StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVATRENA STIHIJA

Otkriven strahoviti razmjer požara u Grčkoj, ljudi bijesni: ‘U pola sata sve se pretvorilo u pepeo‘

Piše hina
12. kolovoza 2021. - 17:15

Grčki premijer Kiriakos Micotakis u četvrtak je stao u obranu članova svoje vlade s obzirom na golem gnjev javnosti zbog reakcije na požare koji su u posljednjih 10 dana poharali tisuće hektara šume.

Na Eubeji, drugome po veličini grčkom otoku koji su poharali neki od najgorih požara, pala je kiša, donijevši olakšanje iscrpljenim vatrogascima. No na sjevernome dijelu otoka uništena je gotovo čitava šuma.

"Miješaju se bol, tuga, bijes i ljutnja kada shvatite da se posao koji ste započeli prije 38 godina u samo pola sata pretvorio u pepeo..., uistinu ne možete ni opisati kako se osjećate", rekla je Zoe Charasti, vlasnica pekarnice u selu Rovies koja je izgorjela.

I dok su požari na Eubeji pod kontrolom, zapadni dio poluotoka Peloponeza pustoše novi požari.

Micotakis, koji se ovaj tjedan ispričao zbog zakašnjele reakcije u gašenju šumskih požara, rekao je da će se izvući pouku za slične buduće situacije, no inzistirao je na tomu da su hitne službe uspjele spasiti ljudske živote, što je bio prioritet.

"Naša politika organizirane evakuacije je uspjela. Kuće su izgorjele, ali nijedna zajednica nije uništena", rekao je na konferenciji za novinare.

Obećao je da kani poduzeti niz koraka, od nabave više protupožarnih zrakoplova do revizije upravljanja šumarstvom u državi.

S obzirom na niz šumskih požara koji su zahvatili razne države, od Turske do Alžira, ekstremne vremenske okolnosti potaknute klimatskim promjenama postale su glavni politički izazov za vlade zemalja Sredozemlja.

U Grčkoj je u požaru smrtno stradao jedan civil, a drugi je umro pomažući u pripremi protupožarne zaštite. Dvojica ozlijeđenih vatrogasca još uvijek su na oporavku u bolnici.

No broj žrtava bio je daleko manji u odnosu na onaj nakon velikih požara koji su harali Grčkom prije tri godine. Tada je smrtno stradalo više od 100 ljudi.

No u ovogodišnjim su požarima uništene stotine kuća i poslovnih objekata, kao i oko 65.000 hektara šume.

Micotakis, koji je odobrio paket pomoći u iznosu od 500 milijuna eura, obećao je brze isplate. Optimističan je u pogledu izgleda za gospodarski rast u ovoj godini i u razdoblju do izbora 2023. godine.

Rekao je da su podaci o zaradi od turizma ove godine ohrabrujući te da je moguće da Grčka ove godine i premaši ciljeve.

19. travanj 2024 21:29