StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKRIMSKA PLATFORMA

Nancy Pelosi poručuje iz Zagreba: Ukrajinski narod bori se za demokraciju za sve nas. Krim je Ukrajina! Zelenski: Želim da mi nešto obećate!

Piše Hina
25. listopada 2022. - 11:39

Ukrajinski narod bori se za demokraciju za sve nas, rekla je predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi u utorak u Zagrebu. "Krim je Ukrajina", naglasila je Pelosi u svom obraćanju. "Nažalost, sada znamo da su ruske akcije na Krimu samo jedna dimenzija sveobuhvatnog napada na Ukrajinu i demokraciju", dodala je. Pelosi sudjeluje na parlamentarnoj dimenziji Krimske platforme u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog sabora i Verhovne Rade.

Na skup su stigle 42 delegacije iz 32 države. Pet država predstavljaju predsjednici oba parlamentarna doma: Belgije, Češke, Irske, Poljske i Rumunjske. Jedanaest država sudjelovat će video porukom, uključujući Francusku, Mađarsku, Japan i Kanadu.

Tu su i predstavnici pet parlamentarnih skupština međunarodnih organizacija - Europskog parlamenta, PS Vijeća Europe, PS OESS-a, Interparlamentarne unije i PS NATO-a.

image

Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma Sjedinjenih Americkih Država.
 

Ronald Gorsic/Cropix

Pelosi je napomenula da je borba Ukrajine važna za sve demokracije. "Ukrajinski narod bori se za demokraciju u svojoj zemlji, ali bore se i za sve nas", rekla je predsjednica Zastupničkog doma SAD-a. SAD je Ukrajini od početka ruske invazije uputio više od 60 milijardi dolara humanitarne, ekonomske i vojne pomoći.Pelosi je dodala da će Washington nastaviti podupirati Kijev. "To je ono što ćemo činiti - sve dok se ne ostvari pobjeda", rekla je te dodala kako je Rusija proteklih tjedana pojačala napade na ukrajinske gradove, civilnu i energetsku infrastrukturu istaknuvši kako su "napadi na civilnu infrastrukturu ratni zločini"  poručivši kako se trebaju nastaviti sankcije Rusiji.

image

Ruslan Stefanchuk, Andrej Plenković, Nancy Pelosi i Gordan Jandroković
 

Goran Mehkek/Cropix

Plenković: Niste sami, borite se za pravdu, mir i slobodu”

Svijet nije ponovio pogreške od prije 30 godina kad Hrvatska nije imala opći izraz solidarnosti kakvu ima Ukrajina, rekao je u  premijer Andrej Plenković na otvaranju prvog parlamentarnog skupa Međunarodne krimske platforme. Plenković je na susretu u Zagrebu koji je okupio 42 delegacije iz 32 države, Europskog parlamenta, Vijeća Europe, OESS-a i NATO-a, rekao kako je hrvatsko domaćinstvo skupa simbolički još jedna manifestacija da Hrvatska „u ovim teškim trenucima hoda” uz Ukrajinu i da ne napušta prijatelja u nevolji. „Biti uz Ukrajinu je moralno, pravno i civilizacijski ispravan čin”, kazao je premijer.

„Drago mi je da svijet nije ponovio greške od prije 30 godina kad Hrvatska nije imala opći izraz solidarnosti” kakav danas ima Ukrajina, naglasio je premijer, dodavši da je ta solidarnost „bez presedana”. „Mi u Hrvatskoj znamo što je agresija, što su sila i negiranje prava na postojanje. Cijenimo ukrajinsku borbu za slobodu, istinu i demokraciju”, naglasio je premijer te  ponovio  kako je Hrvatska 1991. bila među prvima koja je podržala Ukrajinu u težnji za neovisnost, a Ukrajina među prvima priznala Hrvatsku te joj tada vojno pomogla. „Mi to nećemo nikada zaboraviti”, rekao je premijer, dodavši kako Hrvatska cijeni što je Ukrajina učinila u vrijeme tadašnjeg „nepravednog embarga” nad Hrvatskom.

image

 Nancy Pelosi i Andrej Plenković

Ronald Gorsic/Cropix

Plenković je istaknuo da se konferencija događa u kontekstu novih brutalnih ruskih napada dronovima na civile i infrastrukturu kako bi se „demoralizirao” ukrajinski narod uoči zime, no da su Ukrajinci u proteklih godinu dana, ali i proteklih osam godina, pokazali da su „snažni i čvrsti” te da ih se ne može obeshrabriti kad se „udara na njihov identitet” i kad mu se „lijepe etikete denacifikacije”. Hrvatski premijer „jasno i glasno” je ponovio da Krim pripada Ukrajini, kao i Donjeck i Luhansk te svi „privremeno okupirani teritoriji” koje će Ukrajina vratiti i „ostvariti svoj teritorijalni integritet”.

Plenković je rekao i kako ovo okupljanje šalje snažnu poruku podrške „svjetskom poretku koji je utemeljen na međunarodnom pravu, na načelima globalnog upravljanja iza kojih stoji cijeli demokratski svijet”. Taj demokratski svijet neće prihvatiti model koji je Rusija koristila na Krimu, a potom i u novo okupiranim dijelovima Ukrajine – „napadni, protjeraj, okupiraj, organiziraj lažne referendume i anektiraj”. Plenković je rekao kako će Hrvatska, „cijeneći herojstvo ukrajinskih branitelja”, ponuditi Kijevu svoju ekspertizu na područjima poput rehabilitacije branitelja ili razminiranja. „Niste sami, borite se za pravdu, mir i slobodu”, zaključio je premijer.

Zelenski:Želim samo da mi nešto obećate!

Ukrajinska zastava ponovo će se zavijoriti na Krimu i tom privremenom okupiranom poluotoku donijeti europske vrijednosti i prestanak vjerskog i etničkog progona, poručio je Volodimir Zelenskij obraćajući se videovezom sudionicima Krimske platforme u Zagrebu. Rusija, koja je 2014. anektirala Krim, uništila je njegovu gospodarsku perspektivu te provodi etnički i vjerski motiviranu represiju na poluotoku, istaknuo je ukrajinski predsjednik. "Ali ukrajinska zastava ponovno će se vijoriti na Krimu. Krim će biti oslobođen, a tek tada će svijet osjetiti da je rat prestao i ljudi će osjetiti da je svijet postao siguran", kazao je.

"Suradnjom možemo potpuno promijeniti situaciju. Povratak ukrajinske zastave na Krim povratak je europskim standardima. Onomu što svi vi imate u svojim zemljama - sigurnost, riješena socijalna pitanja, kulturu, obrazovanje", dodao je.

image

Zagreb, 25.10.2022 - Prvi parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme koji se održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Na slici ukrajinski premijer Volodomir Zelenskij koji se javio video vezom.
foto HINA/ POOL/ Damir SENČAR/ CROPIX

Hina/ Pool/ Damir SenČar/ Cropix/

U kolovozu 2021. u Kijevu je održan inauguracijski samit Krimske platforme koja koordinira međunarodni odgovor na aneksiju Krima i druge sigurnosne izazove. Samit je ponovno održan ove godine u kolovozu, u virtualnom obliku, a oba su bila na razini predsjednika država ili vlada. Skupom u Zagrebu uspostavljena je parlamentarna dimenzija Krimske platforme.

Ukrajinski predsjednik ponovio je da njegova zemlja u borbi protiv ruskog agresora treba vojnu i financijsku podršku te sankcije Rusije. "To je temelj za budući mir", istaknuo je, dodavši da je svijet nakon ruske invazije postao "okrutnije mjesto u kojemu Rusija može izazvati glad" blokiranjem slobodne plovidbe i zaustavljanjem izvoza. Zelenskij se "hrvatskim prijateljima" zahvalio na pozivu i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću na gostoprimstvu, a na okupljene je apelirao da "posjete naš oslobođeni Krim čim se tamo vratimo jer taj dio Europe nije vidio tako uvažene goste već duže vrijeme". - Želim samo da mi nešto obećate. Obećajte mi da ćete posjetiti Krim kada ga oslobodimo - poručio je Zelenski. 

image

Zagreb, 25.10.2022 - Prvi parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme u auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Na slici Elżbieta Witek, Nancy Pelosi, Gordan Jandroković, Ruslan Stefanchuk i Andrej Plenković.
foto HINA/ POOL/ Damir SENČAR/ CROPIX

Hina/ Pool/ Damir SenČar/ Cropix/

Jandroković:  Nitko ne bi trebao imati dileme na koju stranu ovog sukoba stati

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik ukrajinske Verhovne Rade Ruslan Stefančuk otvorili su u utorak u Zagrebu prvi parlamentarni samit Krimske platforme uz poruku da se ne posustane u pružanju pomoći Ukrajini.

"Poslat ćemo snažnu poruku jedinstva, solidarnosti i potpore Ukrajini u jeku ruske agresije", rekao je Jandroković, dodavši da su međunarodna zajednica, EU i NATO brzo nakon ruske invazije jedinstveno i solidarno "odgovorili na Putinov anticivilizacijski potez". U kolovozu 2021. u Kijevu je održan inauguracijski samit Krimske platforme koja koordinira međunarodni odgovor na aneksiju Krima i druge sigurnosne izazove.

Samit je ponovno održan ove godine u kolovozu, u virtualnom obliku, a oba su bila na razini predsjednika država ili vlada. Skupom u Zagrebu uspostavljena je parlamentarna dimenzija Krimske platforme.

"Nastavak ruske agresije ovoj platformi dao je novi zamah (...) Konačni cilj je jasan, da Rusija napusti teritorij koji joj ne pripada", naglasio je. "Duh ukrajinskog naroda podsjetio me na duh hrvatskog naroda od prije tridesetak godina. I mi smo svoj ponos, domoljublje i odvažnost tada stavili sučelice vojno nadmoćnom agresoru", rekao je Jandroković. Dodao je  da je "tom ratnom pohodu prethodila temeljita priprema lažnih narativa i manipuliranja informacijama od strane velikosrpskog agresora" i da Hrvatska svojim ratnim iskustvom i na sve druge načine stoji na raspolaganju Ukrajini.

image

 Nancy Pelosi i Gordan Jandroković

Damir Sencar/Afp

Pozvao je da se zemlje jasno opredijele i stanu na ukrajinsku stranu.

"Duboko smo svjesni razlike između agresore i žrtve. Nitko ne bi trebao imati dileme na koju stranu ovog sukoba stati. Nemojmo posustati u pomoći Ukrajini na putu prema njenoj pobjedi", naglasio je Jandroković.

Stefančuk je rekao da je uvjeren da će današnji skup "biti produktivan i plodonosan" i zahvalio Hrvatskoj na suorganizaciji samita jer ga nije bilo moguće održati u Kijevu zbog "svakodnevnih agresivnih napada na Ukrajinu".

"Inicijativa ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog postala je općeprihvaćena i geografski se širi. Naš cilj je jasan, vraćanje Krima pod ukrajinski integritet", rekao je Stefančuk.

Dodao je da vjeruje da će se "u bliskoj budućnosti ostvariti san Ukrajine - pobjeda i mir", naglasio je predsjednik ukrajinskog parlamenta.

image

 Ruslan Stefanchuk, Nancy Pelosi, Gerard E. Connolly, Gordan Jandrokovic i americka delegacija
 

Ronald Gorsic/Cropix

U Zagrebu su 42 delegacije iz 32 države. Pet država predstavljaju predsjednici oba parlamentarna doma: Belgije, Češke, Irske, Poljske i Rumunjske. Jedanaest država sudjelovat će video porukom, uključujući Francusku, Mađarsku, Japan i Kanadu.

U Zagrebu su i predstavnici pet parlamentarnih skupština međunarodnih organizacija - Europskog parlamenta, PS Vijeća Europe, PS OESS-a, Interparlamentarne unije i PS NATO-a.

24. travanj 2024 08:07