StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRazvlačenje snaga

Novi napadi na ruske pogranične regije tjeraju Moskvu na jačanje tamošnje obrane. A to slabi ruske crte u Ukrajini

Piše DAVOR KRILE/sd
2. lipnja 2023. - 15:25

    Ruski vojni zapovjednici suočili su se s akutnom dilemom, jer su državna područja uz ukrajinsku granicu napadnuta po drugi put u samo 10 dana. 

    Nakon što su ruske antiputinovske milicije prošloga tjedna po prvi put prešle graničnu crtu i upale u rusku regiju Belgorod, jučer je Legija Slobodna Rusija objavila kako je zajedno s Ruskim dobrovoljačkim korpusom iznova prešla na tlo Ruske Federacije, u pogranični grad Šebekino, piše Slobodna Dalmacija.

    Ruske vlasti su također objavile kako su odbile pokušaj upada duž svoje granice. Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov potvrdio je kako je granatirano nekoliko ruskih okruga i da je, među ostalim, zapaljena spavaonica. Granatiranje je potaknulo djelomičnu evakuaciju civila s tog područja.           

image

Po drugi put napadnuta je Belgordska regija

Olga Maltseva/Afp

      Ministarstvo obrane Ruske Federacije je izdalo priopćenje po kojem su postrojbe ruske vojske, graničari i FSB odbili prvi napad oko tri sata u noći i spriječili dvije neprijateljske jedinice s vozilima i tenkovima da prijeđu granicu blizu Novaje Tavolžanke i Šebekina. Više od 30 ukrajinskih boraca je ubijeno i uništena su četiri oklopna vozila, objavilo je rusko ministarstvo, no ovi navodi nisu potvrđeni. Kremlj je priopćio da je čelnik lokalne uprave Šebekina odlikovan Ordenom za hrabrost, jednom od najvećih ruskih počasti.

       Ruski dobrovoljački korpus, ekstremno desna paravojna skupina etničkih Rusa koja podržava Ukrajinu, objavila je također da se bori na ruskom teritoriju i da su napredovali do predgrađa Šebekina. RVC je objavio snimke svojih boraca kako pucaju iz oružja, kao i fotografije naoružanih vojnika unutar zgrade. Britansko ministarstvo obrane je na temelju svojih informacija potvrdilo da su u četvrtak ujutro partizanske skupine napale Belgorodsku regiju, te da je nečim što je izgledalo kao bezposadna letjelica pogođen i sam grad Belgorod.

image

Slava ruskoj vojsci na ulicama Belgoroda

Olga Maltseva/Afp

      Uoči očekivane ukrajinske protuofenzive, Rusija je posljednjih dana postala učestalom metom neočekivanih napada, što uključuje i partizanske upade preko granice i zadnji napad dronovima na Moskvu. Ukrajina uporno tvrdi da upadi na ruski teritorij nemaju nikakve veze s njezinom vojskom i da ih izvode isključivo ruski dobrovoljci, protivnici režima Vladimira Putina.

    Ruski zapovjednici sada se suočavaju s akutnom dilemom hoće li ojačati obranu u ruskim pograničnim regijama ili će ipak pojačati svoje trenutne obrambene linije u okupiranoj Ukrajini, zaključuju britanski obavještajci u svojoj zadnjoj analitičkoj procjeni. Čini se da je ruski vojni vrh već morao pribjeći djelomičnom ojačavanju vatrene moći na vlastitom teritoriju, jer je u obrani od zadnjeg pokušaja upada diverzantskih skupina koristila jurišne helikoptere i teški termobarički raketni bacač TOS-1A.

19. travanj 2024 23:48