StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetU BIH BEZ KAZNE |

OD KONCA TJEDNA BiH više ne kažnjava Hrvate s dvojnim državljanstvom

Piše DV
24. svibnja 2020. - 14:24
Događalo se da državljani BiH s iskaznicom Republike Hrvatske na ulaznoj kontroli plaćaju kaznu od 200 KM (100 eura)CROPIX
Nakon najnovije odluke Vijeća ministara BiH, bosanskohercegovački ministar pravde BiH Josip Grubeša (inače, član HDZ BiH) medije je izvijestio kako je konačno pojašnjen način ulaska osoba s dvojnim državljanstvom u Bosnu i Hercegovinu.

- Bilo je primjedbi osoba koje su s dvojnim državljanstvom pokušale ući u BiH te su morali plaćati prekršajne naloge jer su imali osobnu iskaznicu BiH, a putnu ispravu neke druge zemlje. Zato sam tražio da se odluka o strancima jasno definira i da ne bude zabune tako da se ona ne odnosi na osobe koje imaju dvojno državljanstvo - dodao je ministar Grubeša, izrazivši nadu da će Granična policija BiH što prije dobiti tu informaciju i ponašati se u skladu s njom.

Inače, događalo se da osobe koje su državljani BiH a ulazile su u BiH s iskaznicom Republike Hrvatske - što je dokument kakav u susjednoj državi legalno posjeduje na tisuće Hrvata – morali su plaćati kaznu od 200 KM (100 eura) koja bi im se dobrohotno prepolovila ako bi je platili odmah. Na prekršajnim je nalozima pisalo kako su to "dokumenti koji nisu propisani za prelazak BiH- granice" iako je, ponavljamo, bilo riječ o osobama s dvojnim državljanstvom BiH i Hrvatske, koji uredno rade ili se redovito školuju u Hrvatskoj.
20. travanj 2024 02:22