StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTABLICEE KOJE GOVORE SVE|

O NJIMA NI RIJEČI U MEDIJIMA, A POSEBNO NE OD NAŠEG STOŽERA: Ako ne vjerujete stručnjacima, vjerujte brojevima!

Piše Vinko Bajrović prof.
27. srpnja 2021. - 17:19

Tablice su vrlo moćan alat statistike, tablice „govore“, a tekstovi „šapću“. Podaci iz tablice često se mogu preoblikovati u različitu vrstu dijagrama (najčešće stupčasti i kružni) kako bi se čitatelju vizualno „približilo“ podatke (usput, zadovoljstvo je reći da su novi kurikulumi matematike u osnovnoj školi upravo uvrstili dio statistike koji se odnosi na obradu i prikazivanje podataka).

Ovdje će se pozornost pridati trima tablicama koje nitko ne objavljuje, a koje su vrlo interesantne, ne samo u edukativnom, već i informativnom smislu, kao i želji da se argumentirano naglasi opasnost od COVID-a 19 i uspoređuje podatke Hrvatske s podacima zemalja Europske unije, donosi Slobodna Dalmacija.

Istina, nema potrebe s podacima o COVID-u 19 paničariti i plašiti, ali isto tako ni ignorirati poruke Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu i opasnost od ove opake bolesti, kao i važnosti cijepljenja.

Epidemija je iznenadno povećanje slučajeva neke zarazne bolesti u ljudskoj populaciji i određenom prostoru, koji bitno prerasta očekivani broj slučajeva u istoj populaciji. Epidemija je obično prostorno (geografski) ograničena, ali ako se proširi na više zemalja i kontinente i masovno zahvati veliki broj ljudi, nazivamo je pandemijom. Prateći podatke WHO-a (Svjetske zdravstvene organizacije), u tablicama će se predstaviti podaci od 9. srpnja 2021. u 19.17. Uznemirujući su podaci da je u svijetu navedenoga dana bilo 186.655.711 oboljelih od COVID-a 19 i čak 4.031.480 preminulih.

image
tablica covid 1 sd
Slobodna Dalmacija

reba u prvom redu naglasiti da je broj otkrivenih-oboljelih razmjeran broju testiranja; više testiranja, veći broj otkrivenih-oboljelih od koronavirusa.

Pojedini stručnjaci kažu da lažiramo podatke o broju oboljelih, kao i broj mrtvih u odnosu na broj oboljelih, jer nam nije u „interesu“ veći broj testiranja, odnosno otkrivanje oboljelih zbog ekonomskih razloga (turistička sezona) te se pozivaju na izjavu premijera Plenkovića: „Stavite maske i postanite 'ekonomski patrioti'. Cilj nam je pronaći ravnotežu između zaštite zdravlja i funkcioniranja ekonomije i društvenog života. Bitno je da jedno ne ugrozi drugo, ali to ovisi o svakome od nas“. Kao da je zanemarivo da je u Hrvatskoj od korone preminulo 8226 ljudi.

Ove tablice „kost su u grlu“ Stožera i ministra Vilija Beroša. O ovim tablicama nigdje ni riječi u medijskom prostoru, a posebno ne od Stožera.

U ovoj tablici je naznačen u postotku broj oboljelih u odnosu na broj stanovnika. U konkurenciji EU država, bolje rezultate od Hrvatske ima 16 država. Prema tome, ne stoje izjave da smo po broju oboljelih u odnosu na broj stanovnika među najboljima u EU. Hrvatska ima više oboljelih u odnosu na broj stanovnika od prosječnog podatka EU (7,39).

image
tablica covid 2 sd
Slobodna Dalmacija

U ovoj tablici je naznačen u promilima (‰) broj preminulih u EU-u. U odnosu na broj stanovnika Hrvatska ima 2,02 promila preminulih ili 2020 preminulih na milijun stanovnika, što je „malo puno“ s obzirom da smo i u toj konkurenciji država EU-a iznad prosjeka (1,64) ili da čak 19 država ima manje preminulih od Hrvatske na milijun stanovnika.

image
tablica covid 3 sd
Slobodna Dalmacija

ve u svemu, ne bi trebalo ignorirati poruke BUDIMO ODGOVORNI – CIJEPITE SE KAKO BISTE ZAŠTITILI SEBE I DRUGE i poruku znanstvenika: „Ako se nastave ove tendencije širenja COVID-a u raznim modifikacijama u svijetu i Europi, vraća nam se zimski COVID, bolest koja ima teže simptome i veću smrtnost nego što smo imali u siječnju ove godine.

Tek toliko da se zna. Na dan pisanja ovog članka Indija dnevno bilježi 41.475/899, Rusija 25.082/752, Ujedinjeno Kraljevstvo 32.367/34, Indonezija 35.094/826, Južna Afrika 21.610/265, Nizozemska 10.283/1... (broj oboljelih/broj preminulih).

Malo je utješno da je Hrvatska u zadnjih 14 dana imala „samo“ 1161 oboljelog i 30 preminulih jer je u tih 14 dana izvršeno „samo“ 52.430 testiranja ili 3745 testiranja dnevno usprkos savjetima znanstvenika da bi Hrvatska dnevno trebala testirati dvadesetak tisuća stanovnika,piše Slobodna Dalmacija.

18. travanj 2024 13:00