StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetFarmaceuti odgovaraju

Pacijenti se s vremena na vrijeme žale na nestašicu pojedinih lijekova: provjerili smo kakva je situacija s dubrovačkim apotekama

Piše Ahmet Kalajdžić
5. prosinca 2022. - 20:41

Ima li u Dubrovniku nestašice pojedinih lijekova, kako se čuje posljednjih dana? Iz dubrovačkih ljekrani tvrde kako je opskrba  zadovoljavajuća i nema prostora za zabrinutost.  Do povremenih nestašica lijekova dolazi zbog nedostatka sirovina ili teškoća s transportom, posebno lijekova koji se u tzv. originalnom obliku najčešće proizvode u inozemstvu, nerijetko i u Aziji.

Pacijenti se s vremena na vrijeme žale da u ljekarnama nema Lekadola, Neofena, Klavocin i još nekih lijekova iz grupe ibuprofena i paracetamola te nekih antibiotika.

Tako u Ljekarni Čebulc ističu kako su od lijekova iz grupe paracetamola imali tek kratkotrajnu nestašicu Lekadola u pakiranju 18x 500 mg. To su premostili kroz brojne ”paralele”, odnosno generičke lijekove istog sastava koji se proizvode prema originalnoj licenci.

image

Skladište lijekova

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Trenutačno nedostaje samo epileptika (lijek za liječenje epilepsije) Trileptala kao jedinog lijeka koji trenutačno nema generičku varijantu:

- Neofen i slični lijekovi iz grupe ibuprofena su ponovno dostupni, a do nestašice lijeka Max flu kod proizvođača i veledrogerija (odnosno dostavljača) vjerojatno je dolazilo zbog nedostatka sirovina. Međutim, u našim ga ljekarnama ima dovoljno, kao i Klavocina, do nestašice kojeg je povremeno dolazilo tijekom ljetnih mjeseci- rečeno nam je u Ljekarni Čebulc.

I u Ljekarnama Dubrovnik navode kako za svaki lijek s liječničkih recepata imaju originalni ili generički oblik. U vezi Trileptala kojem je (ne samo) na našem području krizna opskrba u ovoj zdravstvenoj ustanovi ističu kako su uvijek imali jedno od pakiranja tog lijeka te su farmaceuti osobno nazivali obiteljske liječnike pacijenata i provjeravali mogućnost kombinirane terapije, čime su uveliko izlazili ususret i pomagali pacijentima koji su se našli u nezavidnoj situaciji.

- Tijekom povremene nestašice Klavocina imali smo paralele Klavofar, Augmentin, Betaklav ili Klavax, a povremeno je dolazilo do nestašice lijekova iz reda ibuprofena, ali samo za dječji uzrast. Međutim, ako tog lijeka nije bilo u obliku supozitorija, odnosno čepića, uspjeli smo ga nabaviti od domaćeg proizvođača, Galenskog laboratorija u Splitu. Glede lijeka Max flu postoje vrlo slični preparati i naše su ljekarne dobro opskrbljene paletom paralelnih lijekova kao što su Lupocet flu, Theraflu ili Lekadol combo- rečeno nam je u Ljekarnama Dubrovnik.

Muke s birokracijom

Od dubrovačkih farmaceuta koji su dobro upućeni u stanje na tržištu lijekova doznali smo kako istinska prijetnja nestašica još više prijeti zbog birokracije. Navodno, riječ je o predloženim izmjenama pravilnika o stavljanju lijekova na popis HZZO-a, te je „lako moguće da će to dovesti do nestašica lijekova i diskriminacije hrvatskih pacijenata u odnosu na druge zemlje EU”. Farmaceuti koje smo kontaktirali tvrde da prijeti opasnost da će Hrvatska kaskati s uvođenjem novih lijekova jer izmjene Pravilnika predlažu da novi lijek prije odobrenja od nadležnih službi u Hrvatskoj mora imati odobrenje na račun državnih osiguravatelja barem deset zemalja- članica EU! To će, kažu, otežati dostupnost inovativnih terapija i moguće dovesti do diskriminacije i onemogućavanja pravodobne terapije, jednog od osnovnih ljudskih prava.

Neslužbeno smo doznali kako se predloženom izmjenom zbog štednje traži od proizvođača lijekova dostava cjelokupne dokumentacije o utvrđenoj učinkovitosti i rezultatima liječenja, kako bi državni regulator imao dokaz kako je novi lijek apsolutno učinkovit u liječenju.

18. travanj 2024 13:39