StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTOČAN IZRAČUN

Netko uporno širi laž da izbjeglice iz Ukrajine u Hrvatskoj dobivaju 4500 kuna, plaćeni smještaj i režije. Evo što je istina

Piše dv
19. rujna 2022. - 20:00

Facebookom se širi netočna tvrdnja da su hrvatske vlasti osigurale izbjeglicama iz Ukrajine plaćeni smještaj, režije i 4500 kuna mjesečno, prenosi Slobodna Dalmacija.

"Ukrajinske izbjeglice u Hrvatskoj primaju 4500 kuna, plaćeni smještaj i režije, umirovljenici sa 40 godina staža primaju 2600 kuna, a napušteni branitelji 0 kuna", glasi objava na jednom Facebook profilu od 12. rujna, koja je podijeljena 195 puta. Identična ili slična objava može se vidjeti i na drugim korisničkim profilima na Facebooku i Instagramu, navodi Faktograf.

Međutim, nije točno da izbjeglice iz Ukrajine imaju sve navedene privilegije. To se vrlo lako može provjeriti na stranici "Hrvatska za Ukrajinu", koju je pokrenulo Ministarstvo unutarnjih poslova.

Na toj stranici mogu se pronaći razne informacije namijenjene ukrajinskim izbjeglicama, kao i sve relevantne odluke koje se odnose na pomoć koju im je hrvatska odlučila pružiti.

Na toj se stranici tako može doznati da je Ukrajincima omogućen slobodan pristup tržištu rada u Hrvatskoj, dok im država sufinancira troškove stambenog zbrinjavanja.

Vlada RH je, naime, još u ožujku 2022. donijela odluku kojom se izbjeglicama iz Ukrajine troškovi smještaja sufinanciraju u maksimalnom iznosu od 3600 kuna mjesečno. Naglašavamo da je to maksimalni iznos, a ne iznos koji dobivaju svi koji su iz Ukrajine zbog rata izbjegli u Hrvatsku.

U odluci Vlade može se doznati da je maksimalna subvencija za samce 50 kuna po danu (dakle maksimalnih 1550 kuna mjesečno), dok se subvencija za obitelji izračunava po sljedećoj formuli: 40 kuna po danu za prvog člana, 30 kuna po danu za drugog člana, 20 kuna po danu za trećeg člana i 10 kuna po danu za četvrtog i svakog idućeg člana.

Na stranici "Hrvatska za Ukrajinu" može se doznati i da su u 13 županija provođeni javni natječaji za nabavku usluga prehrane i smještaja izbjeglica iz Ukrajine, uz informaciju o kumulativnim troškovima i broju korisnika usluge.

Mirovine i branitelji

Dakle, tvrdnja da hrvatska država ukrajinskim izbjeglicama plaća stanarinu i režije te im još daje 4500 kuna mjesečno nije točna. Točna informacija glasi da izbjeglice iz Ukrajine, temeljem odluka Vlade RH i Europske unije, u Hrvatskoj imaju pravo na sufinanciranje stambenog prostora u iznosu do 3600 kuna mjesečno te im je otvoren pristup hrvatskom tržištu rada.

Što se tiče ostalih navoda iz citirane objave na Facebooku, oni su također uglavnom netočni. U Hrvatskoj najniža mirovina za jednu godinu staža iznosi 77,65 kuna. Za 40 godina staža, najniža je dakle mirovina oko 3100 kuna. Naravno, to nije iznos mirovine koji primaju svi umirovljenici s 40 godina radnog staža. Konačni iznos mirovine ovisi o nizu faktora i varira od osobe do osobe.

Jednako je netočna i tvrdnja o "napuštenim braniteljima"; činjenica je da je Republike Hrvatska osigurala osobama koje imaju status branitelja iz Domovinskog rata brojne materijalne povlastice, iako naravno postoje i branitelji koji ne uživaju ništa od tih povlastica. Hrvatskim braniteljima zajamčena je najmanja mirovina od 2.558,25 kuna, uvećana za 0,4989 kuna za svaki dan braniteljskog staža u borbenom sektoru, zaključuje Faktograf u svojoj analizi.

20. travanj 2024 14:24