/Cropix

Sve to događalo se pet dana nakon što je 12. listopada Danijel Bezuk (23) pucao na Markovu trgu i pritom teško ranio policajca Oskara Fiurija, pri pokušaju da ga spriječi da uđe u sjedište Vlade. Bezuk, koji je bio naoružan pištoljem i kalašnjikovim i koji je ispalio cijeli spremnik streljiva, pobjegao je i počinio samoubojstvo, a zbog tog događaja Markov trg je od listopada 2020. pod jakim policijskim osiguranjem i policijskim ogradama. Tužiteljstvo je taj čin okarakteriziralo kao terorizam.

Dok je čekao početak suđenja ispred sudnice, premijer Andrej Plenković rekao je izvjestitelju Jutarnjeg lista da ovo nije prvi slučaj u kojem se pojavljuje kao svjedok.

- Ima više tih postupaka zbog prijetnji, ali ovo se ne može odšutjeti. Morao sam doći svjedočiti kako bi se ovaj postupak mogao privesti kraju - kratko je u hodniku prizemlja suda današnji postupak komentirao premijer Plenković.

Rasprava bi trebala uskoro početi pred sucem Mirkom Đukićem, a suđenje prate sve komercijalne televizije. Prije početka rasprave, sudac Đukić provjerio je sve dozvole medija za fotografsko i televizijsko snimanje te se očekuje da će rasprava uskoro početi jer su u sudnicu ušli i odvjetnik optuženoga te zastupnik oštećenog premijera Andreja Plenkovića.

image
Nera Simić/Cropix

Čehulić je u sudnici uz svog zastupnika, odvjetnika Danijela Klobučara, dok optuženog Čehulića brani odvjetnik Davor Karačić. Prije početka suđenja, sudac Đukić konstatirao je sve prisutne novinare, a suđenju prisustvuje i vježbenica kojoj je ovo prva rasprava. Kao svjedokinja će biti ispitana i Barbara Golja.

- Nema imovinsko-pravnog zahtjeva. Molim da se zbog interesa javnosti u skraćenoj verziji reproducira snimka na kojoj je upućena prijetnja - pitao je zastupnik premijera.

- Snimka nije dugačka, traje pet minuta, neće oduzeti puno vremena. Prvo ćemo ispitati svjedoka - odgovorio je sudac Đukić. - Optuženi Čehulić sjedi iza Vas - dodao je sudac.

Nakon što je uzeo samo dva osobna podatka, sudac je svjedoku Plenkoviću uputio uobičajeno upozorenje da je kao svjedok dužan govoriti istinu te ga upoznao sa sadržajem optužnice protiv Đure Čehulića.

- Znate li o čemu pričamo? - pitao je sudac Plenkovića. - Da, znam - odgovorio mu je. - Što znate o tome? - pitao je sudac.

image
Nera Simic/Cropix

- Sjećam se ovog nemilog događaja ispred zgrade Vlade kad je Danijel Bezuk pucao na policijske službenike koji su osiguravali zgradu Vlade i sad sam mišljenja da se radilo o jednom terorističkom činu i nadležne službe poduzimale su sve radnje u vezi pronalaska počinitelja i motiva. Naravno da se krenulo u ispitivanje s kim je gospodin Bezuk bio povezan, uz sve policijske radnje, i televizijske ekipe bile su na terenu i razgovarale s ljudima - rekao je Plenković u uvodu svjedočenja.

- Jedna kuća bila je Al Jazeera, druga Nova TV i to su relevantna saznanja vezano za ovu snimku koja se spominje u ovom postupku. S obje snimke bio sam upoznat neposredno nakon što su one nastale. Novinarka je tu snimku dala glasnogovorniku Vlade, koji me upoznao s tim i on je sve to proslijedio na postupanje policiji - nastavio je Plenković.

- S obzirom na to da je sadržaj snimke upućivao da bih ja mogao biti potencijalna žrtva ili meta, odmah sam saznao za taj sadržaj - rekao je premijer. - Možete li se sjetiti sadržaja? Na koji način se ta osoba obratila? - pitao ga je sudac Đukić.

- Gospodin Čehulić je na toj snimci, koja nikad nije objavljena jer nismo htjeli remetiti taj proces, a ta TV kuća to nije htjela dosad objaviti i to je bitno reći - rekao je svjedok Plenković.

- Što se tiče same srži što je rečeno, gospodin Čehulić je rekao da mu je žao što je gospodin Bezuk išao to obaviti na Markov trg, jer da bi on to napravio bolje zajedno s jednim gospodinom, što ćete čuti na snimci - nastavio je Plenković i dodao:

- To je sukus cijele priče. On je očito bio nezadovoljan onime što radimo Vlada i ja, poanta je da je, nažalost, gospodin Bezuk počinio teško kazneno djelo pucajući na zgradu Vlade i ugrozio i institucije Republike Hrvatske i ljude koji rade u njima i teško ranio policajca Oskara Fiurija nakon čega je počinio samoubojstvo i da je to jedan događaj koji je teroristički akt pojedinca, što je, nažalost, posljedica ozračja u kojem je odrastao i stasavao. Žao mi je gospodina Bezuka i tragedije njegove obitelji. Ja sam i onda i sad bio svjestan prijetnje koje je izrekao optuženik - rekao je na dodatni upit suca na kraju svog svjedočenja Andrej Plenković te dodao:

image
Nera Simic/Cropix

- Žao mi je i Oskara Fiurija, hrvatskog policajca koji je teško ozlijeđen i još se uvijek oporavlja - zaključio je svoje svjedočenje Plenković.

Na pitanje njegova odvjetnika koliko je ozbiljno shvatio ove prijetnje, odgovorio je:

- U kontekstu da se ona dobija nakon napada na Banskim dvorima, ona je doživljena ozbiljno, kao od osoba koje su gledale tu snimku i da je ono što je također vidljivo iz te snimke, da je to govorio vrlo staloženo i da je vrlo promišljeno to što govori - izjavio je premijer.

- Imate li još što? - pitao ga je sudac Đukić.

- S obzirom na to da je izloženost predsjednika Vlade bitno veća nego kod drugih građana, ja to sve na neki način toleriram, bilo da se govori kroz internetski medij i ja nikad dosad nisam ustao s tužbom protiv bilo koga. Ja sam bio, jesam i bit ću izložen raznim vrstama prijetnji i zauzeo sam stav da neću pokretati postupke, ali ovdje se ipak radi o posebnom slučaju s obzirom na sve okolnosti koje sam iznio u svom iskazu i smatram da se i kroz provođenje ovog postupka treba poslati poruka da je ovakvo ili neko slično ponašanje neprimjereno i neprihvatljivo. Vrlo je važno radi čitave javnosti da hrvatsko društvo postane svjesno štetnosti ovakvih ponašanja - rekao je premijer Plenković.

Jeste li riječi koje je izrekao optuženik osobno shvatili kao izražavanje namjere da se premijeru naudi u budućnosti? - pitao je Čehulićev branitelji.

- On je rekao da bi on to riješio zajedno s još jednom osobom unatoč tjelohraniteljlima koje ja imam i kad se uzme sve u obzir, onda se to može shvatiti vrlo ozbiljno, ali ne mogu suditi bi li on tu svoju namjeru u budućnosti i izvršio - izjavio je premijer.

- Recite mi bojite li se okrivljenika? - pitao je dalje sudac.

- Ne, ne bojim ga se i on u meni nije izazvao strah, ali u tom trenutku to je doživljeno ozbiljnim u kontekstu svih okolnosti - odgovorio je svjedok Plenković odvjetniku.

- Možete li pogledati optuženika i reći djeluje li on vama kao netko tko bi vam prijetio? - pitao je odvjetnik.

- Ne morate odgovoriti na to pitanje? - rekao je sudac Plenkoviću.

On se ipak okrenuo i pogledao okrivljenika koji mu je rekao da su se vidjeli i u Okučanima. Nakon toga u sudnici je puštena snimka prijetnji koje je izrekao Čehulić.

- ... Danijel je bio super dečko, imao je 23 godine, a razmišljao je kao da ima 50... On je htio poslati poruku, vjerujem da je htio riješiti Plenkija, ja bih ga riješio unatoč četiri tjelohranitelja - to je ključni dio snimke zbog koje se sudi Đuri Čehuliću. Dok je slušao snimku, bio je miran, povremeno je podizao glavu i prekriženih ruku sjedio u stolcu, pritom ne pogledavši prema premijeru Plenkoviću koji je sjedio bočno od njega u sudnici.

Opunomoćenik oštećenika i državni odvjetnik nisu imali nikakvih pitanja nakon reprodukcije.

- Iz predmetne snimke vidljivo je da se kamera ne nalazi u položaju za snimanje na ramenu, nego je niže od razine poštanskog sandučića iz čega proizlazi da okrivljenik nije mogao biti svjestan da ga se snima. Istovremeno, okrivljenik je bio na odlasku kad ga je djelatnica Al Jazeere pozvala da prokomentira cijeli događaj, stoga, s obzirom na to da je u činjeničnom opisu navedeno da je okrivljenik bio svjestan da ga se snima, upućuje na detalj koji može imati utjecaj na krajnju odluku suda - rekao je odvjetnik Karačić.

Premijer Andrej Plenković napustio je sudnicu u 9.45 sati. Nakon kraće stanke, rasprava je nastavljena ispitivanjem svjedokinje Barbare Golje.

UOČI SUĐENJA

Đuro Čehulić bio je Bezukov kum. Nakon njegova uhićenja sudac istrage odbio je odrediti mu istražni zatvor i on je iste večeri pušten na slobodu uz mjere opreza. Prilikom pretrage njegove obiteljske kuće u Kletištu kod Novske, policija je pronašla i oružje koje mu je oduzeto. Policijska uprava sisačko-moslavačka istoga dana priopćila je sljedeće:

- Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je 63-godišnjak, nakon višestrukog pokušaja teškog ubojstva s elementima terorizma na Trgu svetog Marka u Zagrebu, u najmanje dva navrata, različitim osobama izjavljivao kako, sad pokojni, Danijel Bezuk nije imao za cilj ubiti policajce, već da vjeruje da bi, da ga je vidio, usmrtio predsjednika Vlade. ored navedenoga, za čin pokušaja teškog ubojstva naveo je kako je pokojni to trebao prepustiti njemu i svome ocu, a za sebe je naveo kako on osobno o tome mašta - rekli su iz policije.

U sklopu kriminalističkog istraživanja, temeljem naloga nadležnog suda, policija je obavila pretrage doma, drugih prostorija i vozila te je pronađeno više komada vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari, što je sve oduzeto, priopćila je policija.

Sisačko općinsko državno odvjetništvo izvijestilo je kako postoji osnovana sumnja da je 63-godišnjak 12. i 13. listopada 2020. na svojoj adresi prebivališta u okolici Kutine tijekom razgovora s predstavnicima sredstava javnog priopćavanja, a potaknut nedavnim napadom 22-godišnjaka na policijske službenike koji su osiguravali zgradu vlade Republike Hrvatske, izrekao ozbiljne prijetnje predsjedniku Vlade.

Osnovano se sumnja i da je osumnjičenik u svojoj kući i vikendici u okolici Kutine neovlašteno držao pušku ručne izrade, zračnu pušku, više komada ručnih bombi i granata te više od 200 komada raznog streljiva.

- Vrlo je jasna i vidljiva povezanost te osobe i počinitelja s Markova trga - rekao je Nikola Milina, glavni ravnatelj policije.

Prema informacijama koje je objavio Večernji list, Čehulić je u kumskim odnosima s obitelji napadača te je dobar prijatelj, ako ne i najbliži, kutinskog dogradonačelnika Damira Markuša, s kojim dijeli i iste političke stavove pa su tako zajedno bili i u HSP-u.

Markuš je HSP napustio negdje početkom ovoga ljeta i pridružio se Domovinskom pokretu. Na njegovu Facebook profilu mogu se naći komentari u kojima se poziva na likvidaciju premijera Plenkovića i spaljivanje Katarine Peović, pozivi na otvaranje Golog otoka za Vladu i slično, objavio je tjednik Novosti.

Markuš je u razgovoru za Večernji rekao kako često ne vidi komentare te da ih ne odobrava. Na Čehulićevu Facebook profilu je slično. Na jednoj fotografiji bio je sa skupinom mladih od kojih jedan ima ruku podignutu u znak nacističkog pozdrava. Bilo je to prije jednog od Thompsonovih koncerata. Istoga dana uhićen je i kazneno prijavljen 48-godišnjak.

Iz HDZ-a su izvijestili da je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković na adresu središnjice stranke primio pismo s bijelim prahom u kojemu mu se prijeti smrću. Tekst poruke upućene premijeru, koja je bila u omotnici, završava riječima "a za izdajnike jedan od lijekova je i novičok".

18. travanj 2024 07:45