StoryEditorOCM

Od danas ćete s još većom strepnjom u kupovinu: ovo je popis velikih kompanija koje dižu cijene svojih proizvoda

Piše dv
1. ožujka 2023. - 15:58

Prema podacima Eurostata, Hrvatska je među pet najgorih država EU-a što se tiče poskupljenja. I na tome neće stati jer su od srijede trgovci dobili 60 novih cjenika koje su im dostavili dobavljači. Točnije, danas je dan kada na snagu stupaju novi cjenici distributera najvećih svjetskih brendova, donosi Dnevnik.hr.

Prema najavama, poskupjet će hrana, piće i kućne potrepštine. Dobavljači maloprodajnih lanaca najavili su da će povećati cijene mnogih proizvoda od 5 do 10 posto zbog inflacije, koja je i dalje visoka, prenosi Slobodna Dalmacija.

Poneki proizvodi poskupjet će i do 20 posto. 

Najviše će poskupjeti neprehrambeni proizvodi, ponajprije kozmetika i sredstva za čišćenje, a malo manje piće i hrana.

Cijene neće odmah danas ići gore jer trgovci na zalihama imaju dovoljno proizvoda. Cijene će se povisiti jednom kad se ti proizvodi potroše. 

Dnevnik.hr donosi popis kompanija koje su najavile rast cijena.

To su Nestle, Kraft, L’Oréal, Henkel, Beiersdorf, Orbico, Jacobs, Pringles, Manner, Fisherman, Dr. Oetker...

Primjerice, tjestenina Barilla od Nestlea poskupjet će od 6 do 12 posto.  

Beiersdorf je svjetski poznata tvrtka za njegu kože, a njihovi proizvodi rast će od 2 do 20 posto.

Neslužbeno, od 1. travnja cijene dižu Coca Cola, Franck, Saponia i Podravka. 

Dukat zasad nije najavio povećanje cijena, a nije ni Vindija. 

Zasad nema najava o poskupljenjima mliječnih proizvoda. Svinjetina je poskupjela svuda u EU-u, pa će ići gore i kod nas. 

Rast će cijena i voću i povrću. Naši najveći dobavljači su Nizozemska, Španjolska, Grčka i Turska, a zbog niza okolnosti, poput suše, cijene će ići gore.

Predsjednik Udruženja trgovine HGK-a i čelnik Nadzornog odbora KTC-a Ivica Katavić rekao nam je da su oni dobili nove cjenike od dobavljača, ali da su poskupljenja uspjeli odgoditi za 30 dana. 

"Uspjeli smo se dogovoriti i dobavljači su pristali odgoditi dizanje cijena za 30 dana", kazao nam je. Na pitanje što će točno rasti rekao nam je: "Cijene će rasti širokom spektru proizvoda, to su hrana i kozmetika. Poskupljenja idu od 5 do 10 posto, a ima nekih najava i do 20 posto", kazao je.

19. travanj 2024 14:26