StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetViktorija Knežević

Odvjetnica koja je podigla kaznenu prijavu zbog Matijanićeve smrti: Tomasović je toliko devastiran u moralnom smislu da ne shvaća da svojim riječima potiče na kazneno djelo

Piše Marina Karlović-Sabolić/sd
9. kolovoza 2022. - 07:44

Ima jedna rečenica Vladimira Matijanića koja, zapravo, govori sve.

I o Hrvatskoj. I o našem zdravstvu. I o tome zašto je Matijanić u tako tragičnim okolnostima preminuo. Kada mu je njegova životna partnerica Andrea Topić predložila da nazove ravnatelja bolnice u Dubrovniku i zatraži lijek koji se daje rizičnim bolesnicima koji obole od COVID-a – lijek za koji su mu u splitskom KBC-u rekli da ga nemaju – Matijanić joj je izrijekom rekao da nipošto to ne čini. Da nema šanse. Da neće tako, piše Slobodna Dalmacija.

Tjerao je on puno puta u svojoj profesionalnoj karijeri pravdu i prozivao moćnike zbog sličnih intervencija. Iako je osjećao da mu je u tom trenutku vlastito zdravlje bilo ugroženo, nije želio sam posegnuti za “vezom”. Umjesto toga, uzeo je telefon i pristojno nazivao jednog, drugog, trećeg dežurnog doktora u splitskom KBC-u tražeći savjet, pomoć, hospitalizaciju. Onako kako bi to učinio običan građanin lišen poznanstava s moćnicima.

Upravo taj je aspekt ovih dana ismijao splitski kirurg i bivši šef lokalnog HSP-a Hrvoje Tomasović – ustvrdivši da je Matijanić “umro na dosta blesav način”, i to zato što nije bio dobar ni s jednim liječnikom koji bi mu odmah pomogao. Nego je morao zvati Hitnu.

– Da je bio neki drugi novinar, koji je dobar sa mnom, sigurno bi me nazvao i ja bih sve napravio da mu pomognem, i to pod odmah – poručio je sa svojeg Facebook profila Tomasović.

Dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević upozorava, pak, da Tomasović svojim riječima potiče na – kazneno djelo.

– Taj je čovjek toliko u moralnom i profesionalnom smislu devastiran da očito nije ni svjestan da potiče na kaznena djela trgovine utjecajem. Jer upravo o tome je ovdje riječ. Takav istup je za svaku osudu – ističe u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Viktorija Knežević, koja je netom nakon objave svih nevjerojatnih okolnosti vezanih uz iznenadnu Matijanićevu smrt podignula i kaznenu prijavu.

– Kaznena prijava u ovom je slučaju jako važna jer kada postoji kaznena prijava, onda Odvjetništvo u roku od šest mjeseci mora donijeti odluku i obrazložiti je.

Kada nema kaznene prijave, Odvjetništvo provodi izvide, ali nema nikakvu obvezu donijeti odluku. Nadam se da će se obitelj Vladimira Matijanića pridružiti kaznenoj prijavi jer oni imaju posebna prava, od preuzimanja kaznenog progona pa nadalje – ističe ova odvjetnica. Ona je podnijela prijavu za nepružanje hitne medicinske pomoći Matijaniću.

– Hitna je bila dva puta kod Matijanića. Zašto ga nisu već prvi put zbrinuli na odgovarajući način? Da jesu, možda bi on još bio živ. To je jedan dio. No moguće je da u njegovu slučaju postoji i više kaznenih djela. I zbog nepružanja hitne medicinske pomoći, i zbog nesavjesnog liječenja. Odvjetništvo je objavilo da provodi izvide vezano uz taj aspekt, jer očito postoji sumnja da su liječnici potpuno pogrešno tretirali njegovo zdravstveno stanje – upozorava odvjetnica Knežević.

Matijanićev slučaj razlikuje se od većine ostalih jer postoje audiosnimke svih razgovora koje je s liječnicima i medicinskim osobljem vodio posljednjih dana svojeg života.

– Iz tih se snimki vidi takva nepodnošljiva lakoća pristupa jednom teškom bolesniku, takva površnost... No ljudi koji se nađu u sličnim situacijama obično nemaju dokaz kako su ih tretirali. Zahvaljujući telefonu koji je koristio za svoj rad, dosta vjerno možemo rekonstruirati s čime se sve suočavao. To je ključna stvar u čitavoj priči. To su dokazi koji drugima često nedostaju pa se na kraju sve svodi na to da su zvali Hitnu i da Hitna nije došla – naglašava Viktorija Knežević.

Iz ove perspektive izvjesno je da bi kolega Matijanić, da je potegnuo “vezu”, vrlo vjerojatno danas bio živ. I to u prvom redu zahvaljujući tome što bi drastično pogoršanje svojega zdravstvenog stanja dočekao u bolnici. Gdje bi mu odmah i na licu mjesta mogli pružiti nužnu pomoć. Dati mu infuziju, priključiti ga na kisik. Spriječiti najgore.

On to nije želio učiniti. A hrvatsko zdravstvo očito takve tretira kao građane drugog reda.

I to je porazna istina zbog koje se svi – a ponajprije liječnici koji su takav sustav generirali – trebaju sramiti. 

24. travanj 2024 22:41