StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetneće im biti lako

Nova pravila za polaganje državne mature: tko nacrta cvjetiće, križiće ili napiše psovku, poništit će mu se ispit. Uvodi se i stroža kontrola pristupnika, evo o čemu se radi

Piše Marijana Cvrtila
10. studenog 2022. - 13:27

Maturanti koji ove godine iziđu na ispite državne mature imat će točno propisano koji su to “neprimjereni znakovi i sadržaji” koje neće smjeti ispisivati po testovima državne mature, jer na taj način riskiraju poništenje dijela ili cijelog ispita, piše Slobodna.

Iako su se i dosad na taj način kažnjavali oni koji su po testovima ispisivali kojekakve “žvrljotine”, od “nevinijih” crteža cvjetića i srca do ozbiljnijih, neukusnih psovki namijenjenih onima koji će čitati ispite, kukastih križeva ili različitih primjera govora mržnje, Pravilnik o polaganju državne mature nije decidirano navodio primjere “neprimjerenih znakova i sadržaja” koji se sankcioniraju. Ubuduće će biti jasnije definirano koji su to sadržaji zbog kojih pristupnicima prijeti poništenje ispita.

Bez imena i prezimena

Iako je na ljetnom roku državne mature dosta prašine podigao slučaj maturantice koja se na esej iz hrvatskog jezika potpisala punim imenom i prezimenom, što je zabranjeno Pravilnikom pa joj je cjelokupan ispit iz tog predmeta poništen - to se pravilo ipak neće mijenjati. Radi zadržavanja tajnosti identiteta pristupnika i dalje će biti zabranjeno potpisivanje punim imenom i prezimenom na test, kao i obveza dežurnog nastavnika da učeniku prije pisanja ispita na licu mjesta čita upute za provedbu svakog pojedinog ispita i upozori na pravila. Međutim, s obzirom na to da se to pravilo učestalo krši na maturi, a samo u ljetnom roku ove godine 24 pristupnika potpisala su se punim identitetom na test, više će se raditi na prevenciji takvih pojava i pojačanim upozorenjima.

To su neka od pravila državne mature koja se, kako neslužbeno doznajemo, razmatraju unutar izmjena postojećeg Pravilnika o polaganju državne mature koje priprema Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), središnja ustanova za organizaciju i provedbu državne mature. Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO-a, nije želio govoriti o konkretnim rješenjima, ali je potvrdio kako bi se novi prijedlozi izmjena Pravilnika trebali do kraja mjeseca predstaviti članovima Upravnog vijeća NCVVO-a te potom biti upućeni na odobravanje Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO).

- Tumačenje i donošenje Pravilnika u ingerenciji je Ministarstva znanosti i obrazovanja. U ovom trenutku izmjene Pravilnika u pripremi su za Upravno vijeće koje treba dati svoje mišljenje, a potom prijedloge šaljemo Ministarstvu. U svakom slučaju intencija je da poboljšamo i još bolje definiramo pojedine odredbe, među kojima i neprimjerena ponašanja na ispitima državne mature te ih svedemo na najmanju moguću mjeru - kaže.

- Nakon što smo ove godine na ljetnom roku imali 24 pristupnika koja su se potpisala punim imenom i prezimenom, i nakon što se o tome puno govorilo u javnosti, dogodilo se da je na jesenskom roku još sedam učenika na isti način otkrilo svoj identitet. Ne mogu vjerovati da netko to piše namjerno, to je neobjašnjivo - prenosi Filipović, dodajući kako se to nerijetko događa ne na izbornim, nego i na obveznim predmetima zbog kojih se pada matura.

Neslužbeno smo također doznali da se, radi postizanja što objektivnijih rezultata mature, razmišlja o uvođenju takozvanog kombiniranog modela dežuranja na ispitima mature, to jest da bi ubuduće na ispitima zajedno mogli dežurati nastavnici matične te neke druge, susjedne škole, što bi bio neki oblik kontrolnog nadzora.

Vinko Filipović kaže kako to trenutačno priječi zakon, to jest u ovom trenutku ne postoji zakonska osnova da ravnatelj jedne škole može uputiti “svog” nastavnika u drugu školu, pa je bitan preduvjet za to izmjena postojećeg zakona.

Kombinirano dežurstvo

- To, naravno, ne ovisi o nama. Sada je situacija da na ispitima mature dežuraju nastavnici iste škole, a ideja je da idemo na kombiniranu varijantu. To ne znači da će, recimo, nastavnik iz Splita biti upućen u školu na Visu, ali u urbanim sredinama gdje imamo više srednjih škola tako nešto bilo bi moguće - kaže Vinko Filipović o ovoj ideji za koju još nije posve sigurno može li proći ove godine. Podsjetimo, iz MZO-a su ovih dana najavili kako je donošenje novog Zakona o odgoju i obrazovanju odgođeno za drugi kvartal 2023. godine.

Promjena koja, pak, ne zahtijeva zakonske izmjene je ona – o kojoj se također razmišlja – da se ubuduće oni predmeti za koje se javi vrlo mali broj kandidata, osobito ako je riječ o jesenskom roku mature, ne pišu u svakoj od škola koju pohađaju ti učenici, nego u jednoj školi u istom gradu. Nešto slično imao je, primjerice, grad Varaždin prije korone. Dakle, uvjetno rečeno, ako se mali broj kandidata javi za polaganje ispita etike u gradu Splitu, za sve učenike iz različitih škola u gradu polaganje tog ispita bilo bi organizirano na jednome mjestu, u jednoj školi ili ustanovi gdje za to ima mogućnosti.

- To je više pitanje organizacijske naravi, odnosno to je moguće provesti ovisno o dogovoru s ravnateljima i bez zakonskih izmjena. Kako to ipak zahtijeva organizacijske pripreme, možda bi bilo lakše izvesti to tijekom jesenskog roka državne mature - kratko je ovu mogućnost komentirao Filipović.

Organizacijske promjene

Mogućnost da se ispiti s manjim brojem pristupnika pišu u jednoj školi, čini se, bila bi prihvatljiva i nastavnicima.

- Danas imate besmislicu da se jedan učenik iz jedne škole prijavi za polaganje, na primjer, izbornog ispita iz biologije. Zbog tog jednog učenika dežuraju dva nastavnika u učionici i jedan ispred učionice, a istu situaciju imate i u drugoj školi u gradu. Tako se dogodi da zbog dva učenika angažirate na dežurstvu šest nastavnika. Ne vidim logike, osobito kada znamo da se ti ispiti pišu u isto vrijeme u cijeloj zemlji - kaže riječka profesorica Tamara Šoić, iz nastavničke grupe “45 minuta”.

Tko ne dobije prolaznu ocjenu iz eseja ili preda prazan list, pada cijeli ispit iz hrvatskog

Nevezano za nova pravila koja se tek pripremaju, ovogodišnji maturanti koji će maturu polagati 2023. godine već su upoznati da ih na maturi iz hrvatskog jezika, podsjetimo, čeka jedna od najvažnijih promjena. Tako će se prvi put pisati jedinstveni ispit iz toga obveznog predmeta, to jest ukida se A viša i B osnovna razina ispita iz hrvatskog jezika, a vraća se i bodovni prag prolaznosti iz eseja. Drugim riječima, tko ne dobije prolaznu ocjenu iz eseja ili preda prazan list, pada cijeli ispit iz hrvatskog. Također, iako će se polagati jedinstveni ispit, uz zadatke zatvorenog tipa (iz književnosti, čitanja književnoga i neknjiževnog teksta) uvodi se i cjelina ‘sažetak’, a zadatak pisanja toga sažetka izgledat će tako da će učenicima biti zadan neknjiževni tekst koji će biti potrebno sažeti prema zadanim smjernicama.

25. travanj 2024 04:24