StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHrana i zdravlje

Pet osnovnih prehrambenih savjeta za zaštitu kože od sunca stručnjaka iz Zavoda za javno zdravstvo

Piše dv
24. svibnja 2023. - 10:17

Ljeto stiže, temperatura mora u Dubrovniku je danas 19.6 Celzijevih stupnjeva, i svaki dan sve je više sunca i opasnosti za našu kožu. Pravilan odabir namirnica može biti značajna podrška u zaštiti kože od oštećenja i pomoći u oporavku već oštećene kože te tako utjecati i na smanjenje rizika od razvoja raka kože. Stručnjaci Županijskog zavoda za javno zdravstvo pripremili su nekoliko savjeta  kako sačuvati  zdravlje kože na suncu.

           

1.    Raznolika prehrana

Prehrana koja osigurava zdravlje kože zapravo je raznolika prehrana koja obiluje voćem i povrćem. Voće i povrće osim što sadrži velike količine vode i važni su za pravilnu hidrataciju organizma, sadrže i vitamine, minerale, elemente u tragovima te biološki aktivne tvari za koje je pokazano da posjeduju snažan antikancerogeni učinak.

 

2.    Rajčica – „saveznik“ ljepote

Rajčica je namirnica koja obiluje vitaminima A, C, E, bioflavonoidima te biološki aktivnim tvarima likopenom i tomatinom. Zbog svog učinka na kožu naziva se i „saveznikom“ ljepote. Konzumirajući rajčicu možete smanjiti upale nastale djelovanjem štetnih UV zraka te neutralizirati opasne molekule koje nastaju u slučaju predugog izlaganja suncu. Zanimljivo je da se likopen iz kuhane rajčice puno bolje apsorbira nego iz sirovog voća i povrća.

 

3.    Vitamin C  Unosite li dovoljne količine vitamina C također ćete pomoći koži i zaštititi njene stanice od oštećenja te smanjiti bore. Da unesete dovoljno vitamina C pomoći će svakodnevna konzumacija slijedećih namirnica: kivi, limun, paprika, naranče i jagode.

 

4.    Vitamin E

Vitamin E je još jedan vitamin koji je značajan u zaštiti kože od štetnih UV zraka. Naći ćemo ga u orašastim plodovima (bademi, orasi, lješnjaci),  sjemenkama, klicama. U kombinaciji s vitaminom C pojačava se učinak zaštite kože.   

 

5.    Beta-karoten

 Kako bi pripremili kožu za sunce 2-3 mjeseca prije ljeta mnogi uzimaju suplement beta-karotena. Važno je napomenuti da bi ga trebalo uzimati u prirodnom obliku jer je tad najdjelotvorniji. Preporučamo namirnice koje ga sadrže u velikoj količini, primjerice mrkva, marelica, mango, batat, dinja, lubenica, tamnozeleno lisnato povrće.  Koža će sporije starjeti, brže tamniti, a smanjena je i mogućnost nastanka alergije na sunce.

Iako ove namirnice pružaju zaštitu od štetnog djelovanja sunca i potpomažu oporavku kože, to ne znači da možete pojesti malo voća i povrća i zatim se bezbrižno izležavati na suncu po cijele dane. Vodite računa o prehrani, neka ona obiluje sezonskim voćem i povrćem, pijte dovoljno tekućine i uz pridržavanje ostalih mjera zaštite  uživajte na suncu na siguran način.

To su preporuke koje vrijede za osobe u svakoj životnoj dobi:

- izbjegavati izlaganje sunčevim zrakama 10-17 sati,

- početkom ljeta i prvih dana sunčanja postepeno se izlagati sunčevim zrakama (npr. prvi dan 1 sat, drugi dan produžiti izlaganje suncu za pola sata itd.),

- nositi sunčane naočale s UV filterom, laganu odjeću gušćeg tkanja što dužih rukava i nogavica, šešire širokog oboda ili kape velikih štitnika za zaštitu lica i uški,

- koristiti vodootporna i fotostabilna zaštitna sredstva s UVB i UVA zaštitom i visokim zaštitnim faktorom (ovisno o tipu kože) najmanje pola sata prije izlaganja suncu te ih nanositi svaki put nakon kupanja, znojenja i brisanja,

- zaštititi se treba i u vrijeme ljetne naoblake jer sunčeve zrake prodiru kroz oblake uzrokujući oštećenja na koži,

- izbjegavati umjetne izvore svjetlosti za sunčanje (solarije) bez nadzora stručne osobe,

- redovito provoditi samopregled kože, po mogućnosti jednom mjesečno u dobro osvijetljenoj sobi pred ogledalom,  poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko neretvanske županije.

25. travanj 2024 06:06