StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetima li kraja ovome?

Novi šok: Trgovci od 1. veljače najavljuju nova poskupljenja. Idući tjedan Vladi šalju najavu preko 40 novih cjenika!

Piše PSD.
4. siječnja 2023. - 14:37

Iako su nam dobro digli živce sa zaokruživanjem cijena u eurima u svoju, a ne u korist kupaca, to nije sve zbog čega ćemo se nervirati. Trgovci, naime, od 1. veljače najavljuju nova poskupljenja.

“Mi se nemamo zbog čega urazumiti. Vladi ćemo idući tjedan dostaviti najavu preko 40 novih cjenika. Do porasta cijena nije došlo dizanjem marži trgovaca nego zbog inflatornih pritisaka, zbog rasta sirovina i energije, zbog porasta troškova proizvodnje, a od 1.2. imamo najavu preko 40 novih cjenika”, izjavio je Martin Evačić, predsjednik Udruge trgovina pri HUP-u u gostovanju na N1 televiziji.  

Kaže kako to „nisu onakva povećanja kakva su bila u prvom valu ali da su ipak povećanja“.

„Vlada i Ministarstvo gospodarstva bi trebali provjeriti naše marže i cjenike koje smo dostavili i zajedno s nama i proizvođačima sjesti i razgovarati o tome tko može izdržati teret novih troškova, a ne da se trgovci prikazuju kao netko tko je dizao cijene, izjavio je.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Evačić podsjeća kako formiranje cijena kreće od polja jer tamo sve započinje. Zatim slijede prehrambena industrija i distributivni lanci pa tek na kraju trgovci.

“Mi smo snizili cijene dijela proizvoda gdje su proizvođači snizili cijene, tipa cijene ulja ili brašna. To se dogodilo kad je opet krenuo izvoz iz Ukrajine. Ne možemo sniziti cijene jednog velikog hrvatskog proizvođača koji je podigao nabavnu cijenu svog brenda za 80 posto. Da nismo kroz uštede u našim sustavima amortizirali određena povećanja cijena, onda bi cijena u prodaji bila još veća. Hrvatska trgovina s 2 postotna poena marže je manja nego je to u EU, navodi. HUP, veli, ne strahuje od prijetnji ministra Davora Filipovića.

“Ne bojim se ako Državni inspektorat uđe u našu firmu. Ponekad nešto nađu, mi platimo jednu ili dvije kazne godišnje. Kad imate toliko zaposlenih i trgovina naravno da dođe do neke pogreške, ali neće naći nikakve velike nepravilnosti. Euro je preračunavao u kune sam sustav, mi cijene tako iskazujemo od rujna. Cijene su od početka 12. mjeseca iste kao što su i danas. Preozbiljne smo svi tvrtke da bismo na zaradi od nekoliko centi i sveukupnoj zaradi od pet tisuća eura ugrozili ukupnu zaradu od nekoliko milijuna eura”, uvjerava predsjednik Udruge trgovina pri HUP-u. Napominje kako trgovački lanci imaju u sustavu preko 30 tisuća artikala.

“Moguće je da se promijenio jedan posto cijena na prijelazu u novu godinu, ali svi od četvrtka aktiviraju nove letke, tv akcije, kataloge i od tad će opet doći do primjene cijena na niže u akcijskim promjenama”, rekao je. Osvrnuo se i na razgovor s ministrom Filipovićem.

image
Bruno Konjevic/Cropix/

„Razgovor s ministrom je bio korektan, rekli smo mu da cijene ne diktiramo samo mi nego dobavni lanac. Kad smo prozvani kao jedini krivci povećanja cijena, stvarno smo bili šokirani. Ponavljamo kao papige, marže nismo dizali, to je podatak koji je provjerljiv u poslovnim knjigama, uvjeren sam da neće naći nikakvih nepravilnosti. Trgovina radi s relativno malim dobitima, neto profitna marža trgovine je oko 2 do 3 posto, dio prerađivačke industrije radi s neto profitnom maržom i preko 25 posto. I ta je industrija u 11. mjesecu prošle godine znatno podigla cijene”.

Dotaknuo i plaćanja u kunama i eurima.

“Mi smo u ovih prvih 15 dana pretvoreni u glavne mjenjačnice u Hrvatskoj i sigurno smo promijenili više eura od svih banaka. Reguliran je blagajnički maksimum unutar svake trgovine, što znači da je predodređena količina novca baš za vraćanje kusura”, rekao je.

image
Davor Pongracic/Cropix
18. travanj 2024 21:21