StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSJEDNICA VLADE|

PLENKOVIĆ Ako brojke nastave padati, popuštanje mjera slijedi 1. ožujka

Piše DV/JL
18. veljače 2021. - 12:38

- I dalje imamo trend pada broja novih slučajeva koji se nastavlja 10. tjedan zaredom. Danas je to pao na 10 posto u odnosu na 10. prosinca. Tjedni prosjek je 75 slučajeva zaraze na milijun stanovnika, a u EU samo Finska i Danska imaju manje od nas. Situacija je puno bolja nego prije 10 tjedana" - istaknuo je premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade. Osim o koroni i popuštanju mjera, govorio je i o potresima ali i o studentskom domu i sigurnoj kući u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, te Pelješkom mostu.

- Broj preminulih je u značajnom padu. Nastavljamo sa svim aktivnostima koje imaju protuepidemijski karakter. Od 15.2. smo išli prema popuštanju mjera i još jednom želim poručiti svim građanima da ćemo razmatrati situaciju i ako bude takva da možemo ići dalje s popuštanjem, to ćemo i napraviti čim okolnosti budu takve. Ako za to bude prigoda već od 1.3. učinit ćemo to rado. Dinamika cijepljenja se intenzivira. Doze koje su došle do sada i one koje će doći tijekom ožujka, bit će preko 700.000 doza do kraja ožujka. Što se tiče razgovora o cjepivima od kompanija koje nisu u ovih nekoliko rezerviranih, mi ćemo na temelju kontakata napraviti određene upite prema ruskoj strani, vidjeti kakve su sve informacije. Zbog sigurnosti građana i uobičajenih kriterija želimo biti sasvim sigurni da to bude pouzdano, sigurno i učinkovito kao i ova tri cjepiva koja su u uporabi. Nije dobro da nam sa županijske razine netko iznosi informacije koje zbunjuju starije od 65. Sva tri cjepiva su učinkovita na način da nema smrtnih posljedica, teških simptoma, hospitalizacije, respiratora..., rekao je Plenković i dodao da je važno da poruke prema javnosti budu konzistentne kako sugrađani ne bi sumnjali u pojedina cjepiva.

- Vlada je odgovorna i radi što je dobro za sve nas u ovim okolnostima. 

Osvrnuo se i na ostale aktivnosti Vlade tijekom ovoga tjedna. 

- Možemo biti zadovoljni napretkom na gradilištu Pelješkog mosta. Do kraja godine most bi fizički trebao biti spojen,  a nakon toga kreću finalni radovi na mostu, pregledi, dozvole, pristupne ceste. Sve bi trebalo biti gotovo do sezone 2022. Dobro je da je dolje otvoren i studentski dom za više od 500 studenata. Potpisan je ugovor za sigurnu kuću. Na taj način ispunjavamo ambiciju da u svim županijama postoje skloništa za žrtve nasilja. Borit ćemo se protiv tog negativnog fenomena, već smo tri zakona promijenili i ići ćemo dalje i pokušati učiniti da tog fenomena bude još i manje. 

18. travanj 2024 16:04