StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPROJEKT EDWARD- EUROPSKI DAN BEZ POGINULIH U PROMETU

Niko Pulić potpisao Svečanu prisegu za sigurnost prometa

26. rujna 2019. - 14:45
Danas se širom Europe obilježava završni dan projekta EDWARD 2019. odnosno „Europski dan bez poginulih u prometu“. Projekt već četvrtu godinu za redom organizira Europska mreža prometne policije (TISPOL), a podržavaju ga svih 30 članica Europske mreže prometne policije kao  i veliki broj poznatih organizacija i njihovih čelnika.

-Dugoročni cilj ovog europskog projekta je smanjivanje broja poginulih i teško ozlijeđenih na cestama u svijetu kao i senzibilizacija svih sudionika u prometu na promjenu ponašanja i stavova. Svrha projekta je da sudionici u prometu kritički promisle - barem na kratko – o svakodnevnim rizicima s kojima se suočavaju te s kojima izlažu i ostale sudionike u prometu. U odnosu na prošlu godinu kada je na području naše županije odnosno PU dubrovačko- neretvanske bilo 13 poginulih, u istom razdoblju ove godine bilježimo 10 poginulih ili 23 posto manje te 5 posto manje ukupnog broja nesreća. Stanje je bolje, ali bit će dobro tek kada poginulih i teško ozlijeđenih uopće ne bude. Vjerujemo da će dugoročnom ciilju doprinjeti i novi, 1. kolovoza ove godine doneseni Zakon o sigurnosti prometa na cestama te nove, osjetno veće kazne koje su njime propisane- rekao nam je voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU dubrovačko- neretvanske Mato Bender.

Simbol projekta je nula (0), što govori o krajnjem cilju: ni jedan poginuli niti teško ozlijeđeni sudionik u prometu, a potporu ovom hvalevrijednom projektu dao je i naš proslavljeni višestruki hrvatski pobjednik i uzastopni trostruki europski prvak na brdskim trkama Niko Pulić:

-Non- stop sam na cesti i do sada sam prešao više od 6 milijuna kilometara, što znači da pređem 150- 180 tisuća kilometara godišnje. Naravno da mi je cilj da bude što manje nastradalih i da svojim angažmanom potaknem ljude na oprez. Pokojni otac mi je rekao "Sinko, ako ćeš se baviti ovim poslom i držati volan u rukama, zapamti da si jednom nogom u grobu, a drugom u zatvoru". Znači: oprez, oprez, oprez!!! To je i moja poruka svim sudionicima u prometu. Stalno sam na cesti i mogu reći kako se u posljednje četiri godine mnogo toga promijenilo. Kultura i ponašanje u prometu su mnogo bolji, više se ne može vidjeti motociklist bez kacige, a prije je bilo obrnuto. No, u gužvama i na ovakvim prometnicama kakve imamo, neke je stvari nemoguće izbjeći. Stoga je oprez nužan i rezultat neće izostati- poručio je Niko Pulić koji je pred novinarima potpisao i Svečanu prisegu za sigurnost prometa.

Navedenom se prisegom Pulić, kao i brojni novinari koji su nazočili ovoj tematskoj konferenciji za medije i potpisom te prisege slijedili njegov primjer, obvezao da će podsjetiti obitelj, prijatelje i kolege na povećanu pažnju na prometnicama, voziti najsigurnije što može, biti posebno oprezan i pažljiv prema pješacima, voziti dozvoljenom i prilagođenom brzinom, redovito provjeravati gume i stanje svoga motornog vozila, da neće voziti nakon konzumiranja alkohola ili lijekova koji mogu utjecati na sigurnost prometa, da će biti koncentriran na sigurnost prometa, uvijek koristiti sigurnosni pojas i truditi se biti primjer svim sudionicima u prometu.
20. travanj 2024 18:17