StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRat u Ukrajini

Novi ruski zapovjednik: ‘Jedan korpus ide na granicu s Finskom‘; Ukrajinci: ‘Obećano nam je 100 Leoparda, ali...‘

Piše Hina, PSD
24. siječnja 2023. - 07:23

Ukrajinski dužnosnik: ‘12 država spremno je donirati 100 Leopard 2 tenkova‘

Neimenovani ukrajinski dužnosnik poručio je za američki ABC News da je 12 zemalja spremno dostaviti ukupno 100 tenkova Leopard 2 Ukrajini pod uvjetom da njemačka vlada da odobrenje za taj transfer.

Taj je dogovor navodno postignut u petak na sastanku država saveznica Ukrajine u američkoj vojnoj bazi u Ramsteinu, (Njemačka).

Od tih zemalja, Poljska i Finska već su javno potvrdile da su spremne poslati tenkove Kijevu, a ukrajinski dužnosnik tvrdi da bi isti potez povukle i Španjolska, Njemačka i Danska.

Gerasimov: ‘Ruska vojna reforma odgovor je na širenje NATO-a i Ukrajinu‘

Nova ruska vojna reforma odgovor je na mogućnost širenja NATO-a i "kolektivnom Zapadu" na korištenje Ukrajine u hibridnom ratu protiv Rusije, rekao je novoimenovani načelnik glavnog stožera ruske vojske Valerij Gerasimov u prvom javnom obraćanju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je sredinom siječnja odobrio vojnu reformu i ona se može prilagođavati tako da bude odgovor na prijetnje ruskoj sigurnosti, rekao je Gerasimov za portal Argumeti i Fakti.

"Danas te prijetnje uključuju želju Sjevernoatlantskog saveza da se proširi na Finsku i Švedsku, kao i korištenje Ukrajine kao sredstva za vođenje hibridnog rata protiv naše zemlje", rekao je Gerasimov, koji je imenovan 11. siječnja.

Finska i Švedska prošle su godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Po novom vojnom planu Moskve, jedan korpus bit će poslan u Kareliju, republiku na sjeverozapadu Rusije koja graniči s Finskom, uspostavljaju se dva vojna distrikta, Moskva i Lenjingrad, koji su postojali prije nego što su 2010. spojeni i postali dio Zapadnoga vojnog distrikta, a u Ukrajinu će se poslati još tri motorizirane divizije, koje će biti dio kombiniranih vojnih formacija u regijama Herson i Zaporižje.

"Glavni je cilj osigurati zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje", rekao je Gerasimov i dodao da moderna Rusija nikad nije svjedočila takvom "intenzitetu vojnih neprijateljstava", što je prisiljava da provodi ofenzivne operacije kako bi stabilizirala situaciju.

"Naša zemlja i njezine oružane snage danas djeluju protiv cijeloga kolektiva Zapada", rekao je.

U 11 mjeseci otkako je napala Ukrajinu, Rusija je mijenjala svoju retoriku o ratu od operacije do "denacifikacije" i "demilitarizacije" susjedne zemlje pa sve do prikazivanja rata kao obrane od agresivnog Zapada.

Kijev i zapadni saveznici kažu da je riječ o neizazvanom činu agresije, a Zapad šalje sve više teškog naoružanja u Ukrajinu kako bi joj pomogao da se odupre ruskim snagama.

Gerasimov i ministarstvo obrane bili su suočeni sa snažnim kritikama zbog nekoliko neuspjeha na bojištu i neuspjeha Moskve da osigura pobjedu u ratu za koji je Kremlj očekivao da će kratko trajati.

Priznao je i probleme s mobilizacijom prošle jeseni. "Sustav mobilizacije u našoj zemlji nije bio u potpunosti prilagođen novim modernim ekonomskim odnosima", rekao je Gerasimov i dodao da je "morao sve popravljati u hodu".

Ukrajina najavljuje smjene zbog optužbi za primanje mita

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je smjene na višim i nižim razinama, potez koji je uslijedio nakon najozbiljnijih optužbi za primanje mita otkako je prije godinu dana počela ruska invazija.

Antikorupcijska policija priopćila je u nedjelju da su uhitili zamjenika ministra za infrastrukturu zbog sumnje da je primio 400.000 dolara mita za uvoz generatora u rujnu prošle godine, što je ministar opovrgnuo.

Osim toga, druga istraga koju su provele novine optužuje ministarstvo obrane da je preplatilo dobavljača hrane za vojnike. Dobavljač je priopćio da je došlo do tehničke pogreške te da nije isplaćen nikakav novac.

"Već postoje odluke o smjenama - neke će se dogoditi danas, neke sutra - koje se odnose na dužnosnike na različitim razinama u ministarstvima i drugim vladinim strukturama, kao i na regionalnoj razini i u provedbi zakona", rekao je Zelenski u video poruci.

Među njegovim planovima su pojačavanje nadzora nad putovanjima u inozemstvo za službene potrebe. Nekoliko ukrajinskih medija izvijestilo je da bi ministri i viši dužnosnici mogli biti odmah razriješeni.

Zbog korupcijskoga skandala mogao bi splasnuti entuzijazam Zapada prema njegovoj vladi u trenutku kad se europske zemlje prepiru o slanju u Ukrajinu tenkova Leopard 2 proizvedenih u Njemačkoj.

Ukrajina kaže da su joj ti tenkovi potrebni kako bi se probila kroz ruske linije i vratila teritorij.

Vjeruje se da i Ukrajina i Rusija planiraju ofenzive u proljeće kako bi se maknule s mrtve točke u ratu u istočnoj i južnoj Ukrajini, dok se približava godišnjica početka ruske invazije.

Njemačka, koja mora odobriti ponovnih izvoz Leoparda, bila je suzdržana bojeći se da bi to moglo potaknuti Moskvu na eskalaciju. Ali pod snažnim pritiskom partnera, Berlin je rekao da je voljan brzo djelovati postigne li se konsenzus među saveznicima.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price na brifingu za novinare u ponedjeljak je izbjegavao pitanja o njemačkoj zabrinutosti zbog slanja tenkova i o tome hoće li SAD poduprijeti druge zemlje u slanju Leoparda bez njemačke dozvole.

Kremlj je komentirao da razilaženja u Europi o tome hoće li slati tenkove Kijevu pokazuje da postoji sve "veća nervoza" unutar NATO saveza.

19. travanj 2024 13:32