StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet#SLUŠAJ STRUKU

Ovog se ni naš Stožer još nije dosjetio: U Južnoj Koreji uveli glazbene ‘mjere‘ protiv korone u teretanama

Piše jutarnji list
12. srpnja 2021. - 20:47

Većina posjetitelja teretana voli vježbati uz žestoku i brzu glazbu. Podiže im ritam, utječe na raspoloženje, potiče ih da vježbaju brže, jače, više... No, to uskoro neće biti moguće u Južnoj Koreji, donosi Jutarnji.

Razlog su, dakako, 'mjere' borbe protiv pandemije koronavirusa prema kojima se tamošnjim teretanama naređuje da smiju puštati isključivo sporiju glazbu tijekom grupnih vježbi, ne bržu od 120 bpm (mjerna jedinica ritma, 120 "udaraca po minuti").

Zdravstveni dužnosnici tu su odluku obrazložili rekavši kako je cilj osigurati da vježbači ne "dišu prebrzo", te da se izbjegne "rasprskavanje znoja" među posjetiteljima teretana, piše britanski The Guardian. Istovremeno, oporbeni političari odluku smatraju besmislicom, a vlasnici teretana kažu kako je ona i neprovediva.

- Brze, K-pop pjesme su dio moje svakojutarnje rutine. Puštanjem pozitivnih i brzih pjesama podižemo raspoloženje naših članova. Znači li ovo da će se virus manje širiti ako budemo puštali sporiju ili ozbiljnu glazbu? No, glavno je pitanje, kako spriječiti ljude koji u teretanu dolaze sa slušalicama da slušaju ono što si sami puste u tom trenutku? - logično se pita Kang Hyun-ku, vlasnik teretane u sjevernom Seulu.

Mjere idu dalje, trake za trčanje ograničene su na najviše šest kilometara na sat, zabranjeni su tuševi, a teniski tereni ograničavaju se na dvije osobe.

- Aha, dakle, ne možete dobiti koronavirus ako hodate sporije od šest kilometara na sat?! - pita se Kim Yong-tae iz oporbene stranke PPP.

- A tko, pobogu, mjeri ritam pjesama koje slušate dok se bavite tjelovježbom? Ne razumijem što covid-19 ima s mojim izborom glazbe - dodala je.

Predsjednik Moon Jae-in rekao je kako su mjere donijeli teška srca, naročito razmišljajući o malim i srednjim poduzetnicima koji će njima biti pogođeni.

- Ne mogu učiniti ništa drugo nego građane zamoliti za još malo strpljenja.

Posjetitelj teretane Whang Myung-sug (62) kaže da se radi o birokratskim mjerama koje su donijele osobe koje nikad nisu bile u teretani.

Guardian zaključuje kako se po novim pravilima u teretanama smiju vrtjeti pjesme poput "Eye of the Tiger", no megapopularni Psy i njegov Gangnam Style, hit koji je obišao svijet, ne dolazi u obzir, donosi Jutarnji.

16. travanj 2024 15:33