StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIMATE VREMENA

Oprez, pušači! Ako se ovisnosti uspijete riješiti do ove dobi, vaša će se tijelo oporaviti od otrova iz cigareta i umrijet ćete kao i vaši vršnjaci...

Piše Mozaik SD
27. listopada 2022. - 14:44

Rezultati novog istraživanja tvrde da pušači koje se ostave cigareta prije 35. godine imaju sličnu stopu smrtnosti kao kod nepušača. Istraživanje se vršilo na više od 550.000 ljudi u dobi od 25 do 84 godine, ispitanih u razdoblju od siječnja 1997. godine do prosinca 2018. godine, prenosi N1.

Prema rezultatima, čak i pušači koji prestanu pušiti nakon 35. godine ostvaruju značajne prednosti za zdravlje, ali ipak s većom stopom smrtnosti, a autori istraživanja primijetili su da pušenje uzrokuje udvostručenje stope smrtnosti.

Bivši pušači koji su prestali pušiti u dobi od 35 do 44 godine imali su 21 posto veću stopu smrtnosti, a osobe koje su prestale pušiti kasnije, između 45. i 54. godine imali su 47 posto veću stopu smrtnosti u usporedbi s nepušačima.

- Ovo je treća velika studija koja sugerira da bi dob od 35 godina mogla biti optimalna dob za prestanak pušenja, posebno kod osoba koje mlade počnu pušiti, istaknuo je John P. Pierce, profesor emeritus na Odjelu za obiteljsku medicinu i javno zdravstvo na Sveučilištu Kalifornija, prenosi N1.

Nacionalni indeks smrti daje nam informaciju da je do kraja 2019. umrlo gotovo 75.000 od 550.000 ispitanika. Pušači su još jednom pokazali veću stopu smrtnosti od svih vrsti uzroka smrti. Među pušačima su najveću stopu smrtnosti imali bijelci.

Prema istraživanju, smanjenje broja ispušenih cigareta dnevno trebao bi biti cilj svakog pušača.

- Dobno ograničenje od 35 godina moglo bi biti motivirajući za mlade pušače koji planiraju prestati pušiti, rekao je  John P. Pierce, ali i dodao da je prestanak pušenja u bilo kojoj dobi poželjna odluka jer smanjuje rizik od rane smrti.

19. travanj 2024 13:18