StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRatni grunfovi

Ovo bi moglo donijeti prevagu! Ukrajinci stare ruske tenkove pretvaraju u borbena oklopna vozila za podršku pješaštvu

Piše D. K. /sd
30. svibnja 2023. - 16:34

Kad je ruskoj vojsci prvi put ponestalo modernih tenkova u ratu protiv Ukrajine, izvukla je iz skladišta stotine starih T-62 iz šezdesetih godina i poslala ih s rezervistima na ukrajinski jug, uglavnom u okolicu Hersona.

Raspoređeni po dijelovima bojišta sa svojim uspaničenim posadama, ovi zastarjeli tenkovi sirove optike nisu učinili skoro ništa na usporavanju Ukrajinaca kad su koncem lanjskog ljeta protunapadom krenuli u oslobođenje juga zemlje. Glavnina ih je ostavljena na ukrajinskom tlu prije povlačenja, pa bi se tek naknadno ovi 41-tonski gusjeničari mogli pokazati korisnima, ali za Ukrajince, piše Slobodna Dalmacija.

Što je s tehnološki zastarjelim ratnim plijenom učinila vojska službenoga Kijeva? Skinuli su kupole s nekih od 50-ak netaknutih T-62 koje su zarobili, te su upotrijebili njihove čelične školjke za najmanje dva nova tipa vozila. Jedno je dizajnirano kao novo oklopno vozilo za spašavanje, tj. za izvlačenje ranjenika i vojnika s rizičnih dijelova otvorenog bojišta pod neprijateljskom vatrom.

image

 T-62 ostavljen kod ukrajinskog sela Novovorontsovka

Dimitar Dilkoff/Afp

Najnovija vrsta oklopnog vozila nastala od starog ruskog tenka je neka vrsta BOV-a, borbenog oklopnog vozila za pješadijsku podršku. Fotografija koja tijekom svibnja kruži internetom i twitterom prikazuje upravo jedan od takozvanih "BMPT-62" u procesu izrade.

BMPT-62 kombinira trup tenka T-62, težak oko 33 tone, s njegovim dizelskim motorom od 580 konjskih snaga i 100 milimetara oklopa te 30-milimetarski automatski top i kupolu sovjetskog borbenog vozila BMP-2. Alžirska vojska koristi sličan BMPT na bazi tenka T-62.

BMPT-62, međutim, nije samo hibridno borbeno sredstvo i način da ukrajinske snage dobro iskoriste zarobljene T-62 i višak kupola BMP-2. Novonastali ratni stroj zapravo odgovara posebnoj niši.

BMP-2 je razvijen kao sovjetsko borbeno vozilo pješaštva. Sa svojih 16 tona težine bio je na glasu kao prilično lagan i tanko zaštićen. Ali ono što mu nedostaje u zaštiti, nadoknađuje volumenom. BMP-2 ima tročlanu posadu i prostor za ukrcaj gotovo cijelog voda pješaka. Kreiran je s idejom da posada BMP-2 preveze svoje pješaštvo u bitku, iskrca ih i zatim podrži vatrom iz topa od 30 mm.

Korištenjem tenkovskog oklopa, BMPT-62 ima jaču zaštitu, ali mu ona zato umanjuje raspoloživ prostor. On može pružiti svoju vatrenu moć pješaštvu, ali im ne može ponuditi i vožnju. To su sve razlozi zbog kojih se ova vozila sve više koriste za bliske urbane borbe, gdje potreba zaštite nadmašuje mobilnost.

Postoje i druga vozila u ovoj klasi, uključujući BMPT-72 na bazi tenka T-72, tzv. BMPT Terminator. Ruska vojska poslala je, naime, deset svojih Terminatora u Ukrajinu i izgubila najmanje jednoga ili dva koji su pali u ukrajinske ruke.

image

Napušteni ruski T-62 u južnoj Ukrajini

Dimitar Dilkoff/Afp

BOV ili BMPT najbolje funkcionira u timu kombiniranog ratovanja koji miješa tenkove, borbena vozila i pješaštvo. Borbena vozila primarno štite pješaštvo, pješaštvo štiti tenkove, a tenkovi podržavaju pješaštvo i borbena vozila. Borbena oklopna vozila su jaka karika u ovome lancu uzajamne podrške, ali sami su dosta ranjivi na napade neprijateljskih tenkova i neprijateljskog pješaštva.

Tvrdoglava dosljednost Rusa u neprakticiranju kombiniranog načina ratovanja i naoružanja glavni je razlog zašto njihovi stari tenkovi T-62 nikad nisu imali šanse protiv discipliniranijih ukrajinskih trupa. Uz pravu potporu drugih postrojbi, BMPT-ovi koje su Ukrajinci napravili od zlosretnih tenkova T-62 mogli bi napraviti značajnu razliku na ukrajinskom bojnom polju, piše Forbes.

19. travanj 2024 10:18