StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetvelike promjene

Odluka Vrhovnog suda uzdrmala je Ameriku, ali i ostatak svijeta. Sad kada je pobačaj ilegalan, što nas dalje čeka? Slijedi li zabrana kontracepcije i otežavanje razvoda?

Piše Damir Šarac/SD
26. lipnja 2022. - 10:45

Odluka američkoga Vrhovnog suda kojom je poništeno federalno pravo na abortus, utvrđeno presudom starom 50 godina, potresla je ne samo SAD, nego i cijeli liberalni svijet jer se procjenjuje da će milijuni žena u SAD-u izgubiti pravo na legalni pobačaj, a konzervativni pokreti diljem svijeta sada to isto traže i u svojim zemljama, piše Slobodna Dalmacija.

Gotovo pola saveznih američkih država već je usvojila ili se sprema donijeti zakone koji zabranjuju pobačaj, dok su druge donijele stroge mjere kojima se regulira postupak, a suci Vrhovnog suda koji su donijeli odluku naveli su da je presuda u slučaju Roe protiv Wade, po kojoj su pobačaji postali legalni u cijelom SAD-u do trenutka kada fetus može preživjeti izvan maternice (između 24. i 28. tjedna trudnoće), pogrešna jer američki Ustav ne spominje pravo na pobačaj.

Trumpov uspjeh

Politički je to uspjeh Donalda Trumpa, koji je godinu i pol nakon smjene ispunio predizborno obećanje:

- Današnja odluka, koja je najveća pobjeda za život u jednoj generaciji, zajedno s drugim odlukama koje su nedavno objavljene, omogućena je samo zato što sam sve ispunio kako sam obećao, uključujući nominiranje i potvrđivanje tri vrlo cijenjena i jaka konstitucionalista u Vrhovni sud - rekao je Trump nakon objave odluke Vrhovnog suda i dodao: "Bila mi je velika čast to učiniti!"

Trump je za svog mandata imenovao troje sudaca, Neila Gorsucha, Bretta Kavanaugha i Amy Coney Barrett, kako bi u Vrhovnom sudu stvorio konzervativnu većinu sa šest prema tri glasa, a i s takvim je omjerom izglasana ova odluka.

Demokratski predsjednik Joe Biden istaknuo je Trumpovu ključnu ulogu u rušenju zakona:

- Tri suca koje je imenovao Donald Trump bili su ključni za današnju odluku da se vaga pravde pomakne i eliminira temeljno pravo žena u ovoj zemlji. Ovo je tužan dan - istaknuo je Biden.

Sudac Brett Kavanaugh koji je glasao za rušenje presude, drži kako je Ustav neutralan po pitanju pobačaja, pa i Vrhovni sud mora biti ‘strogo neutralan‘.

- Odluka Vrhovnog suda ne zabranjuje pobačaj u cijelom SAD-u. Naprotiv, odluka ispravno ostavlja pitanje pobačaja ljudima i njihovim izabranim predstavnicima u demokratskom procesu - kazao je Kavanaugh.

Smrtonosna odluka

No u mnogim američkim saveznim državama već je započelo zatvaranje klinika za pobačaje, a udruga Planned Parenthood navodi kako bi 36 milijuna Amerikanki moglo izgubiti pravo na pobačaj u svojim državama. Prema istraživanju javnog mišljenja 61 posto odraslih u SAD-u smatra da bi pobačaj trebao biti legalan uvijek ili u većini slučajeva, dok 37 posto smatra suprotno, a u cijeloj zemlji započeli su masovni prosvjedi.

- Ograničavanje pristupa pobačaju ne sprječava ljude da ga obave i to ga samo čini smrtonosnijim - reagirao je Stephane Dujarric, glasnogovornik glavnog tajnika UN-a, a kanadski premijer Justin Trudeau izjavio je da je poništenje povijesne američke presude užasno i da suosjeća sa ženama koje su u toj zemlji izgubile ustavno pravo na pobačaj. Presudu američkog suda osudili su i francuski predsjednik Emmanuel Macron, te britanski premijer Boris Johnson.

John Vice Batarelo, predsjednik hrvatske udruge Vigilare, na društvenim mrežama podržao je odluku američkog Vrhovnog suda koji ukinuo federalno pravo na pobačaj, te pohvalio Trumpa koji je konstruirao preglasavanje.

- Koja faca. Tri od pet sudaca Vrhovnog suda SAD-a koji su srušili abortus su njegova imenovanja: Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh i Amy Coney Barrett. Jedan dan ćemo mi i u Hrvatskoj stvoriti zakon koji će štititi nerođeni život i zabraniti ubijanje - napisao je.

Povratak u 19. stoljeće

Bivši predsjednik hrvatskoga Vrhovnog suda Krunislav Olujić smatra kako će odluka američkog Vrhovnog suda otežati i unazaditi položaj žena u državi koja je nekoć bila uzor ljudskih sloboda i demokracije:

- Ovakva odluka vratit će prava žena ne u 20. stoljeće nego u 19. stoljeće. U najmanjem slučaju riječ je o odluci koja će zakomplicirati život milijunima Amerikanki i značajno im poskupjeti dostupnost ionako preskupih zdravstvenih usluga. Odluka je mogla biti donesena jer je nevjerojatnim spletom okolnosti za vrijeme samo jednog predsjedničkog mandata i to Trumpova, odstupilo čak troje sudaca čiji je mandat inače doživotan, što mu je omogućilo da najviše američko sudbeno tijelo kreira po svojoj volji.

Nije čudo što je ova odluka zasjenila čak i svjetsku ekonomsku krizu i rat u Ukrajini jer su konzervativni pokreti diljem svijeta vidjeli svoju šansu da proguraju u zakonodavstvo ograničavajuće odluke za žene koje se odlučuju za pobačaj. Sve skupa, vrlo zabrinjavajuće - komentira dr. Olujić.

Zastupnica u Skupštini grada Zagreba i aktivistica za prava žena Rada Borić kaže kako slobodarski dio Amerike i borkinje za ženska prava nisu iznenađene odlukom Vrhovnog suda jer je prema sastavu i stavovima sudaca bilo izgledno kakva će se odluka donijeti.

- Današnji naslovi: "Hoće li se žene vratiti na kuhinjske stolove", dakle hoće li medicinski pobačaj biti vraćen u ilegalu i životni rizik, sve govore. A pored toga što se već sada u trinaest saveznih država spremaju na zabranu pobačaja, sve glasnije se spominje i zabrana kontracepcije i prava LGBTIQ osoba i otežavanje razvoda.

Klasno i rasno pitanje

Nažalost, mnoge žene siromašnijeg statusa, a pobačaj je i klasno i rasno pitanje, neće imati dovoljno sredstava za pobačaj u drugim državama i opet će najviše nastradati one najugroženije. Nakon pedeset godina borbe za ljudska prava svih skupina svjedočimo distopijskoj stvarnosti sličnoj onoj iz "Sluškinja" Margaret Atwood u kojoj se pokazuje da su upravo ženska prava prva na udaru.

Ipak, smatram da se ovakva američka odluka neće preliti na cijeli svijet, mada ne treba zaboraviti da je hrvatski Ustavni sud još prije pet godina naložio Vladi da u roku od dvije godine donose novi zakon o pobačaju, ali vidimo kako se ne poštuju odluke Ustavnog suda - ukazuje Rada Borić: - No nećemo ustuknuti u borbi za svoja prava - odlučna je.

STANJE U AMERICI

Zabranu sprema 26 država

Prva ograničenja stupit će na snagu u 13 država koje već imaju spremne zakone kojima su anticipirali današnju presudu Vrhovnog suda, nekim zakonima potpuno se zabranjuje pobačaj, dok će ga drugi zabraniti nakon šestog ili 15. tjedna trudnoće.

Institut Guttmacher, skupina koja zagovara pravo na pobačaj procjenjuje da će se zabraniti pobačaj u 26 američkih država na jugozapadu i srednjem zapadu, a većina država u kojima će pobačaj i dalje biti legalan je na zapadnoj obali, primjerice u Kaliforniji, Nevadi, Oregonu i Washingtonu ili na sjeveroistoku zemlje.

19. travanj 2024 20:13