StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRIJEDAK ALI OPASAN

Ovo su simptomi raka kostiju, bolesti od koje je preminuo i Jasmin Stavros

Piše dv
5. svibnja 2023. - 09:48

Hrvatski pjevač Jasmin Stvaros preminuo je u dobi od 68 godina u klinici za plućne bolesti Jordanovac. Uzrok je maligna bolest, točnije rak kostiju.

Bolest je to koja se može javiti u bilo kojoj kosti u tijelu, ali najčešće zahvaća zdjelicu ili duge kosti ruku i nogu.

Rak kostiju je rijedak, a nekancerogeni tumori kostiju mnogo su češći od kancerogenih. Isto tako, mogu primarni, nastaju iz same kosti, ili metastatski, nastaju drugdje u tijelu i šire se na kosti. Kod djece je većina kancerogenih tumora primarna, dok je kod odraslih većina metastaska.

Postoje četiri vrste primarnog raka kostiju, piše Klinika Cleveland, a prenosi Živim.

Osteosarkom - najčešći tip raka kostiju, razvija se u stanicama u kojima se formira novo koštano tkivo. Može započeti u bilo kojoj kosti, ali obično počinje na krajevima velikih kostiju kao što su ruke i noge.

Ewingov sarkom - uključuje mnogo različitih tumora koji imaju slične osobine i vjeruje se da počinju u istim vrstama stanica. Ovi tumori mogu nastati u kostima i okolnim mekim tkivima. Ewingov sarkom najčešće raste u kukovima, rebrima i lopaticama ili na dugim kostima poput nogu.

Hondrosarkom - počinje u hrskavici. Hrskavica je meko vezivno tkivo koje omogućuje kretanje između kostiju i zglobova. Dio hrskavice postaje kost kada joj tijelo doda kalcij.

/Shutterstock

Ovaj se rak obično formira u kostima ruke, noge ili zdjelice.

Hordom - ovaj rijedak tumor počinje u kostima kralježnice, obično u dnu kralježnice ili bazi lubanje.

24. travanj 2024 10:42