StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBizarni slučaj

Nakon izlaska otišao je kući, a onda su počeli simptomi: 18-godišnjak nije prva žrtva ovog jezivog trenda u Europi, i policija je zbunjena

Piše JL
2. lipnja 2022. - 16:25

Vlasnici klubova i policija u Francuskoj i Velikoj Britaniji upozoravaju na novu opasnost koja se počela širiti noćnim klubovima - nepoznati počinitelji napadaju posjetitelje špricama s nepoznatim sadržajem.

Slučajevi su zabilježeni i u Belgiji i u Nizozemskoj.

Kako javlja AP, četvrtog svibnja 18-godišnji Tomas Laux bio je na rap koncertu u Lilleu na sjeveru Francuske. Priznao je da je popušio joint te je popio nešto alkohola. Kada je došao doma počeo se osjećati sve gore, vrtilo mu se u glavi te ga je boljela glava, a onda je uočio malenu rupicu i masnicu na svom ramenu. Kako i idućeg dana simptomi nisu prestajali, odlučio se obratiti doktoru gdje je potvrđeno da je uboden te je testiran na HIV i hepatitis. Rezultati su, srećom, bili negativni kao i kod ostalih žrtava koje su zasad prijavile "bockanje".

Laux kaže kako je nakon ovog nemilog događaja odustao od odlazaka na koncerte.

Stotine kilometara dalje, u Bordeauxu, slično se dogodilo Leanne Desnos. Također 18-godišnjakinja drugog se dana nakon posjeta klubu srušila te je imala groznicu. Kada je došla k sebi primijetila je ubod na ramenu. Na društvenim mrežama vidjela je informacije o misterioznim ubodima na koncertima i u klubovima te se otišla testirati na infekcije, a nalaze još očekuju, prenosi Jutarnji.

Slučajevi se bilježe u brojnim gradovima diljem Francuske, a preliminarni podaci pokazuju da su žrtve uglavnom djevojke. Simptomi su uglavnom vrlo slični, osim što je vidljivo mjesto uboda, javljaju se masnice i osjećaj slabosti. Francuska policija potvrdila je da su dosad zaprimili 302 prijave. No, iako je opsežna istraga u tijeku, zasad nitko nije priveden, a nejasan je i motiv počinitelja. Naime, nijedna žrtva nije seksualno zlostavljana pa se ne može govoriti o "drogi za silovanje". Samo jedna žrtva prijavila je da je prilikom napada i opljačkana. Dvije osobe pozitivne su na GHB, spomenutu drogu za silovanje, no vjeruje se kako ga nisu primile intravenozno već im je ubačen u piće. GHB je moćan anestetik koji se često koristi kako bi se žrtve omamilo do mjere da ih se može seksualno iskoristiti.

Liječnici kažu kako nije vjerojatno da se radi o GHB-u jer za njegovu primjenu iglom treba nekoliko sekundi što bi žrtva zasigurno osjetila i primijetila.

- U organizmu žrtava nismo pronašli supstance koje bi se mogle koristiti za seksualno nasilje. No, strah nas je da bi se na ovaj način mogle širiti infekcije poput HIV-a, hepatitisa i drugih zaraznih bolesti - rekao je dr. Emmanuel Puskarczyk, infektolog iz Nancya.

U tamošnjoj bolnici liječili su brojne pacijente koji su pokazivali simptome nakon misterioznog uboda, te čuvaju uzorke njihove krvi i urina za slučaj kaznenog progona.

- Svaki je slučaj drugačiji. Kod nekih se simptomi nakon uboda uopće nisu pojavili, a neki su imali čak i rupe u sjećanju - dodaje.

Policija kaže kako u ovom trenutku ne mogu govoriti o specifičnom načinu počinjenja zločina. Jedina zajednička stvar ovim zločinima je što se događaju na mjestima zabavnih okupljanja, poput klubova i koncerata. Britanski parlament u travnju je prijavio da imaju zabilježenih najmanje 1000 slučajeva misterioznih uboda od listopada 2021., kada su se studenti nakon koronavirusa vratili u kampuse.

No, još uvijek nema dovoljno podataka o čemu se ovdje točno radi.

Slični incidenti bilježe se i na belgijskim nogometnim utakmicama kao i na tamošnjoj Paradi ponosa. Neki raperi počeli su otkazivati koncerte iz straha da bi publika mogla stradati na ovaj način, zaključuje AP.

18. travanj 2024 06:37