StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘Prljave bombe‘

Nova prijetnja Moskve: ‘Ako Leopardi budu koristili municiju s radioaktivnim materijalom, vratit ćemo istom mjerom‘

Piše Anita Belak-Krile/sd
25. siječnja 2023. - 17:17

Ruski diplomat Konstantin Gavrilov koji je šef Putinove delegacije na pregovorima u Beču o vojnoj sigurnosti i kontroli naoružanja zaprijetio je da će, ako Ukrajina podnese zahtjev za korištenje projektila na njemačkim tenkovima Leopard 2 s uranskom komponentom, Ruska Federacija to tretirati kao uporabu "prljave" nuklearne bombe, piše Slobodna Dalmacija.

„Prljava bomba“ sastoji se od eksploziva koji je okružen radioaktivnim materijalom. Pri eksploziji se radioaktivni materijal raspršen u sitne čestice rasipa po velikoj površini i kontaminira je.

"Upozoravamo zapadne sponzore kijevskog vojnog stroja da potiču nuklearne provokacije i ucjene. Znamo da su tenk Leopard 2, kao i borbena vozila pješaštva Bradley i Marder, naoružani oklopnim projektilima s uranovom jezgrom. Njihovi uporaba dovodi do kontaminacije područja, što se već dogodilo u Jugoslaviji i Iraku. To ćemo smatrati uporabom prljavih nuklearnih bombi protiv Rusije sa svim posljedicama koje iz toga proizlaze", rekao je Gavrilov što znači da će odgovoriti na isti način.

Tvrdi da su zapadne zemlje prisilile Njemačku da donese odluku o prebacivanju Leoparda u Ukrajinu.

„Prvo su saveznici zaprijetili Berlinu međunarodnom izolacijom i tada je, nitko drugi nego osobno predstavnik američkog State Departmenta Ned Price najavio "skoru vijest" o slanju njemačke "zvijeri" prema Kijevu. Tako se kuje transatlantska "solidarnost". Berlin je  izabrao da njemački tenkovi s križevima na oklopu ponovno napadnu ruske vojnike - kazao je Gavrilov.

Putinov trbuhozborac Vladimir Solovjov pak opisao je njemačke čelnike kao "nacistički ološ".

"Mislim da je vrijeme da pošaljemo jasnu, odlučnu poruku da Njemačku smatramo stranom u sukobu i da će nas pojava njemačkih tenkova u Ukrajini definitivno dovesti do toga da njemački teritorij i vojne baze počnemo smatrati legitimnim metama", poručio je Putinov propagandist.

Solovjov je opisao novoimenovanog njemačkog ministra obrane Borisa Pistoriusa kao "kretena koji je doveo Njemačku do toga da završi kao zona izravnog uništenja", a kritike je uputio i njemačkom kancelaru Olafu Scholzu. "Mi smo agresori? Osam godina vi ku*vini sinovi njegujete nacistički ukrajinski režim. Osam godina ubijate narod Donbasa", nije skrivao bijes Solovjov koji je pozvao Rusiju da izvrši udare na Njemačku kako bi Nijemci "znali kakve su nove nacističke vođe odgojili i doveli na vlast". 

19. travanj 2024 22:57