StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetFDA UPOZORAVA

Pfizer povlači tri lijeka za krvni tlak, otkriveno da sadrže spoj koji može uzrokovati rak: ‘Odmah ih prestanite koristiti!‘

Piše PSD
24. ožujka 2022. - 14:06

Tri lijeka za krvni tlak koje je proizveo farmaceutski div Pfizer, povučena su nakon što je u njima otkriven kemijski spoj koji bi mogao uzrokovati rak, javlja Daily Mail.

Utvrđeno je da Accuretic, zajedno s dva lijeka za krvni tlak licenciranih od strane tvrtke, ima povišene razine nitrozamina, što nekoga može dovesti u opasnost od nastanka raka.

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) izvještava da su neke razine spojeva u redu i da su česte u svakodnevnoj hrani i piću, ali redovita uporaba lijekova s ​​otkrivenim nečistoćama može biti opasna.

Pfizer je u ponedjeljak objavio opoziv te nije prijavio nikakve štetne događaje povezane s nečistoćama. Kanadska podružnica tvrtke povukla je prošlog tjedna još jedan lijek za krvni tlak, Inderal, iz sličnih razloga.

"Nečistoće nitrozamina mogu povećati rizik od raka ako ljudi uzimaju više od dopuštene količine ili ih dugo koriste, ali za osobu koja uzima lijek, koji sadrži nitrozamine u ili ispod prihvatljivih granica dnevnog unosa svaki dan, se ne očekuje da će imati povećan rizik od raka", piše FDA o nitrozaminima.

Pfizerov opoziv uključuje mnoge lijekove koji su distribuirani diljem SAD-a i Portorika od studenoga 2019. do ožujka 2022.

Agencija preporučuje osobama koje uzimaju lijek za koji je otkriveno da ima nečistoće nitrozamina, da odmah prestanu s uzimanjem lijeka.

Dan nakon opoziva, u utorak, dionica tvrtke izgubila je dva posto svoje vrijednosti, na 53,08 dolara po dionici u 12.58 sati.

Pfizer je savjetovao svim trenutnim pacijentima s hipertenzijom koji su svoje stanje liječili korištenjem opozvanog lijeka da razgovaraju s liječnikom o mogućim alternativama.

"Pfizer vjeruje da profil koristi i rizika proizvoda ostaje pozitivan na temelju trenutno dostupnih podataka. Iako dugotrajno uzimanje N-nitrozo-kvinaprila može biti povezano s potencijalnim povećanim rizikom od raka kod ljudi, ne postoji neposredan rizik za pacijente koji uzimaju ovaj lijek", napisala je tvrtka u priopćenju, prenosi Net.hr.

Accuretic je kombinacija dva različita lijeka, quinaprila i hidroklorotiazida.

Quinapril je lijek koji sprječava sužavanje krvnih žila osobe, pomažući u prevenciji visokog krvnog tlaka. Hidroklorotiazid je diuretik, koji uzrokuje da osoba više mokri. To se može brzo riješiti natrija u tijelu, pomažući u smanjenju krvnog tlaka osobe. Oba lijeka se obično koriste i u drugim lijekovima za krvni tlak.

Nitrozamini se često nenamjerno nalaze u prerađenoj hrani kao nusprodukt kemijske reakcije između različitih kemikalija koje se koriste u procesu.

"Postoji više razloga zašto nitrozamini mogu biti prisutni u lijekovima", piše FDA.

"FDA je otkrila da izvor nitrozamina može biti povezan s proizvodnim procesom lijeka, njegovom kemijskom strukturom ili čak uvjetima u kojima su pohranjeni ili pakirani. Kako se hrana i lijekovi obrađuju u tijelu, mogu se stvarati i nitrozamini. Mogu se naći u bilo čemu, od određenog mesa, alkohola, cigareta pa čak i šminke", rekli su iz FDA-e.

Dosljedno prekomjerno izlaganje spoju povezano je, između ostalog, s rakom pluća, mozga, jetre, bubrega, mjehura i želuca.

FDA izvještava da je nedavno povećanje broja lijekova koji se povlače zbog toga što sadrže kemijski spoj više rezultat toga što agencija i druge skupine imaju točniju tehnologiju testiranja sada nego što je to bilo prijašnjih godina, piše DailyMail.

18. travanj 2024 08:51