StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPrijatelj Azovaca

Ovaj notorni ruski neonacist je sreću pronašao u Ukrajini: ‘Putin je antirus, na njemačkom tenku ću osvojiti Kremlj!‘

Piše Iva Badanjak/ JL
10. ožujka 2023. - 17:51

"Jednog dana ću na bijelom Leopardu 2 ući u Moskvu i zabiti zastavu Ruske dobrovoljačke garde na Kremlj. Tada ćemo početi obnavljati zemlju." To su riječi Denisa Nikitina, ruskog neonacista koji se bori na strani Ukrajine i koji je optužen za pokušaj atentata na ruskog oligarha te prošlotjedni diverzantski upad u Brjansk.

Iako široj javnosti uglavnom nepoznat, ekstremni desničari u Europi itekako poznaju vođu paravojne organizacije Ruska dobrovoljačka garda (RVC).

Nikitin je svoju "karijeru" silnika gradio u huliganskim tučnjavama nogometnih navijača. Nakon toga je počeo organizirati ilegalne borbe amatera i uspostavio bliske veze s pokretima krajnje desnice u Njemačkoj, Italiji, Bugarskoj i drugdje. Od 2017. Nikitin živi u Ukrajini i bori se na strani Ukrajine protiv Rusije.

Denis Nikitin, pravog prezimena Kapustin, rođen je prije 39 godina u Moskvi. U tinejdžerskim se danima s obitelji preselio u njemački Köln. Ondje se Nikitin zainteresirao za ulične tučnjave i sprijateljio s grupom nogometnih huligana. Kao već prekaljeni skinhead, Nikitin se u svojim ranim 20-im godinama vratio u Moskvu i pridružio navijačima kluba CSKA. Nikitin nije skrivao da ga nogomet uopće ne zanima.

"Ne volim nogomet, volim tučnjave. Ne mogu imenovati nijednog igrača, ne znam povijest kluba, bilo mi je teško naći stadion. Volim adrenalin, trčanje gradom, izlazak na teren, akciju", rekao je Nikitin u intervjuu, prenosi ukrajinski online medij Zaborona. U istom intervjuu, Nikitin zagovara "bijelu nadmoć", a nebijele ljude naziva "Arapima i drugim majmunima".

image
facebook photo

Godine 2008. Nikitin je osnovao vlastiti brand odjeće White Rex s nacističkim i neonacističkim simbolima. Ljubav prema "šaketanju" pretvorio je u biznis kad je 2011. organizirao amaterski MMA turnir. Nakon toga je počeo organizirati borbe amatera diljem Rusije.

Početkom 2010-ih, Nikitin je počeo putovati Europom, gdje je tražio krajnje desničarske organizacije ili političke stranke i nudio im zajedničko održavanje turnira.

"Nikitin je postao ključna figura među desničarskim ekstremistima u Europi. On pokušava vezati [nogometne] huligane za nacističku scenu - s kulturom događanja koja pretvara nasilje, jedinstvo i političku mržnju u unosan festival", napisao je u svojoj knjizi "Huligani: Svijet između nogometa, nasilja i politike" istraživač Robert Klaus

.

Nikitin je uspostavio veze u gotovo svim europskim zemljama. U Italiji se sprijateljio s članovima neofašističke stranke CasaPound, u Njemačkoj s Nacionaldemokratskom strankom Njemačke (NPD). Također je održavao bliske veze s ukrajinskim ultranacionalistima pukovnije Azov.

"Neonacisti uvijek treniraju za političko nasilje. Nikitin je jedan od najopasnijih neonacista u Europi", dodaje Klaus.

Nikitin se 2017. preselio u Ukrajinu i u Kijevu organizirao borbe za Ruse, Ukrajince i zapadne neonaciste. Te krajnje desničarske aktivnosti donijele su mu 10-godišnju zabranu ulaska u schengensku zonu 2019., ali je unatoč tome ostao aktivan u europskim ekstremističkim krugovima.

U prvom intervjuu koji je dao londonskom Timesu nakon pokušaja atentata na ruskog oligarha Konstantina Malofejeva, Nikitin je opovrgnuo tvrdnju da je neonacist i optužio Putina za nekontroliranu "islamizaciju" Rusije. Tvrdi da RVC ima "sljedbenike" među ruskim obavještajcima.

"Putinov režim je antiruski i protiv ruskog naroda", rekao je Nikitin, obećavši da će u budućnosti biti više "prekograničnih operacija".

Ukrajinski dužnosnici distanciraju se od upada RVC-a u rusku regiju Brjansk i pokušavaju je prikazati kao rezultat rastućih napetosti unutar Rusije.

18. travanj 2024 19:46