StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetčestitke iz ‘hep-a‘

Očekuje li nas u 2022. ozbiljno poskupljenje struje? Stručnjak Nenad Kurtović procjenjuje: Tek nam slijedi udar, evo kada i koliko će točno poskupjeti električna energija

Piše Mirela Goreta/ sd
21. prosinca 2021. - 22:03

Od početka travnja 2022. cijena električne energije za kućanstva narast će barem za četiri posto – izračunao je to Nenad Kurtović, savjetnik za kupoprodaju električne energije u splitskoj udruzi "Potrošač", svjesno ističući, koliko god to bilo nepopularno i apsurdno iz njegove pozicije zaštitnika potrošača, da su cijene struje već trebale ići gore, piše Slobodna Dalmacija.

U jeku energetske krize, smatra, to je naša realnost, jer da već plaćamo skuplju struju sutra bi nas čekalo manje problema.

– Tek nas čeka udar – nimalo ne dvoji stručnjak za energetsko tarifiranje, koji je do spomenutog postotka poskupljenja za građane došao uzimajući prilikom izračuna u obzir stavke distribucija i prijenosa na njihovim računima za struju. Kurtović napominje kako treba imati u vidu da se u računu plaća i cijena energije, te naknada za obnovljive izvore i PDV, a kako su cijene na burzi rapidno porasle, izgledno je da će povećanje za građane biti i veće. I pri tome tumači zašto će to biti tako.

Poskupljuje mrežarina

– Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) donijela je odluku o povećanju cijena mrežarine, inače je ona oko 25 posto u cijeni, ostaju još naknada za obnovljive izvore, PDV i energija. Energija za kućanstvo uzima u ukupnom računu približno 50 posto i ona se, za sada, ne dira. A kad ona ode gore, onda će to biti pravi udar. I to je neizbježno. Nije HEP novi uvoznik, HEP je vječni uvoznik, jedino što nas može tješiti jest činjenica da ima dobre hidrološke prilike, pa hidroelektrane proizvode i zbog toga ne proizvode skupi termo izvor Hrvatske. Ali HEP mora kupovati, a burzovne cijene su četiri do pet puta veće od onih po kojima prodaje "kućanstvima". Ne čeka nas ništa dobro... – predviđa Kurtović, navodeći kako su Hrvatski operator prijenosnog sustava i distribucija tražili povećanje tarifnih stavki i nisu dobili onoliko koliko su tražili.

– Dobili su manje i to povećanje ide od 1. travnja 2022., što će na ukupnu cijenu struje za prosječno kućanstvo utjecati porastom od četiri posto. Mrežarina je išla gore i odnosi se na kućanstva i na gospodarstvo – podsjeća savjetnik za kupoprodaju električne energije u splitskoj udruzi "Potrošač".

S obzirom na to da prosječna kućanstva nose jako nizak udio u ukupnoj hrvatskoj potrošnji struje Kurtović drži kako je do porasta cijene struje za kućanstva već trebalo doći od 1. listopada, jer u prosječnom hrvatskom kućanstvu oko 3,2 posto prosječne plaće odlazi na račun za struju, a 50-60 posto na hranu i druge svakodnevne troškove. Zato misli kako bi bilo bolje da je cijena električne energije za kućanstva rasla slično kao i ona za poduzetništvo, jer će se to lakše podnijeti.

image
Nenad Kurtović
Tom Dubravec/Cropix

Nestašice u Europi

– HEP je od početka listopada poduzetnicima, kojima je istekao ugovor digao cijenu energije za 40 posto, a oni su pak automatski povećali cijene svojih proizvoda i usluga. Dakle, poskupjelo nam je sve drugo, uključujući hranu i razne ostale proizvode, i mi smo osjetili jači financijski udar. Umjesto da nam je cijena struje išla deset posto gore, a ona je 0,3 posto naše plaće, mi smo došli u situaciju da imamo deset puta veće troškove kroz sve ostalo u vidu prikrivenog rasta cijena električne energije kroz druge proizvode – objašnjava Kurtović.

Ono što ga posebno ljuti jest činjenica da pučanstvu nije poslana osnovna poruka, koju je svakako trebalo odaslati.

– A to je da ljudi shvate kako u Europi vlada ogromna nestašica energije i da bismo morali početi štedjeti na bilo koji način, jer sve što ne štedimo sada skupo nabavljamo. I HEP sada kupuje struju po četiri ili pet puta skupljoj cijeni od one po kojoj je prodaje, a mi to ne znamo.

Ne da se građanstvo ne informira nego ministar nama šalje poruku: "Sve je pod kontrolom". Ako već kaže da je pod kontrolom, onda neka kaže što. Vidimo da je HERA neočekivano već digla dio mrežarine, a sada pričamo o energiji, najvećem elementu u troškovima, koji za sada miruje do 1. travnja. Mislim da je i ta priča zavaravanje, jer je HEP u prosincu uzeo kredit od 2,6 milijardi kuna. Nelikvidan je, kupuje skupu struju i hitno mu treba novac.

A da se išlo s povećanjem cijena energije kućanstvima, novac bio dolazio svakoga mjeseca, u obrocima. I onda su u HEP-u sebi pojednostavili život dignuvši kredit, ali to će nama kasnije zakomplicirati život, jer će se taj kredit ugraditi u cijenu struje, pa ćemo plaćati i trošak i kamate – kritički se osvrnuo Kurtović.

Struja je sve skuplja
Svi oko nas dižu cijene
– U ovoj krizi napravljeno je nekoliko grešaka. Najprije su poduzetnicima puno digli cijenu energije, a nas građane zaobišli, ne disperzirajući adekvatno trošak na svih. Drugo, mi se ponašamo kao da se ništa zbiva, a neke zemlje se poput, konkretno, Francuske, pripremaju za isključivanje svojih velikih potrošača, jer neće imati energije za "pokriti" ih. Oni su već stigli do te točke, a usput su najveći izvoznici energije u Europi. Nijemci su smanjili naknadu za obnovljive izvore kako bi mogli podići cijenu energije. A nama se ne događa ništa, ali se dižu krediti i šalju pogrešne poruke.

Ublažavanje posljedica

U svrhu ublažavanja posljedica aktualnog divljanja cijena električne energije Vlada, odnosno resorno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, namjerava povećati udio koji opskrbljivači otkupljuju od povlaštenih proizvođača s 40 na 60 posto neto isporučene električne energije.
Regulirana otkupna, povlaštena cijena električne energije iznosi 0,42 kn/kWh, odnosno 55 eura/MWh što je daleko ispod razine trenutnih tržišnih cijena struje, koje na burzama dosežu i do 400 eura/MWh.
No, koliko takva mjera može imati učinka?
– Vlada je u e-savjetovanje (koje traje od 19. do 22. prosinca 2021.) uputila Uredbu o udjelu u neto isporučenoj električnoj energiji povlaštenih proizvođača koji su opskrbljivači električne energije dužni preuzeti od operatora tržišta električne energije, a koja bi stupila na snagu 1. siječnja 2022. godine, a ista osigurava da se višak sredstava iz HROTE-a preusmjeri na opskrbljivače, uglavnom HEP-u, koji pokriva više od 90 posto opskrbe. HROTE upravo zbog visokih cijena na burzama ostvaruje ekstra zaradu u ovoj godini, ali koliko će to stvarno iznositi i dalje ovisi o pun toga. Prvo; kolika će biti proizvodnja povlaštenih proizvođača, drugo; kolika će biti proizvodnja u HEP-ovim elektranama, te odlučujuće; kakva će biti zima i kolika će biti cijena uvozne električne energije. Postojala je i druga mogućnost, a to je da Vlada snizi naknadu za povlaštene proizvođače (sada iznosi 10,5 lp/kWh), te tako smanji udar povećanja cijene sa strane energije i mrežarine, što su napravili neki drugi u EU-u, ali su se oni odlučili na ovu, više administrativnu, nego tržišnu mjeru – kaže Nenad Kurtović.

20. travanj 2024 11:53