StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPovijesne novčanice s motivima Pelješkog mosta

Ne, nije red za kruh na akciji. Čeka se kovanica od 25 kuna!

Piše dv
12. kolovoza 2022. - 11:49

Što Splićani rade od ranoga jutra na 29 Celzijevih stupnjeva? Pa nekolicina njih ne rashlađuje se na plaži ili negdje pod klimom, nisu otišli čak ni na posao, nego pravo u banku! Ali ne po isplatu plaće, mirovine ili neke druge bankarske usluge, nego po kovanicu od 25 kuna s motivom Pelješkoga mosta. Zbog te, očigledno, povijesne kovanice red se na Trgu Dobri pred poslovnicom Zagrebačke banke stvorio od ranih jutarnjih sati.

image
Josko Ponos/Cropix

– Inače skupljam kovanice, to mi je hobi. Imam kovanicu iz gotovo svake zemlje koju sam posjetio i to čuvam kao uspomenu, pa sam pomislio zašto ne imati i ovu koja je vezana uz našu zemlju – veli nam mladić koji je sa strane u hladu strpljivo čekao svoj red.

Drugi strpljivi čekalac bila je gospođa koja je rano jutros već bila pred bankomatom, pa smo je sada "ulovili" na odlasku. U redu se našla prvotno zbog djeteta koje je posjet Pelješkom mostu oduševio, pa sada želi imati i kovanicu s motivom mosta koji je spojio Hrvatsku.

image
Josko Ponos/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix

Treći po redu uporni građanin, pak, sasvim se slučajno našao u ovoj gužvi.

– Ja sam došao odmah pred otvaranje jutros obavit nešto u banku, a onda sam saznao da svi čekaju zbog te neke kovanice, pa sam onda i ja, a šta ću, čeka – kaže nam šjor.

Inače, Hrvatska narodna banka je u povodu otvaranja Pelješkoga mosta 26. srpnja ove godine pustila u optjecaj kovani novac od 25 kuna s motivom Pelješkoga mosta, u količini od 30 tisuća komada. Autor je idejnog i likovnoga rješenja akademski kipar Damir Matušić.

U Splitu se ova kovanica, osim u poslovnici Zagrebačke banke u Gundulićevoj ulici, može nabaviti i u poslovnici Partner banke u Bribirskoj ulici.

image
Josko Ponos/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix
19. travanj 2024 00:50