StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNESTAŠICA U DLAMACIJI|

ONKOLOGIJA U PROBLEMIMA: Ravnatelj bolnice Bekić poručuje - Dubrovnik se još drži

Piše D. M. Ladašić
1. studenog 2020. - 14:04
U Dubrovniku su zalihe lijekova pri kraju, kao i u drugim hrvatskim bolnicama. Država nema novca da podmiri dugove farmaceutima dobavljačima, koji su se godinama nagomilavali. Tragično je da nestaje lijekova za najteže bolesti, koji život znače, kao što su lijekovi za onološke pacijente. Terapije u Zadru, Splitu i Puli kasne po nekoliko dana, što nije opasno po život pacijenta, ali je pitanje što će biti ako se to kašnjenje produži unedogled.

Podsjetimo, onkolog Eduard Vrdoljak, predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Split, još je početom rujna iznio alarmantne brojke – od korone, jedine bolesti o kojoj se mjesecima govori i pažljivo vodi računa, umrlo je 203 ljudi, a od raka šest do sedam tisuća! Pacijenti s teškim dijagnozama jako teško dolaze do liječnika, a sada i do lijekova. Polovica je studenog, pa su te brojke zasigurno još puno gore. I preventivni pregledi svedeni su na minimum, što će u konačnici još pogoršati brojke karcinoma među stanovništvom.

Evo što je na mogući nedostatak lijekova i u našoj bolnici rekao ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić:
- Zasad imamo dovoljno lijekova za onkološke bolesnike. Za sada imamo, ali snalazimo se na sve načine da osiguramo lijekove za bolesnike. Vrlo smo 'kratki', ali pacijeni svoje lijekove redovno dobivaju. Treutno nisu zakinuti - rekao je Marijo Bekić, što dovodi do zaključka kako liječenje onkoloških bolesnika trenutačno ovisi o snalažljivosti bolničkih uprava, a što ne može trajati vječno. Budućnost je vrlo neizvjesna, a mnogi se pacijenti već pitaju hoće li dobiti sljedeću terapiju...
20. travanj 2024 00:28