StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKorektni marketing

Natpisi na ambalaži hrvatskog jogurta zbunili kupce, proizvođač objašnjava: Morali smo ih staviti zbog zakona RH i EU

Piše dv
13. siječnja 2023. - 19:13

Mnoštvo upitnika nadvilo se proteklih dana nad natpisom na ambalaži Dukatovog natur jogurta koji je jedan korisnik objavio na društvenim mrežama.

Na tom jogurtu, naime, stoji informacija "100 posto prirodni sastojci*", nakon čega je pod zvjezdicom označena i dodatna informacija - "kao i kod drugih jogurta na tržištu".

Čemu informacija da je riječ o proizvodu s posve prirodnim sastojcima ukoliko su i drugi jogurti na tržištu takvi i je li Dukat svojevoljno na ambalažu stavio ovu oznaku, pitaju se korisnici?, piše Jutarnji list koji je odgovor potražio kod proizvođača Lactalisa, a on je rado čitateljima pojasnio o čemu je riječ.

kako reklamirati ono što imaju i drugi?

Kao što je i bilo za očekivati, dodatna informacija "kao i kod drugih jogurta na tržištu" posljedica je europskih propisa prema kojima proizvođači ne smiju na ambalaži isticati neke posebne karakteristike hrane ukoliko ostala slična hrana na tržištu posjeduje takve karakteristike. Ukratko, s obzirom na činjenicu da su i ostali natur jogurti na tržištu od prirodnih sastojaka, nema razloga da to Dukat posebno naglašava pa se dodatnom informacijom "kao i kod ostalih proizvoda na tržištu" zapravo doskočilo ovom problemu.

"Oznakom "100% prirodni sastojci" na Dukat jogurtu, natur, ističemo karakteristike i benefite proizvoda kojeg čine samo prirodni sastojci; mlijeko i jogurtna kultura te se radi o nutritivno visokovrijednom proizvodu kojem nije ništa dodano niti oduzeto. Osim toga, na domaćem, a posebno na stranim tržištima mogu se pronaći zaslađeni "natur" jogurti, stoga spomenutom komunikacijom potrošačima komuniciramo kako naše jogurte čine samo prirodno prisutni sastojci.

image

Malo objašnjenje velikoga natpisa

Screenshot Twitter

Dodatno objašnjenje "kao i kod drugih proizvoda na tržištu" dodano je 2019. godine kako bi se komunikacija na proizvodu uskladila s pozitivnim zakonskim propisima RH i EU. Naime, Uredba o informiranju potrošača o hrani u članku 7. definira praksu poštenog informiranja i naglašava kako se ne smije ukazivati na posebne karakteristike hrane, u slučaju kada sva slična hrana posjeduje te karakteristike", pojasnili su iz Dukata, prenosi Jutarnji list.

22. travanj 2024 19:50