StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTeška vremena

Ove će godine blagdanski stolovi biti siromašniji no ikad: cijene su skočile, svi će pokušati uštedjeti, a janjetinu će si priuštiti iznenađujuće mali broj ljudi

Piše Sanja Stapić/sd
15. travnja 2022. - 08:44

Manje janjetine, više sarmi i pečene svinjetine ove će godine biti na uskrsnim trpezama građana. Jaja i mladog luka neće nedostajati na tradicionalnom uskrsnom ručku ili doručku, koji će ove godine pripremati osam od deset hrvatskih građana.

Osim toga, istraživanje koje svake godine provodi magazin "Ja Trgovac" i agencija "Hendal", pokazalo je da će ove godine tradicionalan uskrsni ručak ili doručak pripremati 78 posto građana, dok ih je lani bilo 83 posto, piše Slobodna Dalmacija.

– Značajne razlike u odnosu na prošlu godinu ipak ima kada je riječ o tome planiraju li građani štedjeti pri kupovini namirnica za Uskrs. Naime, da planiraju štedjeti lani je izjavilo 54,3 posto građana, dok će ove godine pri kupnji štedjeti njih dvije trećine (66,5 posto) – kažu iz magazina "Ja Trgovac".

Sirnice i orahnjače

Na uskrsnom stolu najčešće će se naći kuhana jaja, i to kod gotovo 97 posto građana, a vrlo su blizu po popularnosti i mladi luk s 86 posto, te kuhana šunka s 84 posto. Natpolovični udio zauzima još hren s 59 posto, a na polovici uskrsnih stolova naći će se i rotkvica. Na svakom trećem uskrsnom stolu bit će sirnica ili na njih gotovo 35 posto i orahnjača na 30 posto trpezi. Četvrtina obitelji za uskrsni će blagdan jesti pečenu svinjetinu, dok je lani takav ručak imala svaka peta obitelj. Janjeće pečenje na stolu će imati 23 posto građana, a prošle godine je ovo meso blagovalo njih 28 posto, i to je najveći pad koji je zabilježen u ovom istraživanju.

Po jedan postotni bod u odnosu na prošlogodišnji blagdan veći je broj onih koji će objedovati puricu s mlincima, koja će biti na stolu 23 posto obitelji i sarme koje će jesti 12 posto obitelji. Za četiri postotna boda više građana nego lani, njih 17 posto, pripremit će šunku u kruhu.

Nabava u hipermarketima

Namirnice za uskrsne blagdane najveći broj građana koji će pripremati tradicionalni uskrsni ručak ili doručak nabavljat će u hipermarketima i velikim trgovačkim centrima, njih ukupno 63 posto, što je četiri posto više nego lani. Svoje potrebe iz domaće, vlastite proizvodnje, podmirit će 15,5 posto građana, što je tek nešto manje nego prošle godine, a blagi pad bilježi i planirana kupnja u malim prodavaonicama i supermarketima, gdje će kupovati 10,8 posto građana, dok će se na tržnicama opskrbiti njih osam posto.

Mnogi ni sarmu neće okusiti

Najčešće namirnice na uskrsnom stolu u 2022.

Kuhana jaja – 97 posto

Mladi luk – 86 posto

Kuhana šunka – 84 posto

Hren – 59 posto

Rotkvica – 48 posto

Sirnica – 35 posto

Orahnjača – 30 posto

Pečena svinjetina – 25 posto

Purica s mlincima – 23 posto

Pečena janjetina – 23 posto

Pogača – 21 posto

Šunka u kruhu – 17 posto

Sarma – 12 posto

Većina će potrošiti manje od 500 kuna

Istraživanje je pokazalo da će dvije trećine građana potrošiti manje od 500 kuna. Pritom će se za kupovinu namirnica za uskrsnu trpezu najvećim dijelom trošiti od 200 do 299 kuna, koliko planira izdvojiti svaki peti građanin, od 200 do 399 kuna će trošiti 39 posto građana dok ih je lani bilo 34 posto. Manje od 200 kuna planira potrošiti 8,8 posto građana, a lani ih je bilo 10 posto. Onih koji će trošiti po tisuću i više kuna više je nego prošle godine, broj im je skočio s tri na 6,5 posto

16. travanj 2024 10:14