StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMIŠLJENJE LIJEČNICE|

NELA SRŠEN: I sama sam na početku bila malo skeptična prema cijepljenju, ali drugog izlaza nemamo

Piše slobodna dalmacija
7. srpnja 2021. - 16:26

Liječnica Nela Sršen iz Padove komentirala je kako napreduje proces cijepljenja u Italiji, a osvrnula se i na učinkovitost cjepiva.

- Kad je počela kampanja za cijepljenje, veliki postotak ljudi bio je za cijepljenje, prijavljivali su se i vidjeli smo i priče preko reda itd. Nakon kojeg mjeseca - možda malo zbog netransparentnosti i kašnjenja u informiranju o nekim nuspojavama, primjerice AstraZenece i smrtnih ishoda nakon cijepljenja koje je nakon nekog vremena prihvatila FDA i EMA-e - sve je to na neki način uvjetovalo na narod počne razmišljati malo više o uzrocima, isplati li se cijepiti i biti u onoj maloj skupini koja može imati komplikacije, kazala je Sršen za N1, prenosi Slobodna Dalmacija.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji koja je trenutno povoljna, istaknula je da je i prošle godine tijekom ljeta bilo manje novih slučajeva.

- U protekla dva tjedna, kako se smanjuje broj zaraženih i broj pacijenata u reanimaciji, povećava se broj onih koji se ne žele cijepiti. I sama sam bila na početku malo skeptična prema tome, ali drugog izlaza nemamo. Ne znamo kako se ponaša ova nova delta varijanta. Vidimo što se događa sada u Izraelu, koja je jedna od najprocjepljenijih zemalja i u Engleskoj koja je prva počela s cijepljenjem. Ne govorim o teorijama zavjere nego o onome što promatramo, poručila je Sršen, dodajući da procijepljenost može pomoći da imamo normalan suživot s virusom.

- Oni koji su završili u reanimaciji s novom varijantom nisu bili cijepljeni. Oni koji su bili cijepljeni su se zarazili, ali nisu razvili tešku bolest, dodala je.

Govoreći o tome što možemo očekivati kada dođu hladniji dani, Sršen je istaknula da je nezahvalno prognozirati što nas čeka.

- Hoće li delta još više mutirati, hoće li doći nove varijante koje su agresivnije, hoće li doći drugi novi virus, je li on reakcija na cjepiva koja smo primili? Sve to što smo prošle godine predviđali, vidjeli smo da nismo puno pogodili. No, bez obzira na varijante, cjepivo bi nas trebalo do neke granice štititi”, kazala je te dodala da se može dogoditi i to da se virus adaptira na ljudski organizam te da kao njegovi rođaci počne izazivati samo blage simptome i upale.

- Narod je umoran i zasićen od svega. U Italiji počinju masovna zatvaranja tvornica i masovna otpuštanja, to su teški ekonomski problemi s kojim se narod mora nositi. No, ići će na odmor jer su zasićeni od cijele ove situacije. Bez obzira na to što raste postotak onih koji se ne žele cijepiti, ići će na odmor, rekla je Sršen te upozorila da smo prošle godine na jesen imali težu epidemiološku sliku te da nadolazeća jesen ovisi i o tome kako će se nove varijante virusa ponašati, prenosi Slobodna Dalmacija.

25. travanj 2024 02:32