StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRVI NACRT COVID-SANKCIJA

Nošenje maski kontrolirat će policija, na licu mjesta će i izdavati kazne: ‘One neće biti male!‘

Piše Ivana Krnić, Goran Penić/JL
28. studenog 2020. - 08:11
Nošenje maske za lice kao protuepidemijska mjera više neće biti prepušteno savjesti i dobroj volji građana. Iako je maska na početku bila tek preporuka, a poslije već neko vrijeme i obveza, pojedincima koji se nisu pridržavali odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite zapravo se moglo samo dati usmeno upozorenje jer sankcija nema, piše Jutarnji list.

U sklopu paketa restriktivnijih mjera premijer Plenković najavio je uvođenje kazni za takve prekršitelje, ali da bi se mogle odrediti kazne, a potom i naplaćivati, nužno je izmijeniti Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Kako bi se što prije stvorio zakonski okvir, već u petak sastalo se povjerenstvo koje bi do ponedjeljka trebalo napraviti nacrt. Kako doznajemo, radi se na tome da dokument bude spreman za sljedeću sjednicu Vlade, u četvrtak, a nakon toga po hitnom postupku ide na izglasavanje u Sabor.

Sugestije policije
Što se tiče same visine kazne, od sudionika povjerenstva doznajemo da nije određena, ali trebala bi biti u skladu sa srodnim europskim zemljama.
- U cilju nam je da prikupimo sve relevantne podatke drugih zemalja te na osnovi toga odlučimo. Novčana kazna trebala bi biti u skladu s našim standardom, no, ipak, sigurno neće biti mala jer onda ne bi imalo smisla i ne bi se postigao cilj, a to je prvenstveno smanjenje broja oboljelih, uz jednu od najvažnijih mjera, a to je pravilno nošenje maske, kaže jedan član povjerenstva.

Također doznajemo da slušaju i sugestije policije koja je uključena u povjerenstvo jer imaju najviše iskustva s prekršajnim kaznama. Plan je i mandatno kažnjavanje, odnosno slično kao s prometnim prekršajima. To znači da se kazna izdaje na licu mjesta, a prekršitelj ima pravo platiti odmah pola cijene ili kasnije punu kaznu.

Što se tiče samog povjerenstva, riječ je o desetak osoba koje dolaze iz Ministarstva zdravstva, koji su i nositelji ovog zakona, HZJZ-a, policije, Stožera civilne zaštite i Inspektorata. Uglavnom je riječ o pravnoj struci, ali uključena je i zdravstvena struka, epidemiolog.

- Budući da je riječ o hitnom postupku, zadali smo si dva-tri dana da dovršimo dokument i da se napravi nacrt. Očekujemo da će u ponedjeljak dokument biti spreman - rekao nam je član povjerenstva o izmjeni zakona.
Postojeći zakon predviđa novčane kazne za fizičke osobe u nekoliko slučajeva. One iznose od osam do 15 tisuća kuna, i to ako se osoba ne pridržava sigurnosne mjere, odnosno izolacije ili samoizolacije u vlastitom domu ili nekom drugom odgovarajućem prostoru, ili ako se osoba ne pridržava sigurnosne mjere karantene. Fizička osoba može biti kažnjena i ako ne prijavi zaraznu bolest.

Dakle, ako je netko pozitivan na covid-19 i to ne prijavi, dobit će kaznu. U ovaj zakon ugrađena je i kazna od dvije tisuće kuna za roditelje koji ne cijepe djecu protiv zaraznih bolesti, stoga preostaje vidjeti hoće li biti novih izmjena kada dođe cjepivo protiv novog koronavirusa.

Manjina stvara problem
Da su kazne u pripremi, potvrdio je i ministar unutarnjih poslova te šef Nacionalnog stožera Davor Božinović. - Što se tiče izmjene zakona, danas je sastanak radne skupine za izmjenu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti s jednom temom, a to je kažnjavanje. Htjeli smo to izbjeći, velik dio građana je to prihvatio, ali zbog manjine koja stvara problem vjerojatno ćemo uskoro promijeniti taj dio zakona.

O kaznama se raspravlja, sigurno će to biti malo strože kazne koje bi, po mom sudu, trebale biti mandatne, tj. da se izriču na licu mjesta. Sankcija će biti, ali sad ne mogu biti konkretan pa da me onda radna skupina sutra demantira. O izmjeni zakona odluku donosi Hrvatski sabor - izjavio je Božinović.

Dodao je kako Stožer već devet mjeseci nastoji javnosti objasniti da prihvate najjednostavnije mjere. Sličnog je stava bio i sam premijer koji je rekao kako su izbjegavali kazne, ali se mora napraviti nešto zbog odgovornih, pri čemu je spomenuo liječnike koji riskiraju svoje zdravlje i život za druge, piše Jutarnji list.

Kazne za kršenje mjera u Europi od 250 do 1000 eura
Kad je Europu zahvatio prvi val covida-19, većina je poštovala lockdown i restrikcije, uglavnom zbog straha od nepoznatog virusa. Sada dok je drugi val preplavio Stari kontinent, građanska poslušnost je oslabjela. Zbog toga vlade oštrije reagiraju.
Belgija je rekla da više neće izdavati upozorenja, već će odmah početi kažnjavati s 250 eura. Italija je povisila kazne za nenošenje maski na javnim prostorima s 400 na 1000 eura. U Francuskoj je početna kazna 135 eura, a oni koji opetovano krše ovu mjeru platit će i do 3750 eura.  (I. Badanjak)

Iznos kazni po državama
Velika Britanija
850 kuna, udvostručuje se ako se ponovi prekršaj sve do 27.000 kuna. Između lipnja i rujna izrečeno je 89 novčanih kazni
Italija
od 3000 do   7500 kuna
Bosna i Hercegovina
385 kuna, u Sarajevu 2000 kuna
Mađarska
160 kuna u Budimpešti
Austrija
375 kuna
Francuska
1000 kuna
Srbija
320 kuna
Njemačka
375 kuna
Češka
do 2800 kuna
23. travanj 2024 23:22