StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetREVOLUCIONARNA TERAPIJA

Pacijentu ubrizgali virus posebno dizajniran da uništava stanice raka: ‘Umnoži se i ubija ih‘

Piše Damjan Raknić/jl
24. svibnja 2022. - 21:06

Terapija onkolitskim virusima može se koristiti i kako bi se imunološke sustave pacijenata pripremilo za borbu protiv karcinoma

Znanstvenici su sudioniku kliničkog ispitivanja ubrizgali virus koji je dizajniran da ubija stanice raka, piše Newsweek, a prenosi Jutarnji list.

U sklopu takve terapije, poznate i kao terapije onkolitskim virusima, prirodni se virus genetski modificira kako bi ušao u stanice raka, umnožio se i ubio ih. Najvažnije, virus je dizajniran da pri tom ignorira zdrave stanice.

Prema tvrdnjama biotehnološke tvrtke Imugene, kompanije koja se bavi imunoterapijom, terapija onkolitskim virusima može se koristiti i kako bi se imunološke sustave pacijenata pripremilo za borbu protiv karcinoma.

Virus koji se koristi u ovom novom ispitivanju zove se CF33-hNIS, odnosno Vaxinia.

Prva faza ispitivanja uključuje ubrizgavanje virusa osobama koje imaju uznapredovale čvrste tumore i metastazirane tumore te koji su već primili najmanje dvije različite terapije. Virus se ubrizgava ili direktno u tumor ili u venu. Kada se ustanovi da je taj postupak siguran, pacijentima će se ubrizgati i virus i humanizirano monoklonsko protutijelo pembrolizumab, protutijelo koje imunološkom sustavu daje dodatnu snagu u borbi protiv stanica raka.

Znanstvenici žele da u kliničkom ispitivanju sudjeluje 100 oboljelih od raka iz Sjedinjenih Američkih Država i Australije. Ispitivanje bi trebalo trajati otprilike dvije godine.

Imugene i Klinika za tumore City of Hope u američkom gradu Los Angelesu objavili su da je terapija prvom pacijentu dana 17. svibnja.

"Naša su prethodna istraživanja pokazala da onkolitski virusi mogu potaknuti imunološki sustav da odgovori i ubije rak te da bude responzivniji na druge imunoterapije", rekao liječnik Daneng Li, voditelj istraživanja i profesor u Klinici City of Hope. "Sad je vrijeme da pojačamo snagu imunoterapije. Vjerujemo da CF33-hNIS potencijalno može poboljšati šanse za ozdravljenje naših pacijenata s rakom."

Virus CF33-hNIS spada u obitelj Poxviridae, a širi se među stanicama raka. Kada u jednu uđe, razmnoži se. Stanice raka naposljetku prsnu i otpuste tisuće novih kopija virusa. To stimulira imunološki sustav da odgovori i napadne stanice raka. Spomenuta se terapija dosad testirala isključivo na životinjama. Ispitivanja na životinjama i laboratorijska ispitivanja pokazala su da virus može smanjiti veličinu tumora na plućima, grudima, jajnicima, gušterači i debelom crijevu.

Prema Institutu za istraživanje raka u New Yorku, Agencija za hranu i lijekove Sjedinjenih Američkih Država dosad je odobrila samo jednu terapiju onkolitskim virusima. Radi se o virusu T-VEC, modificiranom virusu herpesa koji se koristi za liječenje melanoma.

19. travanj 2024 13:43