StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSJEDNICA VLADE|

NIŠTA OD UBLAŽAVANJA MJERA Plenković najavio: ako se do kraja lipnja ne cijepi 50 posto stanovništva, nema olakšanja...

Piše DV
10. lipnja 2021. - 12:51
Zagreb, 020621. NSK, Hrvatske bratske zajednice 4. 61. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na fotografiji: Andrej PlenkovicDamjan Tadic/Cropix

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na aktualne teme. Vezano uz epidemiološku situaciju, kazao je da se pozitivan trend nastavlja, donosi Jutarnji.

Tjedni prosjek pao je na 198 i 11 puta je manji nego prije sedam tjedana. Vratili smo se na 18. kolovoza lani. Broj hospitaliziranih i onih na respiratoru je pao na razinu iz sredine listopada - kazao je i pripisao dobre brojke cijepljenju i pridržavanju mjera.

- no primjećujemo da se ritam cijepljenja u posljednje vrijeme usporio zbog smanjenog interesa imamo 40,8 posto cijepljenih odraslih prvom dozom. Stoga apeliram na sve da još potaknemo sve sugrađane da se cijepe jer je to jedini način da se vratimo u normalni život i ukinemo preostale mjere Statistika je neumoljiva, na 45 potvrđenih slučajeva jedna osoba će preminuti u roku od dva tjedna. To je ogroman rizik - kazao je Plenković.

Cijepljenje je neusporedivo manji rizik, puno je ljudi umrlo, apeliram da budemo odgovorni, nemojmo dozvoliti da zemlje koje su bile manje uspješne u borbi protiv covida budu uspješnije zbog cijepljenja. Govorimo i o gospodarstvu, štitimo radna mjesta, primanja, svoju slobodu i pravo na normalan život. Bitno je da do kraja lipnja ostvarimo plan od 50 posto cijepljenih kako bi smo mogli ublažiti mjere.. Inače ćemo u rizik staviti uspjeh turističke sezone i to potencijalno znači dodatan gubitak za hrvatsko gospodarstvo. Nemamo taj luksuz, potresi su nas koštali kao četiri pandemije. To su specifične okolnosti. Bitno nam je da se gospodarstvo oporavi. Ovo je ispit zrelosti cijelog društva, apeliram na mlade, vjerujte u znanost i cijepite se.

20. travanj 2024 06:05