StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZAOŠTRAVAJU SE ODNOSI

Nove provokacije: Sjeverna Koreja ispalila 80 projektila, u zraku na granici 180 Kimovih aviona! Južna Koreja ‘digla‘ borbene zrakoplove

Piše hina
4. studenog 2022. - 09:49

Sjeverna Koreja ispalila je oko 80 topničkih projektila na pomorsku graničnu zonu tijekom noći, priopćila je Južna Koreja u petak, dok su ministri obrane Južne Koreje i SAD-a obećali da će pokazati odlučnost suočeni s raketnim testovima Sjevera.

Sjeverna Koreja ispalila je više projektila u more u četvrtak, uključujući mogući neuspjeli interkontinentalni balistički projektil (ICBM), što je navelo Sjedinjene Države i Južnu Koreju da produže zračne vježbe koje su razljutile Pjongjang.

Južnokorejska vojska priopćila je, malo prije ponoći u četvrtak, da je zabilježila više od 80 topničkih projektila koje je Sjeverna Koreja ispalila u more, što je ocijenila kršenjem međukorejskog sporazuma iz 2018.

Južna Koreja izdala je upozorenje Pjongjangu zbog projektila, navodi se u priopćenju južnokorejskog ministarstva obrane.

Na sastanku u Washingtonu, američki ministar obrane Lloyd Austin i južnokorejski ministar obrane Lee Jong-sup obećali su tražiti nove mjere za demonstraciju "odlučnosti i sposobnosti" saveza nakon opetovanih sjevernokorejskih provokacija, navodi se u zajedničkom priopćenju.

Napetosti rastu na Korejskom poluotoku jer je Pjongjang izveo rekordan broj lansiranja projektila ove godine, uključujući najmanje 23 samo u srijedu i lansiranje interkontinentalnih balističkih projektila u četvrtak.

Visoki dužnosnik američke administracije rekao je u četvrtak da nije jasno kada bi Sjeverna Koreja mogla provesti testiranje nuklearnog oružja, iako Washington od svibnja govori da se Sjeverna Koreja sprema nastaviti s nuklearnim testiranjem prvi put od 2017.

Sjedinjene Američke Države vjeruju da Kina i Rusija imaju dovoljno utjecaja kako bi odgovorili Sjevernu Koreju od testiranja nuklearne bombe, rekao je dužnosnik za Reuters.

Južna Koreja digla avione nakon što je otkrila 180 sjevernokorejskih ratnih letjelica

Vojska Južne Koreje priopćila je da je podigla u zrak borbene zrakoplove nakon što je otkrila oko 180 sjevernokorejskih ratnih zrakoplova koji su letjeli sjeverno od vojne granice u petak više od četiri sata.

Sjevernokorejski zrakoplovi letjeli su sjeverno od takozvane taktičke linije, povučene 20 kilometara sjeverno od linije vojnog razgraničenja (MDL), objavila je vojska Južne Koreje u priopćenju.

Južna Koreja je kao odgovor na to digla 80 zrakoplova, uključujući stealth lovce F-35A. Oko 240 zrakoplova koji sudjeluju u zračnim vježbama Vigilant Storm sa Sjedinjenim Državama nastavilo je s vježbama, priopćila je vojska.

Deset sjevernokorejskih ratnih zrakoplova izvelo je slične manevre prošlog mjeseca, što je natjeralo Južnu Koreju da digne avione.

Manevri su uslijedili nakon što je Sjeverna Koreja preko noći ispalila više od 80 topničkih projektila u more, te lansiranja više projektila u more u četvrtak, uključujući mogući neuspjeli interkontinentalni balistički projektil (ICBM).

Lansiranja su potaknula Sjedinjene Države i Južnu Koreju da produže zračne vježbe, što je razbjesnilo Pjongjang.

20. travanj 2024 04:28