StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDžohar protiv žohara

Oni se stvarno bore, nisu Kadirovi glumci. Čečeni koji ratuju protiv Putina: ‘Nitko nas ne voli, ali baš nas briga‘

Piše Davor KRILE/sd
31. siječnja 2023. - 18:00

Kad bismo bataljun čečenskih dobrovoljaca "Džohar Dudajev" usporedili s nogometnim klubovima, najsličniji bi im bio Millwall.

"Nitko nas ne voli, a nas baš briga", pjevaju njihovi navijači, a s tim se sloganom poistovjećuju i čečenski borci protiv Putina, piše Guardian.

Nije im jedan Ukrajinac dosad rekao: "Možete raditi što hoćete ovdje u Ukrajini, ali za nas ćete i dalje ostati gangsteri i teroristi. Na to obično uzvraćaju: Nije nas briga što Ukrajinci misle o nama, jednako kao što nas nije briga što Amerikanci, Rusi ili Britanci misle o nama. Zapravo nas nije briga ni što sami Čečeni misle o nama. Samo znamo da moramo učiniti ono što moramo."

Zloglasna čečenska milicija Ramzana Kadirova koja služi Kremlju svima je dobro poznata. Zovu ih i "TikTok vojskom", zbog svoje teatralnosti pred kamerama, koja je obrnuto proporcionalna njihovim stvarnim rizicima na fronti. Puno su manje poznate tri čečenske bojne na ukrajinskoj strani, koje se doista bore na najkrvavijim linijama bojišnice, piše Slobodna Dalmacija.

image

Kadirovci su druga vrsta Čečena, zovu ih ‘TikTok ratnici‘

Alexander Nemenov/Afp

Bataljun "Džohar Dudajev" jedan je od onih koji su na strani Kijeva i Volodimira Zelenskog. I to još otkako je Rusija prva napala istočnu Ukrajinu i nezakonito anektirala Krim. Nazvana po prvom postsovjetskom predsjedniku neovisne Čečenije, jedinica je formirana kao "mirovni bataljun". "Geslo nam je: počivajte u miru, Rusi", kaže čečenski borac Tor.

Mnogi od njihovih boraca prva su ili druga generacija emigranata koji su pobjegli od Kadirova i njegove tiranske vladavine nakon postsovjetskih čečenskih ratova. Čečeni kažu da se bore za Ukrajinu jer je ona najbolja prilika za oslobađanje svih naroda od dugogodišnjeg "ruskog jarma". Uglavnom su muslimani i poštuju to što im Ukrajina nudi potpunu slobodu prakticiranja vjere.

No percepcija Čečena unutar Ukrajine generalno je "vrlo loša" jer je zatrovana reputacijom sluganskoga Kadirovljeva režima i propagandom od radikalnog islamizma koju pumpa Moskva. Bataljun "Džohar Dudajev" djeluje pod zapovjedništvom ukrajinske vojske, ali nisu obuhvaćeni ukrajinskim proračunom i financiranjem.

Njihovo sjedište u Kijevu puno je ukiseljenog povrća, pancirnih prsluka, mitraljeza, pa čak i satelitskih antena iz vanjskih donacija. Imaju čak i meksičke donatore. A zasebna je posebnost i sam zapovjednik bataljuna Adam Osmajev (41), bivši učenik Wycliffe Collegea i student ekonomije na britanskom Sveučilištu Buckingham.

Rođen u glavnom gradu Čečenije, Groznom, Osmajev je sin visokog dužnosnika čečenske naftne industrije iz sovjetske ere. Poslan je u Englesku s 13 godina. Prekinuo je studij 1999. kako bi se pridružio borbi protiv Rusije kad je izbio čečenski rat.

Više je puta ranjen, a njegova supruga, snajperistica, ubijena je u napadu agenata ruske tajne službe dok su se vraćali automobilom u svoju kuću izvan Kijeva. Usprkos takvom gubitku, Osmajev je još vrlo motiviran momak koji se bori za neovisnost Ukrajine i čvrsto vjeruje da će Čečenija prije ili kasnije biti neovisna.

image

Čečeni koji mrze Putina. I ratuju protiv njega

Genya Savilov/Afp

Rezultati borbe "Džohara Dudajeva" od 24. veljače prilično su impresivni. Djelovali su diverzantski i izviđački u ožujku, dok su Rusi pokušavali napasti glavni grad Ukrajine, a potom su sudjelovali u oslobađanju grada Izjuma. Posljednja dva tjedna su u Bahmutu, u istočnoj regiji Doneck.

Borbe se vode od kuće do kuće, jer su Rusi topništvom uništili sve utvrđene obrambene položaje. Ruska je taktika uništiti sve, ostaviti samo ruševine, i onda poslati pješaštvo. To je taktika koju su svojedobno koristili i u Čečeniji, većini je dobro poznata.

Frustracija Čečena činjenicom da se Zapad još nije do kraja probudio i shvatio potrebu da maksimalno naoruža Ukrajince još je golema, ali vjeruju da se percepcije polako mijenjaju. "To je stara generacija, isto je i u Čečeniji. I tamo imamo ljude koji još uvijek vjeruju u komunizam i da mi moramo biti Rusi", kažu čečenski borci. No ističu kako se oni sada bore primarno za slobodnu budućnost budućih, mladih generacija, koje su puno važnije od starih sovjetskih.

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

23. travanj 2024 08:28